Hapësira e Përbashkët Evropiane e Aviacionit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hapësira e Përbashkët Evropiane e Aviacionit (ang. European Common Aviation Area, ECAA) është marrëveshje për krijimin e një hapësire të përbashkët evropiane të aviacionit duke u bazuar në: qasje të lirë të tregut, lirinë e themelimit; kushte të barabarta të konkurrencës; dhe rregullave të përbashkëta në fushat e sigurisë, sigurimit, menaxhimit të trafikut ajror, nevojave sociale dhe mjedisit.

Në qershor 2006, BE dhe vendet e Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë edhe Kosovën dhe Shqipërinë, së bashku me Bullgarinë, Islandën, Norvegjinë dhe Rumaninë ( "Shtetet e Asociura/Palët") nënshkruan një marrëveshje për krijimin e Hapësirës së Përbashkët Evropiane të Aviacionit (ECAA) deri në vitin 2010. ECAA do të arrij një shtrirje të plotë të tregut të brendshëm të transportit ajror të BE-së në rajon. Kjo nënkupton liberalizimin e plotë të trafikut ajror ndër-kufitar mes të gjithë nënshkruesve të marrëveshjes. Para nënshkrimit të Marrëveshjes, palët kanë hyrë në një seri të marrëveshjeve horizontale dhe kanë nënshkruar Deklaratën e Salzburgut të 5 majit 2006, duke afirmuar qëllimin e tyre të përbashkët për të punuar në zhvillimin e një zone të përbashkët të aviacionit i përbërë nga 35 vende dhe duke përfshire 500 milionë banorë.

Nëse palët përmbushin detyrimet e tyre në lidhje me adoptimin e urdhrave të brendshme ligjore, ato kanë të drejtë të marrin pjesë në Tregun e Përbashkët të transportit ajror nën kushte të barabarta. Në dhjetor 2009 të gjitha palët kanë qenë në fazën e parë të implementimit.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]