Jump to content

Liberalët (Zvicër)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
FDP Liberalët
gjermanisht: FDP.Die Liberalen
frëngjisht: PLR.Les Libéraux-Radicaux
italisht: PLR.I Liberali Radicali
Themeluarjanar 1, 2009; 15 vite më parë (2009-01-01)
Bashkimi iPartia e Lirë Demokratike, Partia Liberale
SeliaNeuengasse 20
Postfach 6136
CH-3001 Bern
Krahu i të rinjveLiberalët e Rinj
Anëtarësimi (2015)120,000[1]
Ideologjia
Krahu politikQëndra[7] ose Qëndra e djathtë[8]
Përkatësia evropiane ALDE
Përkatësia ndërkombëtareNdërkombëtarja Liberale
Faqja zyrtare
www.fdp.ch (Gjermanisht)
www.plr.ch (Frëngjisht)
www.plrt.ch (Italisht)

FDP. Liberalët ( gjermanisht: FDP.Die Liberalen Die Liberalen , French Les Libéraux-Radicaux , fpf. ' . Liberal-Radikalët ' , italisht: PLR.I Liberali Radicali , Romansh: Ils Liberals ) është një parti politike liberaleZvicër . Ajo është baraz për partinë më të madhe në Këshillin Federal, është partia e tretë më e madhe në Këshillin Kombëtar si dhe është e dyta për nga madhësia në Këshillin e Shteteve . Partia u formua më 1 janar 2009, pasi u bashkuan dy parti, Partia Demokratike e Lirë (FDP/PRD) dhe më e vogla, Partia Liberale (LPS/PLS). Në Vad dhe Valis, palët mbajnë organizata të veçanta. Organizata e saj rinore është Liberalët e Rinj . Me 120,000 anëtarë që nga viti 2015, FDP ka më shumë anëtarë se çdo parti tjetër: 20% më shumë se Qendra (Die Mitte) e vendit të dytë.

Partia është anëtare e Partisë Aleanca e Liberalëve dhe Demokratëve për Evropën (ALDE) dhe anëtare vëzhguese e Ndërkombëtares Liberale . Kryetarja e partisë është Petra Gössi . Përfaqësuesit e tanishëm të FDP-së në Këshillin Federal janë Ignazio Cassis dhe Karin Keller-Sutter .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partia u formua në vitin 2009 nga bashkimi i Partisë Demokratike të Lirë (FDP) dhe Partisë Liberale . Partia radikale Demokratike e Lirë, e quajtur edhe 'Radikalët', ishte partia kryesore e Zvicrës. [9] E themeluar në vitin 1894, paraardhësit klasikë liberalë të partisë e kishin qeverisur Zvicrën drejtpërsëdrejti për pjesën më të madhe të shekullit të 19-të dhe kishin qenë forca drejtuese që prej krijimit të Zvicrës moderne. [9] [10] Partia Liberale, e njohur si 'Liberalët e Vjetër', përfaqësonte establishmentin frëngjishtfolës: përsëri i rrënjosur në liberalizmin konservator të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Ajo gjithashtu kishte një pikëpamje të qartë protestante liberale. [9]

Përqindjet e FDP-së në nivel rrethi në 2011

Qëndrimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëndrimet e FDP-së në spektrin politik zviceran (2007).
FDP. Liberalët janë më të fortët në Zvicrën perëndimore frëngjisht-folëse. Ata janë partia më e madhe në shtatë legjislatura kantonale (me ngjyrë blu më lart), duke përfshirë Gjenevën, Tiçinon dhe Vadin.

Si një parti klasike liberale, FDP dëshiron të mbrojë liritë qytetare dhe përgjegjësinë vetjake. FDP bën thirrje për tolerancë të ndërsjellë të njerëzve me opinione dhe identitete të ndryshme, sipërmarrje, përgjegjësi sociale, sundim të ligjit dhe demokraci pjesëmarrëse .

Partia mbështet paanësinë, federalizmin, demokracinë e drejtpërdrejtë dhe pavarësinë tatimore të çdo kantoni . Ajo beson se siguria kombëtare duhet të garantohet në mënyrë të besueshme nga një milici e aftë dhe e fortë. Partia është për një “Zvicër kozmopolite”, e cila përfiton nga mundësitë që ofron globalizimi. FDP mbështet bashkëpunimin e ngushtë me BE-në përmes traktateve dypalëshe, por refuzon anëtarësimin në BE. Politika e imigracionit e partisë bazohet në integrimin e emigrantëve, duke kërkuar rregulla të qarta dhe efektive të cilat shtrohen duke miratuar një "ligj integrimi". FDP bën thirrje për veprime të vazhdueshme kundër abuzimit të ligjeve në Zvicër nga emigrantët, dhe në raste të përsëritura bën thirrje për dëbimin e kriminelëve të huaj në përputhje me ligjin ndërkombëtar. FDP mbështet një politikë të jashtme paqësore, e cila rrit sigurinë e Zvicrës dhe parandalon një rritje të numrit të refugjatëve. 

