Jump to content

Gjuhët Romane perëndimore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Romane Perëndimore
Shpërndarja
gjeografike
Franca, Iberia, Italia e Veriut dhe Zvicra
Klasifikimi gjuhësorIndo-European
Format e mëparshme
Nënndarjet
Glottologwest2813
Klasifikimi i gjuhëve romane.
Skeda:Romance languages improved.PNG
Familja e gjuhës romane (e thjeshtuar).

Gjuhët romane perëndimore janë një nga dy nënndarjet e një nënndarjeje të propozuar të gjuhëve romane bazuar në Linjën La Spezia-Rimini . Ato përfshijnë degët Galo-Romane dhe Ibero-Romane . Galo-Italikja mund të përfshihet gjithashtu. Nënndarja bazohet kryesisht në përdorimin e "s" për shumësin, dobësimin e disa bashkëtingëlloreve dhe shqiptimin e " Gërmës C të zbutur " si /t͡s/ (shpesh më vonë /s/) në vend të /t͡ʃ/ si në italisht dhe rumanisht. .

Bazuar në kuptueshmërinë e ndërsjellë, Dalby numëron trembëdhjetë gjuhë: portugalisht, spanjisht, asturleoneze, aragoneze, katalanisht, gaskonisht, provençal, galo-uallonisht, frëngjisht, franko-provençale, romansh, ladin dhe friulian . [1]

Disa klasifikime përfshijnë italo-dalmaten ; kladi që rezulton quhet përgjithësisht Romane Italo-Perëndimore . Klasifikime të tjera vendosin italo-dalmatishten me romanen lindore .

Sardishtja nuk hyn as në romanen perëndimore dhe as lindore, pasi është ndarë më herët se të dyja.

Sot, katër gjuhët më të folura të standardizuara të romane perëndimore janë spanjishtja (rreth 410 milionë folës amtare, rreth 125 milionë folës të gjuhës së dytë), portugeze (rreth 220 milionë folës amtarë, rreth 45 milionë të tjerë folës të gjuhës së dytë, kryesisht në Afrikën portugalishtfolëse), frëngjisht (rreth 80 milionë folës amtarë, rreth 70 milionë të tjerë folës të gjuhës së dytë, kryesisht në Afrikën frëngjishtfolëse) dhe Katalanisht (rreth 7,2 milionë vendas). Shumë nga këto gjuhë kanë një numër të madh të folësve jo-amtarë; ky është veçanërisht rasti për frëngjishten, e përdorur gjerësisht në të gjithë Afrikën Perëndimore si lingua franca .

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ David Dalby, 1999/2000, The Linguasphere register of the world’s languages and speech communities. Observatoire Linguistique, Linguasphere Press. Volume 2. Oxford.