Provençal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Provençal ( Frëngjisht: [pʁɔvɑ̃sal], vendase [pχɔvãⁿˈsalə] ; Ocitanisht: provençau ose prouvençau [pʀuvenˈsaw] ) është një gjuhë romane, ose konsiderohet si një varietet i ocitanishtes ose një gjuhë më vete, e folur nga njerëzit në Provencë dhe disa pjesë të Drômës . Historikisht, termi Provençal është përdorur për t'iu referuar të gjithë gjuhës ocitane, por sot konsiderohet teknikisht më e përshtatshme t'i referohemi vetëm llojit së ocitanishtes që flitet në Provence. [1] [2] Megjithatë, ende mund të gjendet duke u përdorur për t'iu referuar ocitanishtes në tërësi, p.sh Merriam-Webster thotë se mund të përdoret për t'iu referuar ocitanishtes së përgjithshme, megjithëse kjo po del jashtë përdorimit. [3]

Provençal është gjithashtu emri i zakonshëm që i jepet versionit më të vjetër të gjuhës ocitane të përdorur nga trubadurët e letërsisë mesjetare, kur frëngjishtja e vjetër ose langue d'oïl kufizohej në zonat veriore të Francës. Kështu, kodi ISO 639-3 për Ocitanishten e Vjetër është [pro].

Në vitin 2007, të gjitha kodet ISO 639-3 për dialektet ocitane, duke përfshirë [prv] për Provençalin, u tërhoqën dhe u bashkuan në [oci] ocitane. Kodet e vjetra ([prv], [auv], [gsc], [lms], [lnc]) nuk janë më në përdorim aktiv, por kanë ende kuptimin e caktuar kur u vendosën në standard. [4]

Nëndialektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëndialektet e procençalit

Nëndialektet kryesore të Provençalit janë:

Gavòt (në frëngjisht Gavot ), i folur në Alpet Ocitane Perëndimore, rreth Digne, Sisteron, Gap, Barcelonnette dhe në qarkun e sipërm të Nicës, por edhe në një pjesë të Ardeshës, nuk është saktësisht një nëndialekt i provençalit, por përkundrazi një nga afër. dialekt i lidhur ocitan, i njohur gjithashtu si Vivaro-Alpin . Kështu është edhe dialekti i folur në luginat e sipërme të Piemontes, Itali ( Val Maira, Val Varaita, Val Stura di Demonte, Entracque, Limone Piemonte, Vinadio, Sestriere ). Disa njerëz e shohin Gavòtin si një varietet provençalit, pasi një pjesë e zonës Gavot (afër Digne dhe Sisteron) i përket Provencës historike.

Drejtshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur shkruhet në normën mistraliane (" normo mistralenco "), nyjet e shquara janë lou në njëjësin mashkullor, la në njëjësin femëror dhe li në shumësin mashkullor dhe femëror ( lis para zanoreve). Emrat dhe mbiemrat zakonisht heqin mbaresat mashkullore latine, por -e mbetet; mbaresa femërore është -o (kjo është e kundërta e gjinisë mashkullore italiane). Emrat nuk lakohen sipas numrit, por të gjithë mbiemrat që mbarojnë me zanore ( -e ose -o ) bëhen -i dhe të gjithë mbiemrat e shumësit marrin -s para zanoreve.

Kur shkruhet në normën klasike (" norma classica "), nyjet e shquara janë mashkullore lo , femërore la , dhe shumës lis . Emrat dhe mbiemrat zakonisht heqin mbaresat mashkullore latine, por -e mbetet; mbaresa femërore është -a . Emrat lakohen për numër, të gjithë mbiemrat që mbarojnë me zanore ( -e ose -a ) bëhen -i, dhe të gjithë mbiemrat e shumësit marrin -s .

Krahasimi i nyjeve dhe mbaresave midis dy normave
Shqip Norma mistraliane Norma klasike
Njëjës Mashkullore shoku i mirë lou boun ami lo bon amic
Femërore shoqja e mirë la bouno amigo la bona amiga
Shumësi Mashkullore shokët e mirë li bouns ami lis bons amics
Femërore shoqet e mira li bounis amigo lis bonis amigas

Shqiptimi mbetet i njëjtë në të dyja normat (mistraliane dhe klasike), të cilat janë vetëm dy mënyra të ndryshme për të shkruar të njëjtën gjuhë.

Letërsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Letërsisë moderne provençale iu dha shtysë nga laureati i Nobelit Frédéric Mistral dhe shoqata Félibrige që ai themeloi me shkrimtarë të tjerë, si Théodore Aubanel . Fillimi i shekullit të 20-të solli autorë të tjerë si Joseph d'Arbaud, Batisto Bonnet dhe Valère Bernard . Është përmirësuar dhe modernizuar që nga gjysma e dytë e shekullit të 20-të nga shkrimtarë si Robèrt Lafont, Pierre Pessemesse, Claude Barsotti, Danielle Julien [], Jòrgi Gròs [], Sèrgi Bec [], Bernat Giély, dhe shumë të tjerë.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Konjugimi oksitan
 • Gjuhët e Francës

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Dalby, Andrew (1998). "Occitan". Dictionary of Languages (bot. 1st). Bloomsbury Publishing plc. fq. 468. ISBN 0-7475-3117-X. Marrë më 8 nëntor 2006. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ On the persistent use of Provençal as a synonym of Occitan see: Constanze WETH.
 3. ^ "Definition of PROVENÇAL". www.merriam-webster.com (në anglisht). Marrë më 2022-05-14.
 4. ^ "Deprecated Language Codes". SIL International. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Jules (Jùli) Ronjat, L'ourtougràfi prouvençalo, Avignon: Vivo Prouvènço!, 1908.
 • Robert Lafont, Phonétique et graphie du provançal: essai d'adaptation de la réforme linguistique occitane aux parlers de Provence, Toulouse: Institut d'Études Occitanes, 1951 [2nd ed. 1960]
 • Robèrt Lafont, L'ortografia occitana, lo provençau, Montpellier: Universitat de Montpelhièr III-Centre d'Estudis Occitans, 1972.
 • Jules Coupier, (& Philippe Blanchet) Dictionnaire français-provençal / Diciounàri francés-prouvençau, Aix en Provence: Association Dictionnaire Français-Provençal / Edisud, 1995. (dialekt rodane)
 • Philippe Blanchet, Le provençal : essai de description sociolinguistique et différentielle, Institut de Linguistique de Louvain, Louvain, Peeters, 1992 ( lire en ligne [arkiv]) .
 • Philippe Blanchet, Dictionnaire fondamental français-provence. (Variété côtière et intérieure), Paris, botimet Gisserot-éducation, 2002.
 • Philippe Blanchet, Découvrir le provençal, un "cas d'école" sociolinguistique[lidhje e vdekur] [arkivi], kurse në linjë de l'Université Ouverte des Humanités, 2020.
 • Philippe Blanchet, Gjuhët, kulturat dhe identitetet rajonale në Provence. La Metaphore de l'aïoli, Paris, L'Harmattan, 2002.
 • Pierre Vouland, Du provençal rhodanien parlé à l'écrit mistralien, précis d'analyse structurale et comparée, Aix-en-Provence, Edisud, 2005, 206 faqe.
 • Alain Barthélemy-Vigouroux & Guy Martin, Manuel pratique de provançal contemporain, Édisud 2006,