Majmuni patas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Patas monkey[1]
At the San Francisco Zoo, California, USA
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Erythrocebus
Lloji:
Emri binomial
Erythrocebus patas
(Schreber, 1775)
Geographic range
Patas monkey[1]
At the San Francisco Zoo, California, USA
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Primates
Suborder: Haplorhini
Infraorder: Simiiformes
Family: Cercopithecidae
Genus: Erythrocebus
Species:
E. patas
Binomial name
Erythrocebus patas

(Schreber, 1775)
Geographic range

Majmuni patas ( Erythrocebus patas ), i njohur gjithashtu si majmuni vadi ose majmuni husar, është një majmun që banon në tokë i shpërndarë në zona gjysmë të thata të Afrikës Perëndimore dhe në Afrikën Lindore . Konsiderohet si anëtari i vetëm i gjinisë Erythrocebus .

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nuk është e qartë se sa nënlloje të këtij majmuni ekzistojnë. Disa rendisin katër, [3] të tjerë tre, [4] dhe disa të tjerë rendisin dy: Erythrocebus patas patas (me hundë të zezë) dhe lindore E. patas pyrrhonotus (me hundë e bardhë). Sidoqoftë, me kalimin e viteve u zbulua se ngjyra e hundës e përdorur për të ndarë këto nënlloje ndryshonte në të bardhë gjatë shtatzënësisë tek femrat, si dhe në përgjithësi si kafshë të moshës, dhe E. patas pirronotus në Kenia shpesh nuk kishte hundë të bardhë, [1] [5] kështu speciet gjitare të botës prandaj janë konsideruar paraprakisht si një specie monotipike.

Ende nuk është e qartë, nëse është me të vërtetë një gjini monotipike. Colin Groves argumentoi për herë të parë se speciet ishin të lidhura ngushtë me aethiops e Cercopithecus në 1989, bazuar në morfologjinë anatomike. Provat filogjenetike në vitin 2003 duket se e vërtetojnë këtë gjë se majmuni patas formon një klade brenda gjinisë vervet Cercopithecus së bashku me C. aethiops e C. lhoesti. Bazuar në këtë studim Erythrocebus duhet të futet në sinoniminë me Cercopithecus . [6] Kjo është nënkuptuar ndryshe nga primatologët dhe se Cercopithecus tani është thyer në shumë gjini dhe specie të reja, me C. aethiops u zhvendos në Chlorocebus dhe C. lhoestiAllochrocebus .

Nga ana tjetër, në vitin 2017 një autor propozoi ndarjen e taksonit në të paktën katër ose pesë specie vetëm në Afrikën Lindore duke u bazuar në ngjyrën e hundës, dy fotografi dhe konsideratat e ruajtjes. [5]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Majmuni mashkull patas rritet në 60 centimetres (24 in) deri në 87 centimetres (34 in) në gjatësi, me përjashtim të bishtit, i cili shkon deri në 75 centimetres (30 in) . Meshkujt e rritur janë më të mëdhenj se femrat e rritura, të cilat mesatarisht 49 centimetres (19 in) në gjatësi. [7] Meshkujt e rritur mesatarisht 12.4 kg (27.3 lb) dhe femrat e rritura 6.5 kg (14.3 lb), duke treguar një shkallë të lartë të dimorfizmit seksual . Ata janë të shpejtë, kur vrapojnë deri në 55km në orë dhe është vrapuesi më i shpejtë mes primatëve . [8]

Jetëgjatësia e tyre shkon deri në rreth 20 vjet. [7]

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky lloj majmuni gjendet në shumë pjesë të Afrikës qendrore, perëndimore dhe lindore. Ai gjithashtu është prezantuar në Porto Riko . [9] Speciet shmangin tokat e dendura pyjore dhe jetojnë në savanë më të hapur tropikale.

