Mafia siçiliane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mafia siçiliane ose Cosa Nostra (Italian: [ˈkɔːza ˈnɔstra, ˈkɔːsa -], Sicilian: [ˈkɔːsa ˈnɔʂː(ɽ)a]; "gjëja jonë"[1]), referuar edhe si thjesht Mafia, është një shoqëri kriminale italiane e tipit mafioz terrorist[2] me prejardhje nga ishulli i Siçilisë dhe që daton të paktën në shekullin e 19-të. Është një shoqatë bandash që shesin shërbimet e tyre të mbrojtjes dhe arbitrazhit nën një markë të përbashkët. Aktivitetet kryesore të mafias janë shantazhi i mbrojtjes, arbitrazhi i mosmarrëveshjeve midis kriminelëve dhe organizimi dhe mbikëqyrja e marrëveshjeve dhe transaksioneve të paligjshme.[3][4]

Grupi bazë njihet si "familje", "klan" ose cosca.[5] Secila familje pretendon sovranitetin mbi një territor, zakonisht një qytet, fshat ose lagje (borgata) të një qyteti më të madh, në të cilin ajo operon raketat e saj. Anëtarët e saj e quajnë veten "njerëz të nderit", megjithëse publiku shpesh i quan ata si mafioz. Deri në shekullin e 20-të, emigracioni në shkallë të gjerë nga Siçilia lehtësoi formimin e bandave të stilit mafioz në Australi, Mbretërinë e Bashkuar, Kanada, Shtetet e Bashkuara dhe Amerikën e Jugut. Këto veshje të bazuara në mërgatë përsëritën traditat dhe metodat e paraardhësve të tyre sicilianë në përmasa të ndryshme.

Struktura dhe përbërja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cosa Nostra nuk është një organizatë e qendërzuar, por një konfederatë e lirshme prej rreth njëqind grupesh të njohura në mënyrë alternative si "familje", "cosche", "borgatas" ose "klane" (pavarësisht emrit, anëtarët e tyre në përgjithësi nuk kanë lidhje gjaku). Secila prej këtyre pretendon sovranitet mbi një territor, zakonisht një qytet ose fshat ose një lagje të një qyteti më të madh, megjithëse pa e pushtuar dhe legjitimuar kurrë plotësisht monopolin e tij të dhunës. Për shumë vite, aparatet e pushtetit të familjeve beqare ishin organet e vetme drejtuese brenda dy shoqatave, dhe ato kanë mbetur qendrat e vërteta të pushtetit edhe pasi organet mbikëqyrëse u krijuan në Cosa Nostra duke filluar nga fundi i viteve 1950 (komisioni i mafias siçiliane).[6]

Hierarkia klanore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hierarkia e një klani Cosa Nostra

Në vitin 1984, informatori mafioz Tommaso Buscetta u shpjegoi prokurorëve strukturën komanduese të një klani tipik.[7] Një klan drejtohet nga një "bos" (capofamiglia ose rappresentante) i cili ndihmohet nga nënshefi (capo bastone ose sotto capo) dhe mbikëqyret nga një ose më shumë këshilltarë (consigliere). Nën komandën e tij janë grupe (decina) prej rreth dhjetë "ushtarësh" (soldati, operai ose picciotti). Çdo decina udhëhiqet nga një capodecina.

Struktura aktuale e çdo klani të caktuar mund të ndryshojë. Pavarësisht nga emri decina, ata nuk kanë domosdoshmërisht dhjetë ushtarë, por mund të kenë nga pesë deri në tridhjetë.[8] Disa klane janë aq të vogla sa nuk kanë as decina dhe capodecina, madje edhe në klane të mëdha disa ushtarë mund të raportojnë drejtpërdrejt te shefi ose nënshefi.[9]

Shefi i një klani zakonisht zgjidhet nga ushtarët e radhës (edhe pse ndodhin pasazhe të dhunshme). Për shkak të madhësisë së vogël të shumicës së klaneve siciliane, shefi i një klani ka kontakte intime me të gjithë anëtarët dhe nuk merr shumë privilegje apo shpërblime siç do të merrte në organizata më të mëdha (siç janë Pesë Familjet më të mëdha të Nju Jorkut ).[10] Mandati i tij është gjithashtu shpesh i shkurtër: zgjedhjet janë të përvitshme dhe ai mund të shkarkohet më shpejt për sjellje të pahijshme ose paaftësi.[11]

Nënshefi është i dyti në komandë pas shefit. Nënshefi ndonjëherë është një anëtar i familjes, si për shembull një djalë, i cili do të marrë përsipër familjen nëse shefi është i sëmurë, i vrarë ose i burgosur.

