Jump to content

Matej Mazreku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Matej Mazreku ose Matija Masarek (1726–1808)[1] ishte një prift katolik i shekullit të 18-të. [2] Në gjysmën e dytë të shekullit të 18-të ishte kryepeshkop i dioqezës katolike romake të Shkupit. Raportet e tij në Vatikan janë një burim i rëndësishëm për studimin demografik të dioqezës së tij.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Imzot Matej Mazreku lindi në Janjevë. Mësimet i filloi në Kolegjin Ilirik të Shën Palit e Shën Pjetrit në Ferma të Italisë dhe i vazhdoi në kolegjin Urbanian në Romë, ku dhe i përfundoi studimet për teologji (1746).[1] Në vitin 1750 ishte kryepeshkop i Dioqezës Katolike Romake të Shkupit. [3] Sipas raporteve të kohës, në vitin 1756 ishte famullitar i Janjevës dhe vikar gjeneral i Argjipeshkvisë Shkup-Prizren. Me dekretin e Kongregatës së Shenjtë, më 1758 u emërua argjipeshkëv i Argjipeshkvisë Shkup Prizren. Shugurimi i tij u bë në Dubrovnik në vitin 1759. Raportet që M. Mazareku ia dërgon Selisë së Shenjtë flasin për gjendjen e vështirë të Argjipeshkvisë Shkup-Prizren, për plaçkitjen dhe rrënimin e kishave, për islamizimin me dhunë të shqiptarëve etj. Vdiq në Janjevë, pas një sëmundjeje të gjatë.[1]

Baza e pozicionit të tij janë toponimet në Malësi (rajon i Shqipërisë veriore dhe jugut të Malit të Zi). Elsie e lidh emrin me Mazrekun, një fis shqiptar në veri të Shkodrës. [4] Emri Mazrek(u), që në shqip do të thotë mbarështues i kuajve, gjendet në të gjitha trevat shqiptare. [5][6]

Shumë nga paraardhësit dhe pasardhësit e tij ishin priftërinj të shquar katolikë, si:

Raportet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai i shkroi raporte Vatikanit gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 18-të. Këto raporte përfshijnë përshkrimin e migrimeve të njerëzve nga Malësia (rajoni i ndarë tani nga Mali i Zi dhe Shqipëria) në rajonin që ai i referohej si Serbia (Kosova e sotme). Në vitin 1792 ai raportoi se fshatrat përreth Gjakovës kishin dyndje katolike nga Shqipëria. [8]

Raportet e tij përfshijnë shumë ankesa për shqiptarët e ardhur nga Malësia. [6] Lutjet e tij përfshinin "Ab albanensibus libera nos Domine". [6] [9]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Elsie, Robert (2015). "The Mazreku Tribe". The Tribes of Albania: History, Society and Culture (në anglisht). I.B. Tauris. ISBN 978-1-78453-401-1.
 • Kraja, Mehmet, red. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova). Vëll. 2. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. ISBN 9789951615846. OCLC 1080379844.
 • Malaj, Edmond (2013). "Familje fisnike të Drishtit mesjetar (Noble Families of Medieval Drivasto". Studime Historike. 3–4.
 • Maiocchi, Luca (2009). "The Coexistence of Catholic and Muslim Communities in 18th Century Kosovo". përmbledhur nga Thede Kahl (red.). Christen und Muslime: interethnische Koexistenz in südosteuropäischen Peripheriegebieten (në anglisht dhe gjermanisht). LIT Verlag Münster. ISBN 978-3-643-50058-8.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Kraja, Mehmet, red. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova). Vëll. 2. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. fq. 1069. ISBN 9789951615846. OCLC 1080379844.
 2. ^ Simoniti, Vasko (2003). Fanfare nasilja. Slovenska Matica. fq. 368. ISBN 978-961-213-105-0. V drugi polovici 18. stoletja je tako npr. katoliški nadškof Matija Masarek v Skopju pisal o hudih pritiskih muslimanskih Albancev (»Libera nos, Domine, ab Albanensibus ! «) in stalnih sporih s predstavniki pravoslavne vere, ki so silili katolike k ... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Zanella, Luana (2006). L'altra guerra del Kosovo: il patrimonio della cristianità serbo-ortodossa da salvare. Casadei Libri. fq. 29. ISBN 978-88-89466-07-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Elsie 2015.
 5. ^ Malaj 2013.
 6. ^ a b c d Maiocchi 2009.
 7. ^ Zagreb (Croatia). Leksikografski zavod FNRJ.; Ivo Cecić; Jugoslavenski leksikografski zavod; Igor Gostl (1955). Enciklopedija Jugoslavije. Jugoslavenski leksikografski zavod. fq. 591. ISBN 9788670530133. Petar Mazarek ili Massarechi {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Grothusen, Klaus Detlev (1 janar 1984). Jugoslawien: Integrationsprobleme in Geschichte und Gegenwart : Beitr̈age des Südosteuropa-Arbeitskreises der Deutschen Forschungsgemeinschaft zum V. Internationalen Südosteuropa-Kongress der Association internationale d'études du Sud-Est européen, Belgrad, 11.-17. September 1984. Vandenhoeck & Ruprecht. fq. 139. ISBN 978-3-525-27315-9. So berichtet Matteo Mazrreku 1792 von einigen Dörfern in der Umgebung von Gjakova, daß sie Zuzug von Katholiken aus Albanien erhalten hätten, „venuti per motivo della fame dalle Montagne dell'Albania" = Archivio storico ... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Pipa, Arshi; Repishti, Sami (1984). Studies on Kosova. East European Monographs. fq. 34. ISBN 978-0-88033-047-3. He prays: "Ab albanensibus libera nos Domine."90 He may have had a personal reason for doing so. Nevertheless, Mazrreku's report is interesting because it points out the significant role of the Albanians in the Ottoman Empire by the end ... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)