Monuni Taulant

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Monuni ishte mbret ilir[1] i fisit të taulantëve, sundoi rreth viteve 280 p.e.r. Pasardhës i tij ka qenë Mytili. Preu monedhën tridrahme.

Monuni ka sunduar në vitet 290-270 p.e.sonë, në trevat mes Dyrrahut dhe Apollonisë deri në kufi me Maqedoninë. Ai ka qenë mbreti i parë ilir që preu monedha argjendi në formë stateresh. Stateret mbanin legjendën Basileos Monuniu (të mbretit Monun) dhe tipologjikisht ishin kopje të statereve të prera më parë nga qyteti i Dyrrahut. Ato ndryshonin prej tyre nga vendosja e simbolit të një nofulle derri mbi lopën, si simbol i shtëpisë mbretërore, si dhe emrit të shkurtuar DYP (Dyrrachion). Zgjedhja e monedhës dyrrahase nga ana e mbretit ka lehtësuar shumë shkëmbimet monetare në të gjithë mbretërinë, sepse ajo ishte shumë e njohur në tregjet e kohës dhe nga ana tjetër ka vendosur pushtetin e tij politiko-financiar.


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://www.persee.fr/doc/iliri_1727-2548_1989_num_19_2_1536