Consigliere ("këshilltari") i klanit zgjidhet gjithashtu çdo vit. Një nga punët e tij është të mbikëqyrë veprimet e shefit dhe të vartësve të tij të afërt, veçanërisht në çështjet financiare (p.sh. parandalimi i përvetësimit).[12] Ai gjithashtu shërben si këshilltar i paanshëm i shefit dhe ndërmjetës në mosmarrëveshjet e brendshme. Për të përmbushur këtë rol, consigliere duhet të jetë i paanshëm, pa konflikt interesi dhe ambicie.[13]

Përveç anëtarëve të saj, Cosa Nostra përdor gjerësisht "bashkëpunëtorët". Këta janë njerëz që punojnë ose ndihmojnë një klan (ose edhe klane të shumta), por nuk trajtohen si anëtarë të vërtetë. Këto përfshijnë zyrtarë të korruptuar dhe mafioz të mundshëm. Një bashkëpunëtor konsiderohet nga mafiozët asgjë më shumë se një mjet, dikush që ata mund ta "përdorin", ose "asgjë të përzier me zero".[7]

Mediat i janë referuar shpesh një "capo di tutti capi" ose “bosi i bosëve” që dyshohet se “komandon të gjithë Cosa Nostra”. Calogero Vizzini, Salvatore Riina, dhe Bernardo Provenzano ishin bosë veçanërisht me ndikim, të cilët janë përshkruar nga media dhe organet e rendit si "bosi i bosëve" të kohës së tyre. Ndërsa një shef i fuqishëm mund të ushtrojë ndikim të madh mbi fqinjët e tij, pozicioni nuk ekziston zyrtarisht, sipas rrotave të mafias si Buscetta.[14][15] Sipas historianit mafioz Salvatore Lupo, "theksi i medias në përkufizimin e një 'capo di tutti capi' është pa asnjë bazë".[15]

Anëtarësimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anëtarësimi në Cosa Nostra është i hapur vetëm për burrat siçilianë. Një kandidat nuk mund të jetë i afërm ose të ketë ndonjë lidhje të ngushtë me një ligjvënës, si për shembull një oficer policie ose një gjyqtar. Nuk ka kufi të rreptë të moshës; burrat deri në gjashtëmbëdhjetë vjeç janë inicuar.[16] Një mafioz i mundshëm testohet me kujdes për bindje, maturi, guxim, pamëshirshmëri dhe aftësi në spiunazh.[7][16] Atij i kërkohet pothuajse gjithmonë të kryejë vrasje si gjyqin e tij përfundimtar,[7] edhe nëse ai nuk planifikon të jetë një vrasës karriere. Akti i vrasjes është për të provuar sinqeritetin e tij (d.m.th., ai nuk është një polic i fshehtë) dhe për ta lidhur atë në heshtje (d.m.th., ai nuk mund të thyejë omertà pa u përballur vetë me akuzat për vrasje).

Të jesh pjesë e mafies është shumë e dëshirueshme për shumë kriminelë rruge. Mafiozët marrin një respekt të madh, sepse të gjithë e dinë se të ofendosh një mafioz do të thotë të rrezikosh një ndëshkim vdekjeprurës nga ai ose kolegët e tij. Mafiozët e kanë më të lehtë të largohen nga krimet, të negociojnë marrëveshje dhe të kërkojnë privilegje. Një anëtar me të drejta të plota fiton gjithashtu më shumë liri për të marrë pjesë në dallavere të caktuara që mafia kontrollon (veçanërisht shantazhi mbrojtëse).

