Jump to content

Nami

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nami (Japonisht: ナミ) është personazhe fiktive në anime dhe manga One Piece krijuar nga Eiichiro Oda. Ajo është navigatore e Ekuipazhit të Kapelës prej Kashte. Ajo është anëtarja e tretë e ekuipazhit dhe e dyta për t'u bashkuar. Ajo është motra adoptuese e Nojiko pasi të dy ishin jetimë dhe të marra nga Bell-mère.

Ajo më parë ishte anëtare e Piratëve Arlong dhe fillimisht u bashkua me Kapelën prej Kashte kështu që ajo mund t'i vjedh ata për ekuipazhin e saj të vërtetë në mënyrë që të blinte fshatin e saj nga Arlong, por u bashkua me Kapelën prej Kashte për të vërtetë pasi ata u rebeluan dhe mposhtën Arlong. Ëndrra e saj është të bëjë një hartë të gjithë botës.[1]

Ajo aktualisht ka një shpërblim prej 66,000,000 beli.[2]

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Së bashku me Nico Robin, Nami është një nga më të zgjuarit e ekuipazhit dhe personazhi i tretë më i zgjuar në East Blue, sipas Oda (i pari është Benn Beckman i Piratëve të Flokëkuqit, i dyti është Kapiten Kuro). Shpesh shihet duke lexuar një libër midis kapitujve.

Në fillim të serisë, Nami përbuzte të gjithë piratët. Ajo i shihte ato si të liga të gjithë pas humbjes së dikujt pranë saj ndaj piratëve, por pasi takoi Luffy, kjo i'a ndryshoi mendjen (edhe pse Nami ende përkujton Luffy se jo të gjithë piratët janë si ai). Para se pikëpamja e saj për piratët të ndryshonte, ajo ishte krejtësisht e mirë duke e dorëzuar Luffy si rob në Buggy, por nuk pranoi ta vriste atë kur u pyet nga Buggy për ta bërë këtë, pasi ajo nuk mund të sillte veten për t'u ulur në nivelin e tyre. Nami po ashtu nuk beson në mite dhe legjenda, pasi ajo e hodhi poshtë frutat e detit si mite derisa pa frutin e Buggy, nuk e besoi ekzistencën e Skypeia dhe ishte e dyshimtë në lidhje me pretendimet e një lidhje mes Sanjit dhe "ushtrisë mitike të keqe" , Germa 66. Ironikisht, të gjitha këto legjenda u dëshmuan të vërteta dhe ajo ishte e tronditur kur pa se ajo ishte e gabuar, por ngadalë pranoi gjërat e pabesueshme para saj.

Nami është prekur thellë nga vdekja e nënës adoptuese dhe skllavërimi dhe burgimi i Arlong. Ajo i kujton gjallërisht abuzimet që ka vuajtur, si një nga anëtarët e ekuipazhit të Arlongit, duke refuzuar ta ushqejnë atë, si dhe dhimbjen dhe lodhjen në rrugë nga vjedhja e parave në përpjekje për të blerë fshatin nga Arlong. Pasi nuk e bëri këtë, Nami ishte tërësisht e tronditur dhe kur Genzo dhe pjesa tjetër e fshatrave shkuan për të vdekur për të, Nami mori thikën që mbante dhe ia hodhi majën e saj para se Luffy ta ndalonte. Përvojat e saj e lanë Namin me shumë kujtime të dhimbshme, që ajo e kishte varrosur me sukses, por Nami ende mbajti një frikë dhe mosbesim të racës së peshqëve si një e tërë, e cila u zvogëlua vetëm pas shkuarjes në Ishullin e Peshqëve, ku ajo pretendonte se ajo mban një grindje kundër Arlongit.

