Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Portugali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Welterbe.svg UNESCO logo.svg

Vendet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s janë vende me rëndësi për trashëgiminë kulturore ose natyrore siç përshkruhet në Konventën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, e themeluar në vitin 1972.[1] Portugalia miratoi konventën më 30 shtator 1980, duke i bërë vendet e saj historike të pranueshme për t'u përfshirë në listë.[2]

Vendet në Portugali u regjistruan për herë të parë në listë në mbledhjen e 7-të të Komitetit të Trashëgimisë Botërore, mbajtur në Firence të Italisë, në vitin 1983. Katër vende u shtuan: "Zona qendrore e qytetit të Angra do Heroísmo në Azores", "Manastiri i Batalës", "Konventa e Krishtit në Tomar", dhe mbishkrimi i përbashkët i "Manastirit të Hieronymiteve dhe Kulla e Belemit në Lisbonë". [3] Që nga viti 2013, Portugalia ka 15 vende të shkruara në listë, 14 prej të cilave janë kulturore dhe njëra është e natyrshme, sipas kritereve të përzgjedhjes. Tre vende janë të vendosura në arkipelagët Azores dhe Madeira, ndërsa një ndahet me Spanjën. Mbishkrimi më i fundit është Universiteti i Coimbra - Alta dhe Sofjes në Coimbra, gjatë mbledhjes së 37-të në Phnom Penh.[4]

Lista e vendeve[redakto | përpunoni burim]

  • Vendi: emërtuar sipas përcaktimit zyrtar të Komisionit të Trashëgimisë Botërore
  • Vendndodhja: në nivel qyteti, rajoni apo provincës dhe gjeo-koordinatat
  • Periudha: periudha kohore e rëndësisë, zakonisht e ndërtimit
  • të dhënat e UNESCO: numri i referencës së vendit; viti kur vendi është regjistruar në Listën e Trashëgimisë botërore; kriteret nën të cilat vendi është listuar;[nb 1] site (plus buffer zone) areas (in ha)
  • Përshkrimi: informacion i shkurtër për vendin (nga UNESCO)

Vendet e regjistruara[redakto | përpunoni burim]

Vendi Imazhi Vendndodhja Periudha Të dhënat e UNESCO Përshkrimi Ref
Rajoni i Verës Alto Douro A river with terraced vineyards Rajoni Douro
41°6′6″V 7°47′56″P / 41.10167°V 7.79889°P / 41.10167; -7.79889 (Alto Douro Wine Region)
ska 1046; 2001; iii, iv, v; 24,600 ha (225,400 ha) [5]
Zona Qendrore e qytetit të Angra do Heroismo në Azores Coastal town with white houses and churches with red roofs Ishulli Terceira, Azores
38°39′18″V 27°13′12″P / 38.65500°V 27.22000°P / 38.65500; -27.22000 (Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores)
Shekulli i 15-të 206; 1983; iv, vi [6]
Konventa e KrishtitTomar Christian religious building with a bell Tomar
39°36′17″V 8°25′3″P / 39.60472°V 8.41750°P / 39.60472; -8.41750 (Convent of Christ in Tomar)
Shekujt 12 deri 15 265; 1983; i, vi [7]
Peisazhi Kulturor i Sintra Buildings with red roofs on a hillside Sintra
38°47′0″V 9°25′0″P / 38.78333°V 9.41667°P / 38.78333; -9.41667 (Cultural Landscape of Sintra)
Shekulli 19-të 723; 1995; ii, iv, v; 946 ha (3,641 ha) [8]
Qyteti kufitar garnizon i Elvas dhe fortifikimet e saj Ramparts of Elvas Elvas
38°52′50″V 7°9′48″P / 38.88056°V 7.16333°P / 38.88056; -7.16333 (Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications)
Shekujt 17 deri 19 1367; 2012; iv; 179 ha (608 ha) [9]
Qendra Historike e Évora Ruins of a classical columned temple Évora
38°34′23″V 7°54′28″P / 38.57306°V 7.90778°P / 38.57306; -7.90778 (Historic Centre of Évora)
Shekujt 1 deri 18 361; 1986; ii, iv [10]
Qendra Historike e Guimarães A square palace complex with white walls and many chimneys Guimarães, Provinca Minho
41°26′27″V 8°17′41″P / 41.44083°V 8.29472°P / 41.44083; -8.29472 (Historic Centre of Guimarães)
Shekujt 12 deri 19 1031; 2001; ii, iii, iv; 16 ha (45 ha) [11]
Qendra Historike e Oporto Metal bridge across a river and city centre built on a hillside Porto
41°8′30″V 8°37′0″P / 41.14167°V 8.61667°P / 41.14167; -8.61667 (Historic Centre of Oporto)
Shekujt 8 deri 19 755; 1996; iv [12]
Peisazhi i kulturës Vineyard të ishullit Pico Vineyards with low walls built of boulders and the sea in the distance Ishullit Pico, Azores
38°30′48″V 28°32′28″P / 38.51333°V 28.54111°P / 38.51333; -28.54111 (Landscape of the Pico Island Vineyard Culture)
Shekulli i 15-të 1117; 2004; iii, v; 190 ha (2,445 ha) [13]
Pylli Laurel në Madeiras A foggy picture of the top of a very dense forest Madeira
32°46′0″V 17°0′0″P / 32.76667°V 17.00000°P / 32.76667; -17.00000 (Laurisilva of Madeira)
ska 934; 1999; ix, x; 15,000 ha [14]
Manastiri i Alcobaçës Church facade integrated into a complex of white buildings with red roofs Alcobaça
39°33′0″V 8°58′36″P / 39.55000°V 8.97667°P / 39.55000; -8.97667 (Monastery of Alcobaça)
Shekujt 12 deri 18 505; 1989; i, iv [15]
Manastiri i Batalha Gothic church Batalha
39°39′28″V 8°49′37″P / 39.65778°V 8.82694°P / 39.65778; -8.82694 (Monastery of Batalha)
Shekull i 14-të 264; 1983; i, ii; 0.98 ha (86 ha) [16]
Manastiri i Hieronymites dhe Kulla e BelémitLisbonë
White tower near the sea
Lisbon
38°41′31″V 9°12′57″P / 38.69194°V 9.21583°P / 38.69194; -9.21583 (Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon)
Shekujt 16 deri 17 263; 1983, 2008 (extended);[nb 2] iii, iv; 2.66 ha (103 ha) [17]
Vendet e artit në gurët parahistorike në luginën Côa dhe Siega Verde Rock carvings of animals including a horse Rajoni Douro (ndarë me Spain)
40°41′51″V 6°39′40″P / 40.69750°V 6.66111°P / 40.69750; -6.66111 (Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde)
Paleoliti 866; 1998, 2010 (extended);[nb 3] i, iii [18]
Universiteti i Coimbra - Alta dhe Sofje Coimbra
40°12′28.12″V 8°25′32.79″P / 40.2078111°V 8.4257750°P / 40.2078111; -8.4257750 (University of Coimbra – Alta and Sofia)
Shekujt 12 deri në 20 1387; 2013; ii, iii, iv, vi; 36 ha (82 ha) [19]