Tradicionalisht, vetëm burrat mund të bëhen mafioz, megjithëse kohët e fundit ka pasur raporte për gratë që marrin përgjegjësitë e të afërmve mafioz të burgosur.[17][18]

Klanet quhen gjithashtu "familje", megjithëse anëtarët e tyre zakonisht nuk kanë lidhje gjaku. Mafia në fakt ka rregulla të dizajnuara për të parandaluar nepotizmin. Anëtarësia dhe grada në mafia nuk janë të trashëguara. Shumica e shefave të rinj nuk kanë lidhje me paraardhësin e tyre. Komisioni i ndalon të afërmit që të mbajnë poste në organet ndërklasore në të njëjtën kohë.[19] Thënë kështu, mafiozët shpesh i sjellin djemtë e tyre në tregti. Ata e kanë më të lehtë të hyjnë, sepse djali mban vulën e miratimit të të atit dhe njihet me traditat dhe kërkesat e Cosa Nostra.

Okupimi legjitim i një mafioz, nëse ka, në përgjithësi nuk cenon prestigjin e tij brenda Cosa Nostra.[3] Historikisht, shumica e mafiozëve ishin të punësuar në punë të ulëta, dhe shumë shefa nuk punonin fare.[3] Profesionistë të tillë si avokatë dhe mjekë ekzistojnë brenda organizatës dhe punësohen sipas çdo aftësie të dobishme që ata kanë.[20]

Komisioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga vitet 1950, mafia ka mbajtur komisione të shumta për të zgjidhur mosmarrëveshjet dhe për të promovuar bashkëpunimin midis klaneve. Çdo krahinë e Siçilisë ka Komisionin e saj. Klanet janë të organizuara në rrethe (Mandamenti) të tre ose katër klaneve gjeografikisht ngjitur. Çdo distrikt zgjedh një përfaqësues (capo mandamento) për t'u ulur në komisionin e tij provincial.[21]

Në kundërshtim me besimin popullor, komisionet nuk shërbejnë si një qeveri e centralizuar për mafian. Fuqia e komisioneve është e kufizuar dhe klanet janë autonome dhe të pavarura. Përkundrazi, çdo komision shërben si një mekanizëm përfaqësues për konsultimin e klaneve të pavarura që vendosin me konsensus. "Në kundërshtim me imazhin e përhapur të paraqitur nga media, këto organe mbikëqyrëse të koordinimit nuk mund të krahasohen me bordet ekzekutive të firmave të mëdha ligjore. Fuqia e tyre është e kufizuar qëllimisht. Dhe do të ishte krejtësisht e gabuar të shihej në Cosa Nostra një qendër menaxhuar, kompani mbajtëse mafioze aktive ndërkombëtare", sipas kriminologes Letizia Paoli.[22]

Një funksion kryesor i komisionit është rregullimi i përdorimit të dhunës.[21][23] Për shembull, një mafioz që dëshiron të kryejë një vrasje në territorin e një klani tjetër duhet të kërkojë lejen e shefit lokal; komisioni e zbaton këtë rregull.[23] Çdo vrasje e një mafioz ose individi të shquar (polici, avokatë, politikanë, gazetarë, etj.) duhet të miratohet nga komisioni.[24] Veprime të tilla potencialisht mund të shqetësojnë klane të tjera dhe të ndezin një luftë, kështu që Komisioni ofron një mjet për të marrë miratimin e tyre.[25]

Komisioni gjithashtu merret me çështjet e trashëgimisë. Kur një shef vdes ose del në pension, reputacioni i klanit të tij shpesh shkatërrohet me largimin e tij. Kjo mund të bëjë që klientët të braktisin klanin dhe t'u drejtohen klaneve fqinje për mbrojtje. Këto klane do të rriteshin shumë në status dhe fuqi në krahasim me rivalët e tyre, duke destabilizuar potencialisht rajonin dhe duke nxitur luftën.[26] Komisioni mund të zgjedhë të ndajë territorin dhe anëtarët e klanit midis fqinjëve të tij. Përndryshe, komisioni ka fuqinë të emërojë një regjent për klanin derisa të mund të zgjedhë një shef të ri.[26][27]