Nami është lakmitare dhe do të bëjë gjithçka për para dhe thesar, duke pranuar çdo sfidë që vjen së bashku. Dashuria e saj për para rrjedh nga fëmijëria e saj, ku jetonte një jetë të varfër dhe shpesh ishte e mërzitur për të pasur pak pasuri pavarësisht nga dashuria e nënës së saj të adoptuar. Ajo u bë edhe më e fiksuar kur statusi i dobët i familjes së saj çoi në vdekjen e nënës së saj. Ajo u rrit vazhdimisht duke marrë para nëpërmjet vjedhjes për të paguar lirinë e fshatit të saj. Ndërsa ajo do të dërgojë në Luffy dhe pjesën tjetër të ekuipazhit për të përmbushur kërkesën, një gjë që ajo nuk do të bëjë është të shesë një shok, pa marrë parasysh se sa shumë. Ajo i ka vënë disa herë anëtarët e saj të kabinës në borxhe për çështje të parëndësishme (si Luffy për të shqyer shtresën e saj dhe Zoro për huamarrjen e 100,000 beli vetëm për të mos e shpenzuar dhe për ta kthyer atë më vonë). Pagesa e saj e zakonshme për shlyerjen e borxhit është 300% e interesit dhe ajo shpesh do të sjellë këto borxhe në mënyrë që dikush të bëjë diçka për të. Ajo merr kontrollin e sasisë së parave që shpenzon ekuipazhi, gjithnjë e vetëdijshëm për zakonet e shpenzimeve të ekuipazhit (të tilla si dëshira e Luffy për të shpenzuar gjithçka në mish) dhe përpiqet më të vështirë për ta shmangur duke u shpenzuar të gjitha në të njëjtën kohë.

Për këtë qëllim, ajo është në tmerr të plotë sa herë që pjesa tjetër e ekuipazhit i hedh paratë ose kalon një mundësi për ta marrë atë. Dëshira e saj për para është e tillë që ajo tenton të joshë një djalë tetëvjeçar dikur duke zbuluar trashëgiminë e tij të pasur (megjithëse ishte në një shaka të ngjashme).

Ajo është besnike ndaj parave të saj, por pa marrë parasysh se sa mohon ajo, besnikëria e saj ndaj miqve të saj vjen së pari, siç shihet kur ajo vendosi të heqë dorë nga marrëveshja e saj me 1,000,000,000 beli me Igaram për mbrojtjen e Vivi për hir të këtij të fundit, pas rrahjes së Baroque Works megjithëse ishte e mërzitur për këtë dhe u ankua më vonë), si dhe duke i dhënë me dëshirë Lolës një thesar dhe duke u përgatitur për të shpenzuar 200,000,000 beli vlerë thesaresh (të cilat vodhën nga Thriller Bark) për të shpëtuar Camie nga skllavëria.

Aftësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke qenë navigatore e caktuar e ekuipazhit, Nami është përgjegjëse për vlerësimin e drejtimit që anija shkon ndërsa ata lundrojnë më tej në det. Nami gjithashtu tenton të veprojë si thesare de facto të ekuipazhit, duke menaxhuar paratë e ekuipazhit dhe duke shpërndarë paratë e shpenzimeve sa herë që arrijnë në një vend të ri.

Nami është një navigatore shumë e aftë dhe një hartografe shumë e talentuar. Arlong konsideroi aftësitë e saj në krahasim me "superioritetin" e peshqve, meqenëse ato ishin më të larta se çdo peshkatar. Kur Luffy shkatërroi dhomën e saj në Arlong Park, të dy hartat batimetrike dhe gjeografike u panë, kjo dëshmon se Nami ka një shumëllojshmëri të gjerë të shkathtësive hartografike.

Ajo është e aftë të formulojë ekuacione të avancuara në minuta të thjeshta për të parashikuar një drejtim të saktë të veprimit, megjithëse zakonisht duhet të shkruajë ekuacionet poshtë në një medium fizik kur formulon ato. Ajo ka një aftësi të mbinatyrshme për të ndjerë ndryshimet në mot, "me trupin e saj" sipas Vivit, dhe madje mund të parashikojë shfaqjen e cikloneve gjoja të paparashikueshme në Grand Line, të pakrijuar edhe nga një ethe e lartë. Kjo aftësi, e kombinuar me vitet e saj të njohjes në kartografi dhe lundrim, gjithashtu e ka bërë Namin një eksperte në meteorologji. Jo vetëm që është treguar se vazhdimisht dhe me saktësi parashikon kushte të ndryshme normale të motit, por ajo është gjithashtu e aftë të parashikojë dhe trajtojë kushtet moti pothuajse të panatyrshme, të paparashikueshme dhe të pashpjegueshme të linjës së madhe, duke qenë më shumë se të aftë për të lundruar nëpër këto kushte.

