Leopold Fitzinger

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Leopold Joseph Franz Johann Fitzinger
U lind më13 prill 1802
Vjenë (Austri)
Vdiq më20 shtator 1884
KombësiaAustriak
EdukimiUniversiteti i Vjenës

Leopold Joseph Franz Johann Fitzinger (prill 13, 1802- shtator 20, 1884) ishte një zoologjist Austrian

Fitzinger ka lindur në Vjenë dhe ka studiuar botanikënUniversitetin e Vjenës nga Nikolaus Joseph von Jacquin. Ai ka punuar në muzeun e Naturhistorisches në Vjenë nga viti 1817, ku punoi si ndihmës vullnetar, deri më 1821, i cili u largua për tu bërë sekretar i provincës legjislative të Austrisë së Poshtme; pas një mungese ai u caktua si asistent përgjegjës më 1844 dhe qëndroi në muzeun e Naturhistorisches deri më 1861.[1] Më vonë u emërua si drejtor i kopshteve zoologjike të Mynihut dhe Budapestit.

Më 1826 botoi Neue Classification der Reptilien, e bazuar pjesërisht në punën e shokëve të tij Friedrich Wilhelm Hemprich dhe Heinrich Boie. Më 1843 botoi Systema Reptilium, ku përfshinte gekot, kameleonët dhe iguanat.

Fitzinger përmendet në emrat shkencorë të pesë zvarranikëve: Algyroides fitzingeri, Leptotyphlops fitzingeri, Liolaemus fitzingerii, Micrurus tener fitzingeri dhe oxyrhopus fitzingeri.[2]

Punimet[3]

  • Fitzinger LJFJ. 1826. Neue classification der reptilien nach ihren natürlichen verwandtschaften. Nebst einer verwandtschafts-tafel und einem verzeichnisse der reptilien-sammlung des K. K. zoologischen museum's zu Wien (Klasifikimi i ri i zvarranikëve sipas marrëdhënieve natyrore, të bashkangjitur në një tryezë të marrëdhënieve të tyre dhe një skemë e koleksionit të zvarranikëve të muzeut zoologjik imperial dhe mbretëror të Vjenës). J.G. Hübner, Wien. vii, 66 pp.
  • Fitzinger LJFJ. 1835. Entwurf einer systematischen Anordnung der Schildkröten nach den Grundsätzen der natürlichen Methode (Skicë e një marrëveshjeje sistematike të breshkave bazuar në parimet e metodave natyrore)
  • Fitzinger LJFJ. 1843. Systema Reptilium. Fasciculus primus. Amblyglossae. Vienna: Braumüller et Seidel.
  • Fitzinger LJFJ. 1850. Über den Proteus anguinus der Autoren (Në Proteus anguinus-in e autorit)
  • Fitzinger LJFJ. 1861. Një katalog i zvarranikëve dhe amfibëve i mbledhur gjatë ekspeditës Novara.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Naturhistorisches Museum Wien
  2. ^ Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael (2011). Fjalori i Eponimeve të Zvarranikëve. Baltimor: Shtypi i Universitetit John Hopkins. xiii + 296 pp. ISBN 978-1-4214-0135-5. ("Fitzinger", p. 91).
  3. ^ Siç shkruhet në webfaqen e Naturhistorisches Museum Wien.