Ritualet dhe kodet e sjelljes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ceremonia e fillimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një nga rrëfimet e para të një ceremonie nismëtare në mafia u dha nga Bernardino Verro, një udhëheqës i Fasci Siciliani, një lëvizje popullore me frymëzim demokratik dhe socialist që u ngrit në Siçili në fillim të viteve 1890. Për t'i dhënë dhëmbë lëvizjes dhe për t'u mbrojtur nga dëmtimi, Verro u bë anëtar i një grupi mafioz në Corleone, Fratuzzi (Vëllezërit e Vogël). Në një kujtim të shkruar shumë vite më vonë, ai përshkroi ritualin e fillimit të cilit iu nënshtrua në pranverën e vitit 1893:

[Unë] u ftova të merrja pjesë në një mbledhje të fshehtë të Fratuzzi-ve. Hyra në një dhomë misterioze ku kishte shumë burra të armatosur me armë të ulur rreth një tavoline. Në qendër të tryezës kishte një kafkë të vizatuar në një copë letër dhe një thikë. Për t'u pranuar në Fratuzzi, [unë] duhej t'i nënshtrohej një inicimi që përbëhej nga disa sprova besnikërie dhe shpimi i buzës së poshtme me majën e thikës: gjaku i plagës lau kafkën.

Pas arrestimit të tij, mafioz Giovanni Brusca përshkroi ceremoninë në të cilën u bë zyrtarisht anëtar i plotë i Cosa Nostra. Në vitin 1976, ai u ftua në një "banket" në një shtëpi fshati. Atë e sollën në një dhomë ku disa mafioz ishin ulur rreth një tavoline mbi të cilën ishte ulur një pistoletë, një kamë dhe një copë letër me imazhin e një shenjtori. Ata vunë në dyshim angazhimin e tij dhe ndjenjat e tij në lidhje me kriminalitetin dhe vrasjen (pavarësisht se ai tashmë kishte një histori të akteve të tilla). Kur ai pohoi veten, Salvatore Riina, atëherë shefi më i fuqishëm i Cosa Nostra-s, mori një gjilpërë dhe i shpoi gishtin Brusca-s. Brusca lyen me gjakun e tij mbi imazhin e shenjtorit, të cilin e mbajti në duart e tij me kupa, ndërsa Riina e ndezi atë. Ndërsa Brusca mashtronte imazhin që digjej në duar, Riina i tha: "Nëse tradhton Cosa Nostra-n, mishi yt do të digjet si ky shenjtor".[7]

Elementet e ceremonisë kanë ndryshuar pak gjatë historisë së mafies.[163] Këto elemente kanë qenë objekt i shumë kurioziteteve dhe spekulimeve. Sociologu Diego Gambetta thekson se mafia, duke qenë një organizatë kriminale e fshehtë, nuk mund të rrezikojë që rekrutët e saj të nënshkruajnë formularët e aplikimit dhe kontratat e shkruara që mund të sekuestrohen nga policia. Kështu ata mbështeten në ceremoninë rituale të modës së vjetër. Elementet e ceremonisë janë bërë qëllimisht specifike, të çuditshme dhe të dhimbshme, në mënyrë që ngjarja të jetë e paharrueshme dhe e paqartë, dhe ceremonia dëshmohet nga një numër i madh mafiozësh. Pjesëmarrësit mund të mos kujdesen as për kuptimin e simboleve, dhe ato me të vërtetë mund të mos kenë asnjë kuptim të brendshëm. Thelbi i vërtetë i ritualit është që të mos lërë asnjë dyshim për statusin e ri të mafiozit, në mënyrë që ai të mos mohohet ose të revokohet sipas dëshirës.[30]

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjithmonë ekziston rreziku që të huajt dhe policët e fshehtë të maskohen si mafioz për të depërtuar në organizatë. Për të siguruar që kjo të mos ndodhë, një mafioz nuk duhet të prezantohet kurrë me një mafioz tjetër të cilin nuk e njeh personalisht, edhe nëse e njeh tjetrin për shkak të reputacionit. Nëse ai dëshiron të krijojë një marrëdhënie, ai duhet të kërkojë një mafioz të tretë, të cilin të dy e njohin personalisht, që t'i prezantojë me njëri-tjetrin në një takim kokë më kokë. Ky ndërmjetës mund të garantojë se asnjëri nga të dy nuk është mashtrues.