Politika ekonomike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partia beson se një shoqëri e hapur dhe liria ekonomike janë më të favorshme për begati dhe qëndrueshmëri më të madhe ekonomike dhe shoqërore, sesa një shtet rishpërndarës dhe rregullues . FDP dëshiron më shumë liri zgjedhjeje sesa kufizime në të gjitha fushat e jetës private. Sipas qëndrimit të partisë, vetëpërgjegjësia dhe konkurrenca duhet të diktojnë veprimet e individëve dhe jo ndalimet. FDP dëshiron të sigurojë që nisma personale të shpërblehet dhe të mos kufizohet nga paternalizmi. Ndërmarrjet fillestare, veçanërisht nga të rinjtë, duhet të mbështeten.

Partia advokon një kod të thjeshtë tatimor, taksa të ulëta dhe për konkurrencën tatimore midis kantoneve . Ajo bën thirrje për një shtet më miqësor ndaj qytetarëve, pa burokraci dhe rregullim të tepruar, dhe për një shtet të dobët me shpenzime më të ulëta qeveritare, i cili ofron vetëm ato shërbime që qytetarët dhe sektori privat nuk mund t'i ofrojnë. Partia, e cila bën thirrje për një ekonomi tregu konkurruese dhe të qëndrueshme, dëshiron të forcojë rolin e Zvicrës si një qendër financiare dhe ekonomike me sa më pak ndërhyrje të qeverisë. Ai kërkon gjithashtu uljen e borxhit publik dhe deficitit fiskal. Në përgjithësi, ajo beson se stimujt tatimorë janë më të mirë se subvencionet në krijimin e nxitësve. Partia e pa krizën financiare 2007-2010 si mundësi për të kryer reforma financiare dhe tatimore shpejt për të përmirësuar situatën e kompanive në Zvicër, ashtu si dhe për të krijuar 40,000 vende të reja pune deri në vitin 2015. Objektivat kryesore të politikës energjetike janë siguria e furnizimit me energji dhe rritja e efikasitetit të energjisë. Partia dëshiron të mbështesë kërkimin e burimeve alternative të energjisë për prodhimin e energjisë elektrike të cilat nuk prodhojnë dioksid karboni.

Politika sociale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

FDP punon drejt një shoqërie që ofron mundësi të vërteta me zgjedhje fleksibël në arsim, punë dhe mbështetje familjare. Ai synon gjithashtu më shumë vende pune dhe më të mira, një sistem të qëndrueshëm të mirëqenies shoqërore që do të rezultojë në kohezion të fortë kombëtar. Kjo përfshin stabilitetin e çmimit të primit në sektorin e kujdesit shëndetësor dhe luftimin e abuzimit me sistemet e mirëqenies shoqërore, por edhe barazinë midis brezave . Motoja e partisë në çështjet e sigurimeve shoqërore është: “Solidaritet aty ku është e nevojshme” dhe “Vetëmbështetje aty ku është e mundur”.  Si një investim fitimprurës për të ardhmen e shoqërisë, FDP dëshiron të promovojë arsim më cilësor në të gjitha nivelet, pasi e konsideron kapitalin njerëzor burimin më të rëndësishëm të Zvicrës. Ajo e konsideron risinë si një aset thelbësor për begati dhe dëshiron të përmirësojë pozicionin e Zvicrës si një nga liderët e inovacionit. 

Politikë e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

FDP kundërshton anëtarësimin e Zvicrës në Bashkimin Evropian, duke thënë se Zvicra mund të mbetet lider botëror vetëm nëse mbetet jashtë BE-së. [11] Megjithatë, ajo mbështet fuqimisht marrëveshjet dypalëshe që Zvicra ka me BE-në. [12] Në referendumin e vitit 2001, FDP bëri fushatë kundër hapjes së negociatave për anëtarësim në BE. [13] FDP beson se ligji ndërkombëtar ka përparësi ndaj ligjit zviceran, megjithëse partia pohon se votuesit zviceranë duhet të miratojnë një ligj ndërkombëtar përpara se ai të hyjë në fuqi. [12]

Rezultatet e zgjedhjeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilli Kombëtar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zgjedhjet Votat % Vendet +/-
2011 368,951 15.1 (#3)
30 / 200
2015 413,444 16.4 (#3)
33 / 200
Increase 3
2019 366,303 15.1 (#3)
29 / 200
- 4

