Jump to content

Lumi i Plavës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lumi i Plavës i njohur edhe si Lumi i Zaplluxhës dhe Përroi i Orgjostit është një lumë që rrjedh në territorin e Komunës së Sharrit (Dragashit) në Kosovë, dhe në pjesë të territorit të Shqipërisë. Lumi i Plavës buron në shpatet e Gurit të Zi, në lartësi mbidetare 1.400 m. dhe ka një gjatësi prej rreth 21 km. Ky lumë mbledh rreth 40 rrjedha të vogla ujore të Opojës dhe Gorës e ku më të njohurat prej tyre janë Lumi i Brodit dhe Lumi i Restelicës. Rajoni përreth lumit të Plavës paraqesin një mozaik të tokës bujqësore dhe bimësisë natyrore. Zona është mjaft e populluar me 58 banorë për kilometër katror. Mbizotëron klima mesdhetare. [4] Temperatura mesatare vjetore është rreth 6 ° C. Muaji më i ngrohtë është korriku, me temperaturën mesatare 19 ° C, dhe më i ftohti është muaji janar, me -7 ° C. Reshjet mesatare vjetore janë 1.160 milimetra. Muaji më i thatë është nëntori, me 133 mm reshje mesatarisht, dhe më i thati është gushti, me 34 mm reshje. [1]

  1. ^ Kraja, Mehmet, red. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova). Vëll. 2. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. fq. 1009. ISBN 9789951615846. OCLC 1080379844.