Ky atribut u tregua i dobishëm gjatë konfliktit të Nami me Enel, ku ajo arriti të shmangë disa nga sulmet të rrufes duke përdorur vetëm "Thunder Balls" nga Clima-Tact e saj e parë. Mund të supozohet se pas skadimit të kohës aftësitë e saj të navigimit janë përmirësuar ndjeshëm për shkak të studimit të saj mbi klimën e Botës së Re me ndihmën e Haredas, pasi edhe Caribou menjëherë njohu dhe lavdëroi aftësitë e saj si një navigatore gjatë prejardhjes së tyre në Ishullin e Peshqve.

Arti i Motit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si një navigatore, stili luftarak i Nami bazohet në mot e quajtur Arti i Motit.[3] Kombinuar me njohuritë e saj të gjera të oqeanografisë dhe sistemeve të motit, stili i saj mund të përdoret për efektet shkatërruese.

Ajo së pari fitoi aftësinë për të manipuluar motin kur Usopp i dha asaj Clima-Tact. Megjithatë, me shpikjen e tij ishte kryesisht për truket e festave. Pavarësisht nga ky konflikt, për shkak të ekspertizës së saj ajo ishte në gjendje të kombinonte disa nga funksionet e saj në mënyrë që të tërhiqte teknikat e rrezikshme dhe të dobishme, si krijimi i një mirazheje të vetes (Tempoja e Mirazhit) me qëllim që të shpërqendronte kundërshtarin e saj dhe një rrufe të fuqishme prej reve (Tempoja e Vetëtimës), i cili u përdor në Miss Doublefinger, e cila mendonte se ishte magjistare.

Pas Skypeia arc, Usopp përmirësoi Clima-Tact me Dials, duke krijuar Clima-Tact të Përkryer. Ky përmirësim i dha fuqinë më të madhe të motit, duke i lejuar asaj që të lehtësonte versionet më të forta dhe më të reja të mashtrimeve që mund të bënte me Clima-Tact, si krijimi i kopjeve të pavullnetshme të vetë përdorimit të mjegullës. Kjo armë ishte gjithashtu mjaft e fuqishme për t'i lejuar asaj të zhdukej një luzmë marinash në mënyrë të suksesshme dhe të mposhtte Kalifën, anëtare e atërhershme e CP9. Sidoqoftë, kishte ende një të metë në përdorimin e saj, pasi Nami nuk ishte në gjendje të kontrollonte siç duhet rrufeja dhe aleatët e saj ndonjëherë do të mbanin dëm të kolateralit.

Pas dy viteve, aftësitë e saj janë rritur shumë, duke qenë në gjendje të shkatërrojnë lehtë një bar dhe një nëndetëse (dhe dëmtojnë banorët e të dyve) me shpërthimet e rrufesë që mund të krahasohen me një sulm nga Enel. Në qëndrimin midis ushtarëve të Neptunit me Usopp dhe Brook, ajo përdorte versionin e përmirësuar të Clima-Tact me zhdukjen e topave, të cilën ajo e quan Clima-Tact Magjike. Kur Kapelet e Kashtës arritën në Sheshin Gyoncorde, "Tempoja e Mirazhit" e Nami u tregua se ishte përmirësuar deri në atë pikë saqë u duk plotësisht e padukshme dhe ajo ishte gjithashtu në gjendje të gjuante një erë të fuqishme.