Kjo traditë mbahet me përpikëri, shpesh në dëm të funksionimit efikas. Për shembull, kur mafioz Indelicato Amedeo u kthye në Siçili pas fillimit të tij në Shtetet e Bashkuara në vitet 1950, ai nuk mundi të njoftonte anëtarësimin e tij te babai i tij mafioz, por duhej të priste që të vinte një mafioz nga Shtetet e Bashkuara që dinte për induksionin e tij. në Siçili dhe prezantoje djalin me babain.[4]

Etika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mafiozët e statusit të barabartë ndonjëherë thërrasin njëri-tjetrin "compare", ndërsa inferiorët thërrasin eprorët e tyre "padrino". "Compare" do të thotë "shok", ndërsa Padrino është një fjalë italiane për "kumbari".

Dhjetë Urdhërimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në nëntor 2007, policia siciliane raportoi zbulimin e një liste me "Dhjetë Urdhërimet" në strehën e bosit të mafias Salvatore Lo Piccolo, që mendohet të jetë udhëzues për sjelljen e mirë, të respektueshme dhe të ndershme për një mafioz.[31]

 1. Askush nuk mund të prezantohet drejtpërdrejt tek një tjetër nga miqtë tanë. Duhet të ketë një person të tretë për ta bërë këtë.
 2. Asnjëherë mos i shikoni gratë e miqve.
 3. Mos u pa kurrë me policët.
 4. Mos shkoni në bare dhe klube.
 5. Të qenit gjithmonë i disponueshëm për Cosa Nostra është një detyrë - edhe nëse gruaja juaj është gati të lindë.
 6. Emërimet duhet të respektohen absolutisht. (i referohet gradës dhe autoritetit.)[167]
 7. Gratë duhet të trajtohen me respekt.
 8. Kur kërkohet ndonjë informacion, përgjigja duhet të jetë e vërteta.
 9. Paratë nuk mund të përvetësohen nëse janë të të tjerëve apo familjeve të tjera.
 10. Njerëzit që nuk mund të jenë pjesë e Cosa Nostra: kushdo që ka një të afërm të ngushtë në polici, kushdo me një të afërm dy herë në familje, kushdo që sillet keq dhe nuk u përmbahet vlerave morale.

Antonino Calderone tregoi Urdhërime të ngjashme në dëshminë e tij të vitit 1987:

Këto rregulla nuk duhet të prekin gratë e burrave të tjerë të nderit; për të mos vjedhur nga njerëzit e tjerë të nderit ose, në përgjithësi, nga askush; për të mos shfrytëzuar prostitucionin; të mos vrasin njerëz të tjerë të nderit nëse nuk është rreptësisht e nevojshme; për të shmangur kalimin e informacionit në polici; për të mos u grindur me njerëz të tjerë të nderit; për të mbajtur sjelljen e duhur; të heshtësh për Cosa Nostra rreth të huajve; për të shmangur në çdo rrethanë prezantimin me njerëz të tjerë të nderit.[32]

Omertà[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Omertà është një kod heshtjeje dhe fshehtësie që i ndalon mafiozët të tradhtojnë shokët e tyre tek autoritetet. Dënimi për shkelje është vdekja, dhe të afërmit e rrobës mund të vriten gjithashtu. Mafiozët në përgjithësi nuk shoqërohen me policinë (përveç ndoshta korruptimit të oficerëve individualë sipas nevojës). Për shembull, një mafioz nuk do të thërrasë policinë kur është viktimë e një krimi. Për problemin pritet të kujdeset vetë. Të vepronte ndryshe do të minonte reputacionin e tij si një mbrojtës i aftë i të tjerëve dhe armiqtë e tij mund ta shohin atë si të dobët dhe të pambrojtur.

