Komanda e Operacioneve Speciale e Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shenjat e Komandës së Operacioneve Speciale të Shteteve të Bashkuara.

Komanda e Operacioneve Speciale e Shteteve të Bashkuara (USSOCOM ose SOCOM) është komanda e unifikuar luftarake e ngarkuar me mbikëqyrjen e komandave të ndryshme të komponentëve të operacioneve speciale të Ushtrisë, Marinës dhe Forcave AjroreForcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara. Komanda është pjesë e Departamentit të Mbrojtjes dhe është komanda e vetme e unifikuar luftarake e krijuar nga një Akt i Kongresit. USSOCOM ka selinë në bazën e forcave ajrore MacDill në Tampa, Florida.

Ideja e një komande të unifikuar të operacioneve speciale amerikane e kishte origjinën e saj në pasojat e operacionit Eagle Claw, tentativa katastrofike për shpëtimin e pengjeve në ambasadën amerikane në Iran në vitin 1980. Hetimi që pasoi, i kryesuar nga admirali James L. Holloway III, pensionisti Shefi i Operacioneve Detare, përmendi mungesën e komandës dhe kontrollit dhe koordinimin ndër-shërbues si faktorë të rëndësishëm në dështimin e misionit. Që nga aktivizimi i saj më 16 prill 1987, Komanda e Operacioneve Speciale të SHBA-së ka marrë pjesë në shumë operacione, nga pushtimi i Panamasë në vitin 1989 e deri te Lufta kundër terrorizmit.

USSOCOM është i përfshirë në aktivitete klandestine, si veprimi i drejtpërdrejtë, zbulimi special, kundër-terrorizmi, mbrojtja e brendshme e huaj, lufta jokonvencionale, lufta psikologjike, çështjet civile dhe operacionet kundër narkotikëve. Çdo degë ka një komandë të dallueshme të operacioneve speciale që është në gjendje të drejtojë operacionet e veta, por kur forcat e ndryshme të operacioneve speciale duhet të punojnë së bashku për një operacion, USSOCOM bëhet komanda e përbashkët e komponentit të operacionit, në vend të një SOC të një dege specifike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]