Jump to content

Islami në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Xhamia e Sinan PashësPrizren
Hartë e përhapjes së myslimanëve në Kosovë, 2011

IslamiKosovë është feja më e përhapur, e cila ka një traditë e gjatë, që daton edhe para ardhjes së osmanëveBallkan, duke përfshirë dhe Kosovën.

Para Betejës së Kosovës së vitit 1389, i gjithë rajoni i Ballkanit ishte i kristianizuar nga të dy perandoritë romake, perëndimitore dhe lindore. Nga viti 1389 deri në vitin 1912, Kosova ishte pjesë e Perandorisë myslimane Osmane dhe si e tillë një nivel të lartë popullsia përqafoi islamin. Gjatë periudhës së pas Luftës së dytë Botërore, Kosova u sunduan nga autoritetet laike socialiste të Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë (RSFJ-së). Gjatë kësaj periudhe, Kosovarët u bënë gjithnjë e më sekularë. Sot, mbi 96% e popullatës së Kosovës janë myslimanë, shumica e të cilëve janë shqiptarë etnikë.[1] Ka edhe komunitete të tjera myslimane: turqit dhe sllavisht-folësit, të cilët e përkufizojnë veten si boshnjakë dhe goranë.

Organizata zyrtare e myslimanëve në Kosovë është Bashkësisë Islame e Kosovës, e udhëhequr nga Kryemyftiu, aktualisht Naim Tërnava.

  • Herscher, Andrew; Riedlmayer, András (2000). "Monument and crime: The destruction of historic architecture in Kosovo". Grey Room (në anglisht). 1 (1): 108–122. doi:10.1162/152638100750173083. JSTOR 1262553. S2CID 57566872.
  • Bajgora, Sabri (2014). Destruction of Islamic Heritage in the Kosovo War 1998-1999 (në anglisht). Pristina: Interfaith Kosovo, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Kosovo. ISBN 9789951595025.