Nevoja për fshehtësi dhe mospërfillje ngjyros thellë traditat dhe sjelljet e mafiozëve. Mafiozët janë të dekurajuar nga konsumimi i alkoolit ose drogave të tjera, pasi në gjendje të dehur ata kanë më shumë gjasa të nxjerrin informacione të ndjeshme. Ata gjithashtu përvetësojnë shpesh qëndrime vetë-shkelëse ndaj të huajve në mënyrë që të shmangin vëmendjen e padëshiruar.[170] Shumica e sicilianëve priren të jenë shumë të folur dhe shprehës, ndërsa mafiozët priren të jenë më të shkurtër dhe të nënshtruar. Mafiozëve gjithashtu u ndalohet të shkruajnë asgjë për aktivitetet e tyre, që të mos zbulohen prova të tilla nga policia.[33]

Në një farë mase, mafiozët gjithashtu imponojnë omertà mbi popullatën e përgjithshme. Civilët që blejnë mbrojtjen e tyre ose bëjnë marrëveshje të tjera pritet të jenë të matur, me dhimbjen e vdekjes. Frikësimi i dëshmitarëve është gjithashtu i zakonshëm.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Pike, John (3 tetor 1998). "La Cosa Nostra". Federation of American Scientists Intelligence Resource Program (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2022.
 2. ^ "Processo Dell'Utri, Spatuzza in aula: Graviano mi parlò di Berlusconi" (në italisht). corriere.it. 4 dhjetor 2009. Arkivuar nga origjinali më 14 tetor 2019. Marrë më 10 korrik 2018.
 3. ^ a b c Gambetta (1996)
 4. ^ a b Gambetta (2009)
 5. ^ Raab, Selwyn (2014). Five Families: The Rise, Decline and Resurrection of America's Most powerful Mafia Empire (në anglisht) (bot. 1at). Thomas Dunne Books. fq. 13. ISBN 978-0312361815.
 6. ^ Review of Paoli, Mafia Brotherhoods Arkivuar 2007-09-27 tek Wayback Machine by Klaus Von Lampe
 7. ^ a b c d e Dickie (2007). Cosa Nostra
 8. ^ Arlacchi. Men of Dishonour. p. 33
 9. ^ Gambetta. The Sicilian Mafia. p. 111
 10. ^ Paoli, Mafia Brotherhoods, pp. 41
 11. ^ Paoli, Mafia Brotherhoods, p. 42
 12. ^ Paoli. Mafia Brotherhoods. p. 42
 13. ^ Capeci. The Complete Idiot's Guide to the Mafia. p. 9
 14. ^ Arlacchi, Addio Cosa nostra, p. 106
 15. ^ a b Zu Binnu? Non è il superboss Arkivuar 2012-09-05 tek Archive.today, Intervista a Salvatore Lupo di Marco Nebiolo, Narcomafie, April 2006
 16. ^ a b Gambetta. The Sicilian Mafia. p. 67
 17. ^ Warrant for British "Mafia wife Arkivuar 2009-09-15 tek Wayback Machine, BBC News, January 8, 2007
 18. ^ Meet the Modern Mob Arkivuar 2009-08-06 tek Wayback Machine, TIME Magazine, June 2, 2002
 19. ^ Diego Gambetta. Codes of the Underworld. pp. 206–208
 20. ^ Gambetta (1996), f. 67
 21. ^ a b Paoli, Mafia Brotherhoods, p. 53
 22. ^ Crisis among the "Men of Honour" Arkivuar 2010-02-09 tek Wayback Machine, interview with Letizia Paoli, Max Planck Research, February 2004
 23. ^ a b Gambetta, The Sicilian Mafia, p. 114
 24. ^ Paoli, Mafia Brotherhoods, pp. 53–54
 25. ^ Arlacchi, Men of Dishonor, p. 126
 26. ^ a b Gambetta, The Sicilian Mafia, p. 115
 27. ^ Paoli, Mafia Brotherhoods, p. 54
 28. ^ Alcorn, Revolutionary Mafiosi.
 29. ^ Gambetta (1996), f. 263
 30. ^ Gambetta (1996), f. 152
 31. ^ "Mafia's 'Ten Commandments' found" (në anglisht). BBC News. 9 nëntor 2007. Arkivuar nga origjinali më 13 maj 2008. Marrë më 9 nëntor 2007.
 32. ^ Gambetta, The Sicilian Mafia, p. 147 Arkivuar 2016-05-12 tek Wayback Machine, 268 Arkivuar 2016-06-03 tek Wayback Machine
 33. ^ Paoli. Mafia Brotherhoods. p. 112

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Mafia – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale