Jump to content

Kulti i individit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përurimi i monumentit të Enver HoxhësTiranë, tetor 1988
Posteri sovjetik që paraqet Stalinin, Azerbajxhan Sovjetik, 1938

Kult i individit lind kur regjimi i një vendi - ose, më rrallë, një individ - përdor teknikat e masmedias, propagandës, gënjeshtrës së madhe, spektaklit, arteve, patriotizmit dhe demonstratave të organizuara nga qeveria dhe tubime për të krijuar një imazh idealizuar, heroik dhe adhurues të një udhëheqësi, shpesh përmes lajkave dhe lavdërimeve të padiskutueshme. Një kult i individit është i ngjashëm me apoteozën, përveç që përcaktohet nga teknikat moderne të inxhinierisë shoqërore, zakonisht nga shteti ose partia në shtetet njëpartiake dhe shtetet partiake dominuese. Shpesh është parë në vendet totalitare ose autoritare.

Termi u bë i njohur në vitin 1956, në fjalimin sekret të Nikita Hrushovit Mbi Kultin e Personalitetit dhe Pasojat e tij, dhënë në ditën e fundit të Kongresit të 20-të të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik. Në fjalim, Hrushovi, i cili ishte Sekretari i Parë i Partisë Komuniste - në fakt, udhëheqësi i vendit - kritikoi lionizimin dhe idealizimin e Josif Stalinit, dhe duke nënkuptuar, bashkëkohësin e tij komunist Mao Ce Dun, si në kundërshtim me doktrinën marksiste. Fjalimi u bë më vonë publik dhe ishte pjesë e procesit të "de-Stalinizimit" në Bashkimin Sovjetik.

Statuja e Ho Chi Minh përball bashkisë së qytetit të Ho-Chi-Minh-Qytet (i njohur më parë Saigon) në Vietnam

Ka pikëpamje të ndryshme rreth asaj që përbën një kult të individit në një udhëheqës. Historiani Jan Plamper ka shkruar që kultet e individit të ditëve moderne shfaqin pesë karakteristika që i veçojnë nga "paraardhësit e tyre": Kultet janë laike dhe "të ankoruara në sovranitetin popullor"; objektet e tyre janë të gjithë meshkuj; ato synojnë të gjithë popullsinë, jo vetëm të pasuruarit ose vetëm klasën sunduese; ata përdorin mjetet e komunikimit masiv; dhe ato ekzistojnë aty ku mjetet e komunikimit masiv mund të kontrollohen mjaftueshëm për të penguar futjen e "kulteve rivale".[1]

Në punimin e tij të vitit 2013, "Çfarë është karakteri dhe pse ka vërtet rëndësi", thotë Thomas A. Wright, "Kulti i fenomenit të personalitetit i referohet imazhit publik të idealizuar, madje edhe të ngjashëm me zotin, të një individi i formuar me vetëdije dhe i formuar përmes propagandë dhe ekspozim mediatik. Si rezultat, dikush është në gjendje të manipulojë të tjerët bazuar plotësisht në ndikimin e personalitetit publik ... kulti i perspektivës së personalitetit përqendrohet në imazhet shpesh të cekta, të jashtme që shumë figura publike kultivojnë për të krijuar një idealizuar dhe heroik imazh".[2]

Adrian Teodor Popan e përkufizon kultin e individit si një "demonstrim publik sasi të ekzagjeruar dhe cilësisht ekstravagant të lavdërimit të udhëheqësit". Ai gjithashtu identifikon tre kushte "të domosdoshme, por jo të mjaftueshme, strukturore shkakësore, dhe një zinxhir të varur nga rruga e ngjarjeve, të cilat së bashku, çojnë në formimin e kultit: një kombinim i veçantë i patrimonializmit dhe klientelizmit, mungesa e disidencës dhe falsifikimi sistematik që përshkon shoqërinë kulturës".[3]

Roli i masmediës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Masmediat kanë luajtur një rol të rëndësishëm në falsifikimin e kulteve të individit të udhëheqësve kombëtarë.

Thomas A. Wright në 2013 raportoi se "Është duke u bërë e qartë se lideri karizmatik, veçanërisht në politikë, është bërë gjithnjë e më shumë produkt i medias dhe vetë-ekspozimit."[2] Dhe, duke u përqëndruar në mediat në Shtetet e Bashkuara, Robert N. Bellah shton se, "hardshtë e vështirë të përcaktohet shkalla në të cilën mediat pasqyrojnë kultin e personalitetit në politikën amerikane dhe deri në çfarë mase e kanë krijuar atë. Sigurisht që ata nuk e krijuan të gjithë vetëm, por po aq me siguri që kanë Në çdo rast, politika amerikane është e dominuar nga personalitetet e liderëve politikë në një masë të rrallë në botën moderne ... në politikën e personalizuar të viteve të fundit "karizma" e udhëheqësit mund të jetë pothuajse tërësisht një produkt i ekspozimi në media".[4]

