Jump to content

Shefi i krimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Al Capone ishte shef i krimit gjatë epokës së Ndalimit.

Një shef i krimit është person në krye të një organizate kriminale.

Një shef krimi zakonisht ka pothuajse kontroll absolut mbi anëtarët e tjerë të organizatës dhe shpesh i frikësohet ose respektohet shumë për dinakërinë, strategjinë dhe/ose pamëshirshmërinë dhe vullnetin e tyre për të marrë jetë për të ushtruar ndikimin dhe përfitimet e tyre nga përpjekjet kriminale në të cilat organizata angazhohet.[1][2]

Disa grupe mund të kenë vetëm dy grada (një shef krimi dhe ushtarët e tyre). Grupet e tjera kanë një organizatë më komplekse, të strukturuar me shumë grada, dhe struktura mund të ndryshojë me prejardhjen kulturore. Ndërmarrjet e krimit të organizuar me prejardhje nga Siçilia ndryshojnë në strukturë nga ato në Italinë kontinentale. Grupet amerikane mund të strukturohen ndryshe nga homologët e tyre evropianë dhe bandat latino-amerikane dhe afrikano-amerikane shpesh kanë struktura që ndryshojnë nga bandat evropiane. Madhësia e organizatës kriminale është gjithashtu e rëndësishme, pasi bandat rajonale ose kombëtare kanë hierarki shumë më komplekse.[3]

Struktura e familjes së krimit mafioz

Shefi i mafies siçiliane dhe italo-amerikane është kreu i familjes së krimit dhe vendimmarrësi kryesor. Vetëm shefi, nënshefi ose këshilltari mund të iniciojë një bashkëpunëtor në familje, duke i lejuar ata të bëhen një njeri i bërë. Shefi mund të promovojë ose të ulë anëtarët e familjes sipas dëshirës dhe ka fuqinë e vetme për të sanksionuar vrasjet brenda dhe jashtë familjes. Nëse bosi është i burgosur ose i paaftë, ai zakonisht ruan titullin "bos", por mund të emërojë një ushtrues detyre, i cili është përgjegjës për drejtimin e familjes së krimit në vend të tij ose në baza ditore. Përveç "shefit" dhe "ushtruesit të detyrës së shefit", disa familje kanë shfrytëzuar herë pas here zyrtarisht ose jozyrtarisht postet e shefit të parë dhe të shefit të rrugës. Në përgjithësi vendoset një "bos i përparmë" që të veprojë gjoja si bosi, ndërkohë që tërheq vëmendjen e policisë nga shefi zyrtar aktual që vepron prapa skenave. Një "shefi i rrugës" shpesh emërohet në mënyrë jozyrtare ose konsiderohet nga shefi zyrtar ose nga vartësit si përfaqësuesi "praktik", në nivel rruge, i angazhuar në mënyrë aktive ose mbështetës për shefin zyrtar, zakonisht duke koordinuar, kontrolluar dhe menaxhuar rrugën. operacione në emër të një shefi zyrtar që preferon të qëndrojë në prapaskenë (ose me zgjedhje ose për të shmangur kontrollin e policisë). "Shefët e rrugës" janë shpesh caporegime ose nënshefi veçanërisht me ndikim ose të fuqishëm, dhe termi ndonjëherë përdoret në mënyrë të ndërsjellë me "bos ushtrues detyre" ose "shefi i përparmë" në varësi të rrethanave.[4][5][6] Kur shefi vdes, anëtarët e familjes së krimit zgjedhin një shef të ri nga brenda organizatës.

