Këmishat e zeza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emblema e Këmishave të Zeza.

Milicia Vullnetare për Sigurinë Kombëtare (italisht: Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale / MVSN), e quajtur zakonisht këmishat e zeza ose skuadristët (njëjës: squadrista ), ishte fillimisht krahu paraushtarak i Partisë Nacional Fashistedhe pas vitit 1923 një milici tërësisht vullnetare e Mbretërisë së Italisë nën sundimin fashist, e ngjashme me trupat SA në Gjermanin. Naziste Anëtarët e saj dalloheshin nga uniformat e zeza (të modeluara sipas atyre të Arditëve, trupave elitare të Italisë të Luftës së Parë Botërore) dhe besnikërisë së tyre ndaj Benito Musolinit, Duçes (uapo dhëheqësit) të fashizmit, ndaj të cilit u betuan.

Themeluesit e grupeve paraushtarake ishin intelektualë nacionalistë, ish-oficerë të ushtrisë dhe pronarë të rinj tokash që kundërshtonin sindikatat e fshatarëve dhe punëtorëve të vendit. Metodat e tyre u bënë më të ashpra ndërsa fuqia e Musolinit sa vinte e rritek, dhe ata përdorën vazhdimisht dhunë dhe frikësim kundër kundërshtarëve të Musolinit. [1] Në vitin 1943, pas rënies së regjimit fashist, MVSN u integrua në Ushtrinë Mbretërore Italiane dhe u shpërbë.

Këmishat e zeza me Benito Musolinin gjatë marshimit në Romë, 28 tetor 1922.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Benito Mussolini ishte udhëheqësi, ose komandanti i përgjithshëm dhe anëtari i parë i nderit i këmishave të zeza, por funksionet ekzekutive kryheshin nga Shefi i Shtabit, i barabartë me një gjeneral të ushtrisë. MVSN u formua në imitim të ushtrisë së lashtë romake dhe struktura e saj përbëhej si më poshtë:

 • Zona (zona) = ndarje
 • Legjion ( legion ) = regjiment, çdo legjion ishte një njësi milicie e përbërë nga një kuadër i vogël aktiv dhe një rezervë e madhe vullnetarësh civilë.
 • Coorte ( kohortë ) = batalion
 • Centuria ( centuria ) = shoqëri
 • Manipolo ( maniple ) = togë
 • Skuadra ( skuadër ) = skuadër

Këto njësi u organizuan gjithashtu sipas parimit trekëndor si më poshtë:

 • 3 skuadra = 1 manipol ( maniple )
 • 3 manipolë = 1 centuria ( centuria )
 • 3 centuria = 1 korte ( kohortë )
 • 3 korti = 1 legjion ( legjion )
 • 3 legjione = 1 divizion (ndarja në terren)
 • 3 ose më shumë legjioni = 1 zonë (zona - një ndarje bazë administrative)
Komanda e Legjionit të 73-të të këmishave të zeza në Mirandola, Provinca e Modenës, 1941.

Organizata origjinale e MVSN përbëhej nga 15 zona që kontrollonin 133 legjione (një për krahinë ) me tre grupe secila dhe një grup i pavarur që kontrollonte 10 legjione. Në vitin 1929 u riorganizua në katër rigrupime, por më vonë në tetor 1936, u riorganizua në 14 zona duke kontrolluar vetëm 133 legjione me dy grupe secili, që përfshinin përkatsis ht, i pariburrat 21 deri në 36 vjeç dhe tjetri burrat deri në 55 vjeç. Kishte gjithashtu një njësi speciale në Romë, në ishullin Ponza dhe Moschettieri del Duce me uniformë të zezë ("Musketierët e Udhëheqësit", Garda e Musolinit), Milicia Fashiste Shqiptare (katër legjione) dhe Milizia Coloniale në Afrikë (shtatë legjione).

Bluzat e zeza pushtojnë një stacion hekurudhor të Hekurudhave Ethio-Xhibuti në Dire Dawa, maj 1936.

Lufta e Dytë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bluzat e zeza gjatë Operacionit Barbarossa, 1941.

Në vitin 1940, MVSN ishte në gjendje të grumbullonte 340,000 trupa luftarake të linjës së parë, duke siguruar tre divizione (1, 2 dhe 4 - të tre humbën në fushatën e Afrikës së Veriut ) dhe, më vonë në vitin 1942, u formua një divizion i katërt ("M") dhe m dpas ivizioni i pestë i Afrikës.

Në vitin 1941, Musolini vendosi të krijojë njëzet e dy batalione luftarake të trajnuar mirë, të quajtur Batalionet "M" . Këtyre batalioneve iu dha emërtimi M për të treguar statusin e tyre; se ata kishin marrë trajnime të specializuara për sulm dhe luftim, ose e kishin provuar veten në luftime dhe kishin marrë një promovim në fushën e betejës në këtë status. Deri në fund të regjimit fashist arritën të formohen plotësisht vetëm njëmbëdhjetë batalione.

MVSN luftoi në çdo zonë lufte ku mori pjesë Italia.

Benito Mussolini si Tetar i Parë Nderi i MVSN.

Gradat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Musolini si Comandante Generale u bë Primo caporale onorario ( Stampa:Translation ) në vitin 1935 dhe Adolf Hitler u emërua Caporale onorario ( Stampa:Translation ) në vitin 1937.[nevojitet citimi] Të gjitha gradat e tjera përafroheshin ngushtë me ato të ushtrisë së vjetër romake si më sipër.[nevojitet citimi]

Trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Etosi dhe ndonjëherë uniforma u kopjuan më vonë nga të tjerë që ndanin idetë politike të Musolinit, duke përfshirë Adolf HitlerinGjermaninë naziste, i cili lëshoi këmisha kafe për "Trupat e Stuhisë" ( Sturmabteilung ) dhe uniforma të zeza për "Skuadrën e Mbrojtjes" ( Schutzstaffel). Uniforma u kopjua gjithashtu nga nga Oswald Mosley në Mbretërinë e Bashkuar ( Unioni Britanik i Fashistëve), Luftëtarët për Avancimin e Frym sKombëtare Bullgare që vishte këmisha të kuqe, William Dudley Pelley në Shtetet e Bashkuara ( Legjioni i Argjendtë i Amerikës ose "Këmisha e Argjendtë"), në Meksikë Camisas Doradas ose "Këmishat e Arta", Plínio Salgado në Brazil (pasuesit e të cilit mbanin këmisha jeshile), dhe Eoin O'Duffy në Shtetin e Lirë Irlandez (Shoqata e Shokëve të Ushtrisë ose " Blueshirts "). "Blueshirts" mund t'u referohet gjithashtu fashistëve kanadezë që i përkasin Partisë Kombëtare Socialiste Kanadeze të Unitetit, Shoqërisë Kineze të Këmishave Blu dhe anëtarëve të Falangës Spanjolle, partisë më me ndikim brenda diktaturës së FrankosSpanjë . Anëtarët paraushtarakë fashist të Gardës së Hekurt në Rumani dhe Unioni Radikal Fashist Jugosllav mbanin gjithashtu këmisha jeshile, duke u frymëzuar nga Këmishat e Zeza në Italinë Fashiste.

Pas nënshkrimit të armëpushimit të Cassibile, bluzat e zeza u shpërndanë; në Republikën Sociale Italiane profashiste, ata u zëvendësuan nga Garda Kombëtare e Republikës dhe Brigadat e Zeza në rolin e milicisë.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Bosworth, R. J. B, Mussolini's Italy: Life Under the Fascist Dictatorship, 1915–1945 (Penguin Books, 2005), p. 117