Lista tentativë[redakto | përpunoni burim]

Përveç vendeve të shkruara në listën e Trashëgimisë Botërore, shtetet anëtare mund të mbajnë një listë të vendeve tentative që ata mund të marrin në konsideratë për emërim. Nominimet për Listën e Trashëgimisë Botërore pranohen vetëm nëse vendi është shënuar më parë në listën paraprake.[20] As of 2013, Portugal recorded 11 sites on its tentative list.[2]

Vendi Imazhi Vendndodhja Periudha Të dhënat e UNESCO Përshkrimi Ref
Qendra Historike e Santarém Santarém
39°14′12.27″V 8°41′8.91″P / 39.2367417°V 8.6858083°P / 39.2367417; -8.6858083 (Historic Centre of Santarém)
N/A 562; 1996; mixed [21]
Algar do Carvão Ishujt Terceira, Azores
38°43′44″V 27°11′7″P / 38.72889°V 27.18528°P / 38.72889; -27.18528 (Algar do Carvão)
N/A 565; 1996; natural [22]
Furna do Enxofre Ishulli Graciosa, Azores N/A 566; 1996; natural [23]
Qyteti i Marvão dhe mali i thepisur në të cilin ndodhet Marvão
39°23′39″V 7°22′36″P / 39.39417°V 7.37667°P / 39.39417; -7.37667 (Marvão)
N/A 1428; 2000; (iv), (v) [24]
Ilhas Selvagens (Selvagens Islands) Funchal, Madeira
30°5′43.9″V 15°56′45.7″P / 30.095528°V 15.946028°P / 30.095528; -15.946028 (Savage Islands)
N/A 1742; 2002; (x) [25]
Alentejo Jugperëndimore dhe Parku Natyror i Bregut Vicentine Alentejo dhe Algarve
37°27′0″V 8°46′0″P / 37.45000°V 8.76667°P / 37.45000; -8.76667 (Southwest Coast)
N/A 1979; 2004; (viii), (ix), (x) [26]
Pombaline Baixa ose qendra e Lisbonës Lisbon
38°42′41″V 9°8′14″P / 38.71139°V 9.13722°P / 38.71139; -9.13722 (Pombaline Downtown of Lisbon)
18th century 1980; 2004; (i), (ii), (iv), (v), (vi) [27]
Pallati i Mafrës, Konventa dhe Parku Kombëtar i Gjuetisë Mafra
38°56′12″V 9°19′35″P / 38.93667°V 9.32639°P / 38.93667; -9.32639 (Mafra Palace)
18th century 1981; 2004; (i), (ii), (iv) [28]
Parku pyjor i Karmelitasve të Shkallëzuar, Pylli Buçaco Buçaco
40°21′0″V 8°21′0″P / 40.35000°V 8.35000°P / 40.35000; -8.35000 (Forest Park of the Discalced Carmelites, Buçaco)
17th century 1984; 2004; mixed [29]
Parku Natyror Arrábida Distrikti Setúbal
35°30′7.2″V 8°59′27.6″P / 35.502000°V 8.991000°P / 35.502000; -8.991000 (Arrábida Natural Park)
Paleolithic 1985; 2004; (vii), (viii), (ix), (x) [30]
Icnitos de Dinossáurios Ourém dhe Sesimbra Upper and Middle Jurassic 5255; 2008; (vii), (viii) [31]