Struktura tipike brenda mafies në Siçili dhe Amerikë është zakonisht si më poshtë:[7]

 • Bosi i të gjithë bosëve – gjithashtu i njohur si capo dei capi ose kumbari (italisht: padrino), i është dhënë nga media shefit më të fuqishëm, megjithëse mafia nuk e njohu kurrë këtë pozicion. Organi më i lartë që vendos për çështjet ndërfamiljare është Komisioni (shih gjithashtu Komisioni i mafies siçiliane).
 • Boss - gjithashtu i njohur si capomandamento, capocrimine, rappresentante, don, ose kumbari, është niveli më i lartë në një familje krimi..[2][7][8]
 • Nënshefi – gjithashtu i njohur si "capo bastone" në disa organizata kriminale, ky individ është i dyti në komandë. Ai është përgjegjës për të siguruar që fitimet nga sipërmarrjet kriminale të shkojnë deri te bosi, dhe në përgjithësi mbikëqyr përzgjedhjen e kaporegimit(ve) dhe ushtarit(ve) për të kryer vrasje.[2][7] Nënshefi mund të marrë kontrollin e familjes së krimit pas vdekjes së shefit. Ai e mban këtë pozicion derisa të zgjidhet një shef i ri, i cili në disa raste ishte nënshefi.
 • Consigliere – gjitashtu i njohur edhe si këshilltar ose "krahu i djathtë", ky person është këshilltar i shefit të një familjeje kriminale. Shefi, nënshefi dhe këshilltari përbëjnë "Administratën".[9] Consigliere renditet i treti në hierarki, por në përgjithësi nuk ka capo ose ushtarë që punojnë drejtpërdrejt për të.[2][7] Ashtu si bosi, zakonisht ka vetëm një këshilltar për organizatë kriminale.[2]
 • Caporegime – gjithashtu i njohur si kapiteni, capo, ose "shefi i ekuipazhit", fillimisht njihej si "capodecina" (kapiten i dhjetë), sepse ai mbikëqyrte vetëm 10 ushtarë. Në kohët më të fundit, caporegime mund të mbikëqyrë sa më shumë ushtarë që mund të kontrollojë me efikasitet.[2][7] Një caporegime caktohet nga shefi i familjes për të drejtuar borgata (regjimin ose ekuipazhin) e tij të soldati (ushtarët). Çdo caporegime raporton drejtpërdrejt te nënshefi, i cili i jep atij lejen për të kryer veprimtari kriminale. Nëse familja vendos të vrasë dikë, nënbosi zakonisht i kërkon një kaporegjimi që të zbatojë urdhrin. Kaporegjimi drejton operacionet e përditshme të ekuipazhit të tij. Ushtarët e kaporegimit ia japin një pjesë të të ardhurave të tyre dhe më pas ai i jep një pjesë nënshefit. Një caporegime mund t'i rekomandojë shefit ose shefit që një rekrut të lejohet të bashkohet me ekuipazhin e tij si bashkëpunëtor i turmës.
 • Soldato – gjithashtu i njohur si sgarrista, ushtari, "button man", "made man", "wiseguy" or "goodfella", ky është niveli më i ulët i mafiozëve apo gangsterëve.[2][7] Një "ushtar" duhet të ketë bërë omertà (betimin për heshtje),[2][7] dhe në disa organizata duhet të ketë vrarë një person për t'u konsideruar "made".[10][11] Një picciotto është një ushtar i nivelit të ulët, zakonisht dikush që bën punën e përditshme të kërcënimit, rrahjes dhe frikësimit të të tjerëve.[12]
 • Bashkëpunëtor – gjithashtu i njohur edhe si "giovane d'onore" (njeri i nderit), një bashkëpunëtor është një person që nuk është ushtar në një familje krimi, por punon për ta dhe merr pjesë në ekzekutimin dhe fitimet nga sipërmarrja kriminale.[2] Në organizatat kriminale italiane, "bashkëpunëtorët" janë zakonisht bashkëpunëtorë të organizatës kriminale që nuk janë me origjinë italiane, ose anëtarë dhe kandidatë me origjinë italiane që nuk janë "made" apo futur ende në mafia dhe kështu nuk janë promovuar ende në pozicioni “soldato” ose “ushtar”.[12]

Një shef zakonisht vendos shtresa izolimi midis tij dhe njerëzve të tij për të penguar përpjekjet e policisë për të lidhur urdhrat e tij me të. Sa herë që ai lëshon urdhra, ai ia bën këtë ose shefit të tij, këshilltarit ose kapos. Më pas urdhrat u kalohen ushtarëve. Kjo e bën të vështirë në shumicën e rrethanave që policia të implikojë drejtpërdrejt një bos në një krim, pasi ai pothuajse kurrë nuk u jep drejtpërdrejt urdhër ushtarëve.

