Jump to content

Përdhunimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Njerëzit në Bangalore, Indi kërkojnë drejtësi për një student të ri që u përdhunua në grup në Delhi në dhjetor 2012.

Përdhunimi është një lloj sulmi seksual që përfshin marrëdhënie seksuale ose forma të tjera të depërtimit seksual të kryera kundër një personi pa pëlqimin e tij. Veprimi mund të kryhet me forcë fizike, shtrëngim, shpërdorim të autoritetit ose kundër një personi që është i paaftë për të dhënë pëlqimin e vlefshëm, siç është ai që është i pavetëdijshëm, i paaftë, ka një paaftësi intelektuale ose është nën moshën ligjore të pëlqimit. Termi përdhunim ndonjëherë përdoret në mënyrë të ndërsjellë me termin sulm seksual.

Shkalla e raportimit, ndjekjes penale dhe dënimit për përdhunim ndryshon midis juridiksioneve. Ndërkombëtarisht, incidenca e përdhunimeve e regjistruar nga policia gjatë vitit 2008 varionte, për 100,000 njerëz, nga 0.2% në Azerbajxhan në 92.9% në Botsvana me 6.3% në Lituani si mesatare. Në mbarë botën, dhuna seksuale, përfshirë përdhunimin, kryhet kryesisht nga meshkujt ndaj femrave. Përdhunimi nga të huajt është zakonisht më pak i zakonshëm sesa përdhunimi nga njerëzit që viktima njeh, dhe përdhunimet në burg nga meshkujt dhe femrat janë të zakonshme dhe mund të jenë format më pak të raportuara të përdhunimit.

Përdhunimi i përhapur dhe sistematik (p.sh., përdhunimi i luftës) dhe skllavëria seksuale mund të ndodhin gjatë konfliktit ndërkombëtar. Këto praktika janë krime kundër njerëzimit dhe krime lufte. Përdhunimi njihet gjithashtu si një element i krimit të gjenocidit kur kryhet me qëllim për të shkatërruar, tërësisht ose pjesërisht, një grup etnik të synuar.

Njerëzit që janë përdhunuar mund të traumatizohen dhe të zhvillojnë çrregullime të stresit post-traumatik. Lëndimet e rënda mund të rezultojnë së bashku me rrezikun e shtatzënisë dhe infeksioneve seksualisht të transmetueshme. Një person mund të përballet me dhunë ose kërcënime nga përdhunuesi dhe, ndonjëherë, nga familja dhe të afërmit e viktimës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]