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Majmuni patas jeton në grupe shumëfemërore me deri në 60 individë (megjithëse janë raportuar grumbullime shumë më të mëdha). Grupi përmban vetëm një mashkull të rritur për pjesën më të madhe të vitit. [10] Gjatë sezonit të shumimit ka dyndje shumëmashkullore në grup. Sapo meshkujt e mitur arrijnë pjekurinë seksuale (rreth moshës katër vjeç) ata largohen nga grupi, zakonisht duke u bashkuar me grupe meshkujsh. Femrat e rritura në grup fillojnë lëvizjen e grupit me mashkullin që ndjek drejtimin e tyre.

Organizata shoqërore femërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Variacioni në strukturën sociale femërore të majmunëve patas është vërejtur në popullsi të ndryshme. Ky ndryshim mund të varet nga burimet ushqimore, pasi konflikti midis individëve shpesh është rezultat i konkurrencës për burime të kufizuara. Shkalla më e lartë e konfliktit për ushqimin e dendur, por të kufizuar, siç janë shkurret e frutave, shoqërohet me hierarki dominimi më të qëndrueshme, të përcaktuara mirë sesa habitatet me burime më të përhapura, siç janë insektet. Ndryshimet në disponueshmërinë e këtyre burimeve janë shoqëruar me ndryshimin në hierarkitë e dominimit midis femrave. [11]

Konflikti midis femrave gjithashtu ka treguar praninë e njohjes midis të afërmve matrilineal. Është vërejtur se, menjëherë pas konflikteve midis dy femrave, majmunët patas shpesh veprojnë ndryshe ndaj njëri-tjetrit sesa sikur të mos kishin qenë në konflikt. Femrat shpesh pajtohen me njëra-tjetrën përmes aktiviteteve të tilla si ulja së bashku dhe pastrimi. Ndërsa kjo sjellje pajtuese vërehet edhe midis individëve pa lidhje, është më e zakonshme tek të afërmit matrilineal. Struktura e dominimit ka një efekt relativisht të vogël në probabilitetin e pajtimit që mund të ndodhë, përveç që alfa-femra është pajtimi më pak i femrave. Lidhja ndaj të afërmve matrilineal është e zakonshme edhe në primatët e tjerë, të tilla si majmunët vervet. [12]

Organizata shoqërore mashkullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çiftimi në majmunët patas është sezonal dhe ndodh gjatë sezonit të lagësht.  Gjatë periudhave kur femrat nuk janë pranuese, grupet relativisht të qëndrueshme me një mashkull rezident të rritur dhe disa femra janë norma. Kjo lë një tepricë të meshkujve që ose formojnë të gjitha grupet mashkullore ose jetojnë vetë. Gjatë sezonit të çiftëzimit, meshkujt rezidentë mund të dëbohen nga meshkujt pushtues të vetmuar. Kjo zakonisht rezulton në formimin e grupeve me shumë meshkuj dhe me shumë femra menjëherë pas kësaj, pasi më shumë meshkuj pushtojnë një grup. Mashkulli i ri rezident nuk i ndjek meshkujt vartës pushtues, por përkundrazi përqendrohet në çiftëzimin me femrat. Në fund të sezonit të çiftëzimit, grupet me një mashkull, me shumë femra stabilizohen. Një mashkull mbetet si mashkull banor dhe ndjek meshkujt e tjerë larg. Në disa raste, meshkujt e nënshtruar tolerohen nga mashkulli rezident për periudha të shkurtra kohore; megjithatë, ata rrallë qëndrojnë në grup për më shumë se disa ditë. [13]

Meshkujt e rinj janë vërejtur të largohen nga grupet e tyre të lindjes diku nga mosha dy deri në katër vjeç. Sidoqoftë, një studim tregoi se shumica e të miturve u larguan para se të ishin tre vjeç, që është para se shumica e meshkujve të arrijnë pjekurinë seksuale. Kjo është në kontrast me një studim të mëparshëm, në të cilin të miturit u vunë re të largoheshin më vonë, në pjekurinë seksuale, duke treguar se mund të ketë ndryshime midis grupeve. Arsyeja pse meshkujt e rinj largohen nga grupi i tyre natal është gjithashtu i kontestuar. Meshkujt dominantë janë vërejtur se veprojnë në mënyrë agresive ndaj meshkujve më të rinj në robëri. Sidoqoftë, vëzhgimet e majmunëve të egër patas kanë treguar meshkuj të rinj që largohen nga grupi në të cilin kanë lindur pa ndonjë sjellje agresive nga mashkulli i rritur. Të miturit, në kohën pak para se të largohen, kalojnë gjithnjë e më pak kohë me femrat e rritura në grup. Sidoqoftë, meshkujt e mitur nuk e ndryshojnë kohën që kalojnë pranë mashkullit të rritur. Kjo mund të tregojë dobësimin e lidhjeve matrilineale, sesa agresionin mashkullor, si arsyeja kryesore që të miturit shpërndahen nga grupi i tyre i lindjes. [14]

