Artet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hans Rottenhammer, Alegoria e Arteve (gjysma e dytë e shekullit të 16-të). Gemäldegalerie, Berlin.

Artet i referohen teorisë dhe shprehjes fizike të kreativitetit që gjendet në shoqëritë dhe kulturat njerëzore. Përbërësit kryesorë të artit përfshijnë letërsinë – duke përfshirë poezi, romane dhe tregime të shkurtra, dhe poezi epike; artet e interpretuara – në mesin e tyre muzika, vallëzimi dhe teatrit; dhe artet pamore – duke përfshirë vizatimin, pikturën, fotografinë, qeramikën, dhe skulpturën; arkitektura – arti i projektimit dhe ndërtimit të ndërtesave.

Disa forma të artit kombinojnë një element vizual me performancën (p.sh. kinematografi) ose vepra arti me fjalën e shkruar (p.sh. komikët). Nga pikturat e shpellave parahistorike në filma të ditës moderne, arti shërben si një lundër për tregimin dhe përcjelljen e marrëdhënies së njerëzimit me mjedisin e saj.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]