Termi Mr. Big përdoret brenda botës së krimit, dhe gjithashtu gjatë raportimeve mediatike të personave të lidhur me aktivitete kriminale, për t'iu referuar një drejtuesi të një grupi personash që funksionojnë në cilësinë e roleve brenda krimit të organizuar. Ndonjëherë bosët e të ashtuquajturit bandat përmenden si Mr. Big, si për shembull kur ai nuk mund të emërohej për arsye ligjore.[13] Termi tregon në mënyrë implicite një shkallë të zotërimit të një inteligjence më të lartë të një individi.[14]

Termi veçanërisht tregon ekzistencën e përfshirjes në atë që njihet si krim i madh, i cili do të përfshinte për shembull grabitjen e armatosur dhe aspektet më të organizuara të karrierës brenda krimit.[14][15]

 1. ^ Pistone, Joseph D. The Way of the Wiseguy: The FBI's Most Famous Undercover Agent Cracks the Mob Mind. Philadelphia: Running Press, 2005. ISBN 0-7624-2384-6
 2. ^ a b c d e f g h i Manning, George A. Financial Investigation and Forensic Accounting. Boca Raton, Fla.: CRC Press, 2005. ISBN 0-8493-2223-5
 3. ^ Albanese, Jay, Contemporary Issues in Organized Crime. Monsey, N.Y.: Criminal Justice Press, 1995. ISBN 1-881798-04-6
 4. ^ DeStefano, Anthony M. (2015). Gangland New York The Places and Faces of Mob History (në anglisht). Lyons Press. ISBN 9781493018338. Marrë më 24 gusht 2022.
 5. ^ Leonetti, Phil (2014). Mafia Prince (në anglisht). Running Press. ISBN 9780762456000. Marrë më 24 gusht 2022.
 6. ^ Burnstein, Scott M. (2010). Family Affair Greed, Treachery, and Betrayal in the Chicago Mafia (në anglisht). Penguin. ISBN 9781101185575. Marrë më 24 gusht 2022.
 7. ^ a b c d e f g DeVico, Peter J. The Mafia Made Easy: The Anatomy and Culture of La Cosa Nostra. Tate Publishing, 2007. ISBN 1-60247-254-8
 8. ^ Raab, Selwyn. The Five Families: The Rise, Decline & Resurgence of America's Most Powerful Mafia Empire. New York: St. Martins Press, 2005.
 9. ^ "Genovese Indictment Arkivuar 22 korrik 2020 tek Wayback Machine" U.S. District Court. Southern District of New York.
 10. ^ Maas, Peter. Underboss: Sammy the Bull Gravano's Story of Life in the Mafia. Paperback reissue. New York: HarperCollins Publishers, 1997. ISBN 0-06-109664-4
 11. ^ DeStefano, Anthony M. King of the Godfathers: Big Joey Massino and the Fall of the Bonanno Crime Family. New York: Kensington Publishing Corp., 2008. ISBN 0-8065-2874-5
 12. ^ a b Nash, Robert Jay. World Encyclopedia of Organized Crime. Cambridge, Massachusetts: Da Capo Press, 1993. ISBN 0-306-80535-9
 13. ^ Alan Sherry – Article titled: Drug lord avoids death after gardai intelligence stops attempted hit Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Sundayworld Friday 23 May 2014 [Retrieved 2015-07-27]
 14. ^ a b Fiona Brookman; Mike Maguire; Harriet Pierpoint; Trevor Bennett (2010-02-01). Handbook on Crime (në anglisht). Routledge 1 February 2010. ISBN 9781317436751. Marrë më 2015-07-27.
 15. ^ J. Ridings – Chicago to Springfield:: Crime and Politics in the 1920s Arcadia Publishing 18 September 2012