Forca e partisë me kalimin e kohës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Canton 1971 1975 1979 1983 1987 1991 1995 1999 2003 2007 2011 2015 2019
Percentage of the total vote in each canton for FDP.The Liberals (post-2009)/FDP (pre-2009) in Federal Elections, 1971–2019
Switzerland 21.8 22.2 24.0 23.3 22.9 21.0 20.2 19.9 17.3 15.8 15.1 16.4 15.1
Zürich 16.8 18.5 22.4 21.8 20.3 18.7 18.1 17.8 16.2 13.2 11.6 15.3 13.7
Bern 17.3 17.6 18.0 15.1 16.1 13.7 15.6 17.2 14.8 15.1 8.7 9.3 8.4
Lucerne 30.0 29.1 31.7 28.6 29.8 27.9 25.5 22.6 23.1 21.8 18.4 18.5 15.6
Uri 95.2 76.0 39.0 84.7 85.5 93.2 86.0 81.7 36.6 87.3 74.3 *
 1. ^ The Swiss Confederation — A Brief Guide. Federal Chancellery. 2015. fq. 19. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 20 dhjetor 2016. Marrë më 14 dhjetor 2016. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Nordsieck, Wolfram (2019). "Switzerland". Parties and Elections in Europe. Marrë më 9 nëntor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Laurent Bernhard (2012). Campaign Strategy in Direct Democracy. Palgrave Macmillan. fq. 50. ISBN 978-1-137-01135-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Hans Slomp (26 shtator 2011). Europe, a Political Profile: An American Companion to European Politics. ABC-CLIO. fq. 489. ISBN 978-0-313-39181-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Caroline Close (2019). "The liberal family ideology: Distinct, but diverse". përmbledhur nga Emilie van Haute; Caroline Close (red.). Liberal Parties in Europe. Taylor & Francis. fq. 344. ISBN 978-1-351-24549-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Close, Caroline (2019). "The liberal party family ideology: Distinct, but diverse". përmbledhur nga Close, Caroline; van Haute, Emilie (red.). Liberal Parties in Europe. Routledge. fq. 338–339. ISBN 9781351245487. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^
 8. ^
 9. ^ a b c Church, Clive H. (2004). The Politics and Government of Switzerland. London: Palgrave Macmillan. fq. 236. ISBN 978-0-333-69277-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Personalien statt Programme". Neue Zürcher Zeitung. 2 dhjetor 2006. Marrë më 30 dhjetor 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Stratégie pour le futur" (PDF) (në frëngjisht). FDP. Marrë më 28 dhjetor 2016.[lidhje e vdekur]
 12. ^ a b "Swiss Political Parties Reveal Their Colours". Swissinfo. 11 shtator 2015. Marrë më 29 tetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Schwok, René (2009). Switzerland - European Union: An Impossible Membership?. Peter Lang. fq. 89. ISBN 978-90-5201-576-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
*
Schwyz 20.4 21.3 28.0 26.0 24.3 25.9 24.0 19.1 15.4 16.7 15.5 20.6 23.1
Obwalden 32.5 * * * 30.4 * * * * * * * 11.6
Nidwalden * * 39.0 * * * 48.1 90.4 88.5 * 35.2 * *
Glarus 42.4 * * * * * * * * * * * *
Zug * 23.1 32.8 33.6 34.1 32.9 22.5 25.7 22.4 21.5 19.2 17.6 14.7
Fribourg 24.7 22.1 23.0 20.0 16.7 16.1 15.9 14.8 12.8 13.8 12.8 14.2 15.4
Solothurn 34.3 38.7 39.0 37.2 36.3 32.8 25.4 25.4 24.0 21.0 18.4 21.2 18.5
Basel-Stadt 11.5 11.4 14.1 13.5 11.2 15.8 12.2 12.1 9.9 11.3 12.3
9.8
6.0
Basel-Landschaft 23.0 23.9 26.7 25.1 22.0 24.8 19.6 22.1 19.9 17.0 11.5 15.8 16.5
Schaffhausen 33.1 40.1 32.3 26.2 34.3 28.6 31.9 40.4 29.1 26.7 12.3 12.9 11.0
Appenzell A.Rh. 62.6 45.8 * 36.0 * 30.8 36.4 32.8 41.1 72.0 51.5 33.6 48.4
Appenzell I.Rh. * * * * * * * * * * * * *
St. Gallen 23.6 25.1 27.6 27.5 24.0 20.0 17.0 16.9 14.7 13.6 12.3 14.3 15.0
Graubünden 14.8 18.1 22.9 20.1 18.3 18.1 16.5 15.1 15.8 19.1 11.9 13.3 13.6
Aargau 15.9 17.7 20.5 20.2 20.3 16.4 15.8 17.2 15.3 13.6 11.5 15.1 13.6
Thurgau 16.9 14.4 16.9 18.3 18.5 16.5 15.3 14.7 11.9 12.1 11.2 13.0 11.5
Ticino 38.4 39.1 36.3 37.9 34.8 29.4 30.5 27.7 29.8 28.1 24.8 23.7 20.5
Vaud 26.0 25.6 27.1 30.4 27.6 26.4 23.5 25.0 18.5 14.6 16.3
26.8 23.3
Valais 19.3 18.9 22.7 25.2 24.6 25.9 24.2 18.8 17.1 16.0 18.8 18.1 16.5
Neuchâtel 24.3 22.4 20.6 19.4 20.4 22.5 25.7 20.5 14.8 12.7 26.9 24.4 22.3
Genève 19.2 16.6 14.7 16.2 18.0 12.8 13.5 12.7 7.3 7.7 18.6 20.5 17.9
Jura
30.9 28.8 33.4 35.1 29.5 19.5 16.3 13.4 9.5 16.8 9.1

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]