Statuja e Mao Ce DunitKinë

Shpesh, një udhëheqës i vetëm u shoqërua me këtë transformim revolucionar dhe u trajtua si një "udhëzues" dashamirës për kombin pa të cilin nuk mund të ndodhte transformimi në një të ardhme më të mirë. Ky ka qenë përgjithësisht justifikimi për kultet e individit që u ngritën në shoqëritë totalitare, të tilla si ato të Adolf Hitlerit, Josif Stalinit dhe Mao Ce Dunit. Admirimi për Mao Ce Dun ka mbetur i përhapur në Kinë. Në dhjetor 2013, një sondazh i Global Times zbuloi se mbi 85% e kinezëve i shikonin arritjet e Maos si më të mëdha se gabimet e tij. Jan Plamper argumenton ndërsa Napoleon III bëri disa inovacione ishte Benito Mussolini në Itali në vitet 1920 ai që filloi modelin e figurës së diktatorit-si-kult që u imitua nga Hitleri, Stalini dhe të tjerët, duke përdorur fuqitë propagandistike të një shteti totalitar.[5]

Pierre du Bois argumenton se kulti i Stalinit u ndërtua me hollësi për të legjitimuar sundimin e tij. U përdorën shumë shtrembërime dhe gënjeshtra të qëllimshme.[6] Kremlini refuzoi hyrjen në regjistrat arkivorë që mund të zbulonin të vërtetën dhe dokumentet kryesore u shkatërruan. Fotografitë u ndryshuan dhe dokumentet u shpikën.[7] Njerëzit që e njihnin Stalin u detyruan të siguronin llogari "zyrtare" për të përmbushur kërkesat ideologjike të kultit, veçanërisht pasi vetë Stalini e paraqiti atë në vitin 1938 në Historinë e Partisë Komuniste Gjithë Bashkimit (Bolshevikët), e cila u bë zyrtare historia.[8]

Historiani David L. Hoffmann shprehet "Kulti i Stalinit ishte një element qendror i Stalinizmit, dhe si i tillë ai ishte një nga tiparet më të spikatura të sundimit Sovjetik ... Shumë studiues të Stalinizmit përmendin kultin si përbërës të fuqisë së Stalinit ose si provë e Megalomania e Stalinit”.[9]

Amerikën Latine, Cas Mudde dhe Cristóbal Rovira Kaltwasser lidhin "kultin e liderit" me konceptin e caudillo, një udhëheqës i fortë "i cili ushtron një pushtet që është i pavarur nga çdo detyrë dhe pa asnjë kufizim". Këta njerëz të fortë populistë portretizohen si "mashkullorë dhe potencialisht të dhunshëm" dhe rrisin autoritetin e tyre përmes përdorimit të kultit të personalitetit. Mudde dhe Kaltwasser zbulojnë lidhjen përsëri me Juan Perón të Argjentinës.[10]

Shtetet e Bashkuara, Donald J. Trump shihet si një figurë e ngjashme me kultin, që i atribuohet indoktrinimit fetar dhe një fushate propagandistike të qëndrueshme, çuditërisht efektive të zhvilluar nga aleatët e tij në Partinë Republikane dhe media.

  1. ^ Plamper (2012), p.222
  2. ^ a b Wright, Thomas A.; Lauer, Tyler L. (2013). "What is character and why it really does matter". Fordham University: Business Faculty Publications. (në anglisht). 2: 29. Marrë më 13 qershor 2019.
  3. ^ See Popan, Adrian Teodor (2015) The ABC of Sycophancy. Structural Conditions for the Emergence of Dictators’ Cults of Personality (PhD dissertation, University of Texas). Bibliography pp.196–213.
  4. ^ Bellah, Robert N. (1986). "The Meaning of Reputation in American Society". California Law Review (në anglisht). 74 (3): 747. doi:10.15779/Z386730. Arkivuar nga origjinali më 26 prill 2019. Marrë më 13 qershor 2019.
  5. ^ Plamper (2012), pp.4,12-14
  6. ^ du Bois, Pierre (1984). "Stalin – Genesis of a Myth". Survey. A Journal of East & West Studies (në anglisht). 28 (1): 166–181. See abstract in David R. Egan; Melinda A. Egan (2007). Joseph Stalin: An Annotated Bibliography of English-Language Periodical Literature to 2005 (në anglisht). Scarecrow Press. fq. 157. ISBN 9780810866713.
  7. ^ Strong, Carol; Killingsworth, Matt (2011). "Stalin the Charismatic Leader?: Explaining the 'Cult of Personality' as a legitimation technique". Politics, Religion & Ideology (në anglisht). 12 (4): 391–411.
  8. ^ Maslov, N. N. (1989). "Short Course of the History of the All-Russian Communist Party (Bolshevik)—An Encyclopedia of Stalin's Personality Cult". Soviet Studies in History (në anglisht). 28 (3): 41–68.
  9. ^ Hoffmann, David L. (2013). "The Stalin Cult". The Historian (në anglisht). 75 (4): 909.
  10. ^ Mudde, Cas and Kaltwasser, Cristóbal Rovira (2017) Populism: A Very Short Introduction. New York: Oxford University Press. p.63.