Ajo tani mund të përdorë dhe të krijojë motin në mënyra më krijuese, si nisja e një veze që çel për të lëshuar një vetëtimë të madhe që ajo mund të marrë kontrollin për të goditur kundërshtarin e saj, dhe krijimi i një rruge në fund të njërit prej tre segmenteve të Clima-Tact të saj që posedon nxehtësi të mjaftueshme për të shkrirë borën dhe për të dëmtuar një grua prej bore si Monet. Ky Clima-Tact i ri gjithashtu është provuar jo vetëm që është i dobishëm për situatat e betejës, por edhe përdorime të përditshme, siç janë marrja e dusheve dhe krijimi i shtigjeve për udhëtim me retë e detit. Ky i fundit është një arritje e vet pasi u tha se retë e detit nuk mund të krijoheshin në Detin Blu.

Është e panjohur se si Nami përdor aftësitë e saj të re të Clima-Tact, pasi rrallë e rrotullon ose shtrëngon armën e saj për të arritur efektet e dëshiruara, zakonisht duke arritur qëllimin e saj pas një radhë verbale që emëron sulmin. Më e rëndësishmja, Nami duket se ka shumë më shumë liri në kontrollin e saj për fenomenet që ajo prodhon, pasi ajo ishte në gjendje të drejtojë rrufeja si një projektil në mënyrë që të grihë në Baby 5 dhe Buffalo në qiell, si dhe të lëvizë një vetëtimë mbi djemtë që po përpiqeshin të rrihnin në sy derisa ajo u lante, dhe i derdhnin ato, pothuajse me njohuri. Aftësitë e saj në manipulimin e motit janë rritur në një pikë të tillë që duket sikur po përdor magji ose teknika të ninxhës, por ajo vetë deklaroi se kjo është thjesht kimi.

Pasi është përmirësuar më tej për shkak të Pop Greens të Usoppit dhe gjeniut të Franky, Clima-Tact Magjike e re e Nami tani është "kulmi i të gjitha shkencave të motit të Weatheria" dhe është përshkruar nga Usopp si "më i madhi i këtij shekulli" diçka që Clima-Tact tani mund të rritet ose të ulet në gjatësi kur aplikohen sasi të ndryshme të presionit dhe është më e lehtë të rrotullohet dhe përdoret. Gjithashtu, duket se largohet nga modelet në ajër kur përdoret, në përgjithësi duke i dhënë asaj një pajisje e vetme Weatherian që Usopp nuk arriti të zbatojë në Clima-Tact të përmirësuar ishte një "shkop magjik" që nuk e kuptonte fare.

Pas kapjes së Zeusit, Nami mund të përdorë Clima Tactin e saj për të ruajtur Zeusin brenda dhe kur është e nevojshme ajo mund të përdorë Zeusin e plotësuar me aftësitë e saj Clima Tact për të kryer sulme shkatërruese rrufeje.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në japonisht, Nami dublohet nga Akemi Okamura (1-69, 79+), Wakana Yamazaki (70-78) dhe Megumi Toyoguchi (OVA). Në versionin anglisht të Odex, Nami dublohet nga Alison Lestor (epizodat 1–52), Chio Su-Ping (episodata 53–67) dhe Cindy Creekmore (epizodat 68+). Në 4Kids Entertainment, Nami dublohet nga Kerry Williams. Në Funianimation, Nami dublohet nga Luci Christian.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Emri “Nami” do të thotë “valë” në japonisht.
  • Nami është e vetmja anëtare e ekuipazhit që ka ftuar dikë për t'u bashkuar para se Luffy ta bëj këtë. Ajo ftoi Chopper në Ishullin Drum.
  • Dizajni për modelin e dytë të Clima-Tact Magjike në lidhje me pamjen dhe aftësitë e saj të zgjerimit janë ndoshta një homazh ndaj Ruyi Jingu Bang, stafi magjik i përdorur nga Sun Wukong nga rrëfimi klasik kinez Udhëtim për në Perëndim.
    • Sipas përrallës, Sun Wukong hipi gjithashtu në një re magjike, një rikujtim i Zeusit.
  • Gruaja e Eiichiro Oda, Chiaki Inaba u vesh si Nami në Jump Festa 2002.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ One Piece Kapitulli 49 dhe Epizodi 23
  2. ^ One Piece Kapitulli 801 dhe Epizodi 746
  3. ^ One Piece Yellow: Grand Elements (faqe 267)