Sistem alarmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Majmunët patas kanë disa thirrje alarmi të dallueshme që paralajmërojnë anëtarët në grupin e grabitqarëve. Thirrje të ndryshme alarmi jepen nga anëtarë të ndryshëm të grupit (d.m.th. femra të rritura, meshkuj të rritur, të mitur, etj.) Dhe disa thirrje alarmi janë dalluese të llojeve të ndryshme të grabitqarëve. Ndryshe nga primatët e tjerë, majmunët patas rrallë strehohen nga grabitqarët në pemë. Kjo ka të ngjarë të jetë për shkak të mbulesës relativisht të rrallë të pemëve në habitatet e majmunëve patas. Ndërsa majmunët patas zakonisht vrapojnë në tokë larg grabitqarëve, individët janë vërejtur të sulmojnë grabitqarët si çakallët dhe macet e egra. Kjo sjellje është vërejtur si në meshkuj ashtu edhe në femra. 

Dieta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Majmuni patas ushqehet me insekte, çamçakëz, fara dhe zhardhokë, një dietë më karakteristike për primatët shumë më të vegjël. [15]

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhënia në mes majmunit patas dhe akacias mund të ketë frymëzuar Lorax-in nga Dr. Seuss-in . [16]

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kopshti zoologjik Boise, gjatë pushimit të shkurtër në kopshtin zoologjik, gjatë së cilës u vra një majmun patas

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Stampa:MSW3 Groves Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "msw3" defined multiple times with different content
 2. ^ a b Y. A. de Jong; A. B. Rylands; T. M. Butynski (2020). "Erythrocebus patas". IUCN Red List of Threatened Species. 2020: e.T174391079A17940998. Marrë më 10 korrik 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "iucn" defined multiple times with different content
 3. ^ Kingdon 1997
 4. ^ Autin, Beth. "LibGuides: Patas Monkey (Erythrocebus patas) Fact Sheet: Physical Characteristics". ielc.libguides.com (në anglisht). Marrë më 2020-05-28.
 5. ^ a b Gippoliti, Spartaco (2017). "On the Taxonomy of Erythrocebus with a Re-evaluation of Erythrocebus poliophaeus (Reichenbach, 1862) from the Blue Nile Region of Sudan and Ethiopia" (PDF). Primate Conservation. 31: 53–59. ISSN 2162-4232. Marrë më 17 janar 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Tosi, Anthony J.; Disotell, Todd R.; Carlos Morales, Juan; Melnick, Don J. (qershor 2003). "Cercopithecine Y-chromosome data provide a test of competing morphological evolutionary hypotheses". Molecular Phylogenetics and Evolution. 27 (3): 510–521. doi:10.1016/S1055-7903(03)00024-1. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Kurt J. Gron (2006), Primate Factsheets: Patas monkey (Erythrocebus patas) Taxonomy, Morphology, & Ecology.
 8. ^ Arsuaga & Ignacio 2006.
 9. ^ "Erythrocebus patas". lobal invasive species database. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Hall 1965
 11. ^ Nakagawa 2008.
 12. ^ York & Rowell 1988.
 13. ^ Ohsawa 2003.
 14. ^ Rogers & Chism 2008.
 15. ^ Isbell 1998
 16. ^ Joanna Klein, "Can It Be? The Lorax Sprang from a Monkey?: A New Essay Explores the Possible Real-life Inspiration for a Dr. Seuss Character", The New York Times, August 7, 2018, p.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]