Ndarja e hënës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fotografi e NASA-s nga Apollo 10 në vitin 1969. Rima Ariadaeus, një nga shumë rrathët në sipërfaqen e Hënës, është pohuar në forume në internet të jetë provë e ndarjes së Hënës.[1]

Ndarja e hënës (Arabisht: انشقاق القمر‎) është një mrekulli në traditën myslimane që i atribuohet profetit Muhamed. Ajo rrjedh nga Kurani, Surja el-Kamer, vargjet 54:1–2, dhe përmendet nga traditat myslimane si Asbab en-nuzul (konteksti i shpalljes).

Kurani dhe tradita islame[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kaptina e 54-të e Kuranit, Surja el-Kamer ("Hëna") fillon: "U afrua Çasti (Dita e Kiametit) dhe u ça Hëna! E ata, sa herë shohin mrekulli, kthehen dhe thonë: “Magji e përhershme!”"

Traditat dhe historitë e hershme e shpjegojnë këtë ajet si një mrekulli të kryer nga Muhamedi, pas kërkesave të disa anëtarëve të Kurejshëve. Shumica e komentatorëve myslimanë të hershëm dhe mesjetar pranuan vërtetësinë e atyre traditave, të cilat aludojnë në ndarjen e hënës si një ngjarje historike. Vargu 54:2 i mëposhtëm, "E ata, sa herë shohin mrekulli, kthehen dhe thonë: “Magji e përhershme!"" është marrë në mbështetje të kësaj pikëpamjeje. Komentuesi post-klasik, Ibën Kethiri siguron një listë të traditave të hershme duke përmendur incidentin: Një traditë e transmetuar nga autoriteti i Enas ibn Maliqit thotë se Muhamedi ndau hënën pasi mekasit paganë kërkuan një mrekulli. Një traditë tjetër nga Maliqi e transmetuar përmes zinxhirëve të tjerë të transmetimeve, përmend se mali Nur ishte i dukshëm midis dy pjesëve të hënës (Mali Nur ndodhet në Hixhaz. Myslimanët besojnë se Muhamedi i mori shpalljet e tij të para nga Zoti në një shpellë në këtë mal, Shpella e Hirës'). Një traditë e transmetuar nga autoriteti i Xhubejr ibn Mut'im me një zinxhir të vetëm transmetimi thotë se të dy pjesët e hënës qëndronin në dy male. Kjo traditë më tej thotë se mekasi u përgjigj duke thënë "Muhamedi na ka marrë me magjinë e tij... Nëse ai do të ishte në gjendje të na marrë me magji, ai nuk do të jetë në gjendje ta bëjë këtë me të gjithë njerëzit." Traditat e transmetuara nga autoriteti i Ibn Abazit përmendin shkurtimisht incidentin dhe nuk japin shumë detaje.[2] Traditat e transmetuara në autoritetin e Abdullah ibn Mesudi përshkruajnë incidentin si më poshtë:[2][3]

Ne ishim së bashku me të Dërguarin e Allahut (ﷺ) në Mina, hëna u nda në dy. Njëra pjesë e saj ishte prapa malit dhe tjetra ishte në këtë anë të malit. I Dërguari i Allahut (ﷺ) na tha: Dëshmoni për këtë.

Fotografia e NASA-s[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasi u botuan fotografi të misionit Apollo të Rima Ariadaeus, linja e përçarjes 300 km e gjatë në sipërfaqen e Hënës,[4] u sugjerua nga myslimanët në disa faqe në internet që kjo ishte rezultat i ndarjes së përmendur në Kuran. Në vitin 2010, shkencëtari i NASA-s Brad Bailey u pyet për këtë dhe u përgjigj "Rekomandimi im është të mos besoni gjithçka që lexoni në internet. Gazetat e vlerësuara nga kolegët janë burimet e vetme të vlefshme shkencërisht të informacionit atje. Asnjë provë shkencore aktuale nuk raporton se Hëna u nda në dy (ose më shumë) pjesë dhe më pas u mblodh në çdo pikë të së kaluarës".[5]

Në vitin 2010, shkencëtari i stafit të Shkencës Hënor të NASA (NLSI) Brad Bailey tha, "Asnjë provë aktuale shkencore nuk raporton se Hëna ishte ndarë në dy (ose më shumë) pjesë dhe më pas ishte mbledhur në çdo pikë të së kaluarës."[5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Moon Split Miracle Chain Letter" (në anglisht). Hoax Slayer. Arkivuar nga origjinali më 16 maj 2018. Marrë më 20 shtator 2020.
  2. ^ a b Ibën Kethiri, Tefsiri i ibën Kethirit, Surja el-Kamer, vargjet 54:1–2
  3. ^ Sahih Muslimi, Libri që i jep përshkrimin e Ditës së Gjykimit, Parajsës dhe Ferrit, Libri 52, Hadithi 28
  4. ^ "Rima Ariadaeus, a Linear Rille" (në anglisht). NASA. Marrë më 8 qershor 2016. Experts agree that Rima Ariadaeus, about 300 km (186.4 mi) long, is a fault system similar to those on Earth.
  5. ^ a b Bailey, Brad (21 qershor 2010). "Evidence of the moon having been split in two". Solar System Exploration Research Virtual Institute (në anglisht).