Njësitë e Mbrojtjes së Popullit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Njësitë e Mbrojtjes së Popullit (YPG),janë një grup militant kryesisht kurd në Siri dhe përbërësi kryesor i Forcave Demokratike Siriane (SDF). YPG-ja ofron përditësime rreth aktiviteteve të saj përmes kanalit Telegram të Zyrës së Shtypit të YPG dhe llogarive të rrjeteve sociale.

YPG-ja përbëhet kryesisht nga kurdë, por gjithashtu përfshin arabë dhe vullnetarë të huaj; ajo është e lidhur ngushtë me Këshillin Ushtarak Sirian, një milici asiriane. YPG-ja u formua në vitin 2011. Ajo u zgjerua me shpejtësi në Luftën Civile Siriane dhe dominoi mbi grupet e tjera të armatosura kurde siriane. Një milici motër, Njësitë Mbrojtëse të Grave (YPJ), lufton përkrah tyre. YPG-ja është aktive në Administratën Autonome të Sirisë Veriore dhe Lindore (Rojava), veçanërisht në rajonet e saj kurde.

Në fillim të vitit 2015, grupi fitoi një fitore të madhe mbi të ashtuquajturin Shteti Islamik (ISIS) gjatë rrethimit të Kobanisë, ku YPG-ja filloi të merrte mbështetje ajrore dhe tokësore nga Shtetet e Bashkuara dhe nga ushtri të tjera të Task Forcës së Përbashkët të Kombinuar - Operacioni Inherent Resolve. Që atëherë, YPG-ja ka luftuar kryesisht kundër ISIS-it, si dhe me raste duke luftuar grupet e tjera rebele siriane dhe Forcat e Armatosura Turke. Në fund të vitit 2015, YPG-ja u bë pjesë e SDF-së, një grup ombrellë që synonte të përfshinte më mirë arabët dhe pakicat në përpjekjet e luftës. Në vitet 2016–2017, fushata e SDF-së në Rakka çoi në çlirimin e qytetit të Rakkas, kryeqyteti de fakto i Shtetit Islamik. Disa burime perëndimore e kanë përshkruar YPG-në si forcën "më efektive" në luftimin e ISIS-it në Siri.

Sipas Turqisë dhe sipas Katarit, YPG-ja është një organizatë terroriste, e lidhur ngushtë me Partinë e Punëtorëve të Kurdistanit (PKK), e cila renditet si një organizatë terroriste. Flamuri i YPG-së është gjithashtu një simbol i ndaluar në Gjermani sipas seksionit 86a Strafgesetzbuch, edhe pse vetë organizata nuk njihet si terroriste. Mbështetja e supozuar e Finlandës dhe e Suedisë për YPG-në, është një nga pikat që bëri që Turqia të kundërshtojë ofertën e Finlandës dhe të Suedisë për anëtarësim në NATO. Në qershor 2022, presidenti i atëhershëm finlandez Sauli Niinistö njoftoi në Madrid, pas marrëveshjes me Turqinë, se Finlanda nuk e sheh YPG-në si një organizatë terroriste dhe se Finlanda do të vazhdojë të mbështesë YPG-në. Klasifikimi turk i terrorizmit nuk është i njëjtë me organet kryesore ndërkombëtare në luftën kundër Shtetit Islamik në të cilin merr pjesë YPG-ja. Për shkak të kësaj pikëpamjeje turke, komandanti i Operacioneve Speciale të Ushtrisë Amerikane, gjenerali Rejmond Tomas, i sugjeroi YPG-së të ndryshonte emrin e saj, pas së cilës u gjet emri i Forcave Demokratike Siriane (SDF). Sipas agjencisë shtetërore turke Anadolu, ushtria amerikane dha 715 milionë dollarë ndihmë në armë dhe në pajisje për partinë politike Partia e Bashkimit Demokratik (PYD) dhe për YPG-në. Ndër armatimet e rënda të ofruara janë raketat amerikane antitank TOW.