Nasho Jorgaqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Nasho Jorgaqi shkrimtar, skenarist, hulumtues dhe studiues shqiptar, doktor i shkencave

Nasho Jorgaqi lindi në vitin 1931Fier, Shqipëri është shkrimtar, skenarist, hulumtues dhe studiues shqiptar, doktor i shkencave dhe titullar, është i njohur me titullin “Mjeshtër i Madh i Punës”.

Ai është autor botimesh letrare, skenarësh filmash, përkthimesh dhe botimesh shkencore.

Tituj te veprave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[1]
 • Dashuria e Mimozës, novelë - 1960[2]
 • Ëndrra dhe plagë, novelë - 1963
 • Posta e Largët, novelë - 1968
 • Shoku, tregime - 1968
 • Qemal Stafa, biografi - 1970
 • Tregime të Mbrëmjes, tregime për fëmijë - 1972[1]
 • Mërgata e Qyqeve, roman, Vol. I, II - 1978, 1979
 • Tregimet e Qemalit, tregime për fëmijë - 1978
 • Atentatori i Perandorit, biografi -1980
 • Tregimet e Pranverës, tregime për fëmijë - 1985
 • Larg dhe afër, udhëpërshkrime dhe meditime - 1987 [1]
 • Udhëve të mërgimit, udhëpërshkrime dhe meditime - 1994
 • Manastiri i dashurisë, proza të shkurtra dhe tregime - 1995
 • Ndëshkimi i Bukurisë, proza të shkurtra dhe tregime - 1998
 • Tomka - 1968 [1]
 • Poetika e dokumentit - 1987 [1]
 • Udhëtim me Fan Nolin 1995 [1]
 • Ka përgatitur për botim vepra të Fan Nolit, Faik Konicës, Mitrush Kutelit, Haki Stërmillit, Lumo Skëndos, etj.
 • Ka përkthyer vepra të Anton Çehovit, Xh. Gollsuorthit, M. Prishvinit, A. Filipit, etj.
 • Udhëtime Letrare - 2001

Botimet shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në botimet e tij shkencore përfshihen:

 • Antologji për Skënderbeun, (1968)
 • Silueta Letrare, studime - 1976
 • Poetika e dokumentit, studime - 1987 [1]
 • Antologji e mendimit estetik shqiptar (1504-1944), 1994[1]
 • Antologji e fjalës së mençur - 1994
 • Udhëtim me Fan Nolin', (1995)
 • Estetika e fjalës shqipe, (studime, artikuj, ese, 1995)
 • Portrete dhe gjurmime (artikuj dhe studime letrare, 2002)
 • Hire letrare, shpalime historike (studime, vështrime, ese, 2012)

Skenaret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g h Gjovalin shkurtaj dhe Enver Hysa : Gjuha Shqipe për të huajt dhe shqiptarët jashtë atdheut
 2. ^ http://www.worldcat.org/title/udhetime-letrare/oclc/48614397