Lokacionet[redakto | përpunoni burim]

Vendet e regjistruara
  1. Rajoni i Verës Alto Douro
  2. Zona Qendrore e qytetit të Angra do Heroismo në Azores
  3. Konventa e KrishtitTomar
  4. Peisazhi Kulturor i Sintra
  5. Qyteti kufitar garnizon i Elvas dhe fortifikimet e saj
  6. Qendra Historike e Évora
  7. Qendra Historike e Guimarães
  8. Qendra Historike e Oporto
  9. Peisazhi i kulturës Vineyard të ishullit Pico
  10. Pylli Laurel në Madeiras
  11. Manastiri i Alcobaçës
  12. Manastiri i Batalha
  13. Manastiri i Hieronymites dhe Kulla e BelémitLisbonë
  14. Vendet e artit në gurët parahistorike në luginën Côa dhe Siega Verde
  15. Universiteti i Coimbra - Alta dhe Sofje
Lista tentativë

Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Portugali is located in Portugali
1
1
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
19
19
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
26
26
26
26
Vendndodhja e vendeve të Trashëgimisë Botërore brenda Portugalisë.[2]

Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Portugali is located in Azores
2
2
9
9
17
17
18
18
Vendndodhja e vendeve të Trashëgimisë Botërore në ishujt Azori.[2]
Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Portugali is located in Madeira
10
10
Vendndodhja e vendeve të Trashëgimisë Botërore në ishujt Madeira.[2]

Shënime dhe referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Criteria i–vi are cultural and criteria vii–x are natural
  2. ^ Extension of the buffer zone of the Tower of Belém in 2008.
  3. ^ In 2010, it was extended to include 645 engravings in the archaeological zone of Siega Verde in Spain.
  4. ^ Group of islets located halfway between Madeira and Canary Islands.
  5. ^ Comprises the coastline stretching from São Torpes, in Alentejo, to Burgau, in the Algarve.
  1. ^ "The World Heritage Convention". UNESCO. Marrë më 17 September 2010. 
  2. ^ a b c d e "Portugal – Properties inscribed on the World Heritage List". UNESCO. Marrë më 9 July 2012. 
  3. ^ "Report of the rapporteur" (PDF). UNESCO. January 1984. Marrë më 24 June 2013. 
  4. ^ "Qatar and Fiji get their first World Heritage sites as World Heritage Committee makes six additions to UNESCO List". UNESCO. 22 June 2013. Marrë më 22 June 2013. 
  5. ^ "Alto Douro Wine Region". UNESCO. Marrë më 26 June 2010. 
  6. ^ "Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  7. ^ "Convent of Christ in Tomar". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  8. ^ "Cultural Landscape of Sintra". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  9. ^ "Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  10. ^ "Historic Centre of Évora". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  11. ^ "Historic Centre of Guimarães". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  12. ^ "Historic Centre of Oporto". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  13. ^ "Landscape of the Pico Island Vineyard Culture". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  14. ^ "Laurisilva of Madeira". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  15. ^ "Monastery of Alcobaça". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  16. ^ "Monastery of Batalha". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  17. ^ "Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  18. ^ "Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  19. ^ "University of Coimbra – Alta and Sofia". UNESCO. Marrë më 23 June 2013. 
  20. ^ "Tentative Lists". UNESCO. Marrë më 24 June 2013. 
  21. ^ "Historic Centre of Santarém". UNESCO. Marrë më 25 June 2013. 
  22. ^ "Algar do Carvão". UNESCO. Marrë më 25 June 2013. 
  23. ^ "Furna do Enxofre". UNESCO. Marrë më 25 June 2013. 
  24. ^ "Town of Marvão and the craggy mountain on which it is located". UNESCO. Marrë më 25 June 2013. 
  25. ^ "Ilhas Selvagens (Selvagens Islands)". UNESCO. Marrë më 26 June 2013. 
  26. ^ "The Southwest Coast". UNESCO. Marrë më 26 June 2013. 
  27. ^ "Pombaline Baixa or Downtown of Lisbon". UNESCO. Marrë më 26 June 2013. 
  28. ^ "Mafra Palace, Convent and Royal Hunting Park". UNESCO. Marrë më 26 June 2013. 
  29. ^ "Forest Park of the Discalced Carmelites, Buçaco". UNESCO. Marrë më 26 June 2013. 
  30. ^ "Arrábida". UNESCO. Marrë më 26 June 2013. 
  31. ^ "Icnitos de Dinossáurios". UNESCO. Marrë më 26 June 2013. 

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]