Islami në Suedi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Xhamia Nasir, xhamia e parë në Suedi

Islami në Suedi është feja e dytë pas krishterizmit. Xhamia e parë e ndërtuar në Suedi ishte xhamia e Nasri, i cili u ndërtua në vitin 1976. Pastaj në vitin 1984, u ndërtua xhamia në Malmö, e më vonë në vitin 1995, u ndërtua xhamia në Uppsala. Gjatë viteve 2000, janë ndërtua shumë xhamia, përshirë: xhaminë në Stokholm (2000), xhaminë në Umeå (2006). Qeveria e Arabisë Saudite dhe Libisë kanë përkrahur disa prej xhamive në Suedi.

Xhamitë në Suedi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë viteve 1980, janë ndërtuar shumë xhamia.

Emri Viti Sekti Imami Gjuha
Xhamia në Stokholm 2000 Sunni Ebu Mahmud Arabisht, Suedisht
Bangladesh Jame Masjid Sunni Bengalishtja, Arabisht
Xhamia Fittja 2007 Sunni Arabisht, Turqisht
Xhamia Brandbergen     Karim Laallam Arabisht
Xhamia Imam Ali   Shi'ite   Arabisht, Persisht
Xhamia në Uppsala 1995 Sunni  
Xhamia në Bellevue   Wahhabi    
Xhamia Nasir 1976 Ahmadiyya Agha Yahya Khan Arabisht, Suedisht, Urdu
Xhamia në Malmö 1984      
Xhamia në Trollhättan 1985   Shi'ite