Pachinko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një makinë moderne pachinko
Një sallon pachinko në Tokio

Pachinko (パチンコ?), që ka origjinën në Japoni, është një lojë mekanike që shpesh gjendet në arkada, shpesh përdoret për qëllime lojërash të fatit. Ajo shërben si një rol i ngjashëm në kulturën e lojërave të fatit japoneze si automatët e monedhave bëjnë në Perëndim, duke ofruar një formë lojërash me rreziqe të ulëta dhe strategji të ulët.

Sallonet e Pachinko janë të shpërndarë në Japoni dhe zakonisht kanë gjithashtu një numër automatikësh (të quajtur pachislo ose pachislots), kështu që këto ambiente duket dhe funksionon si kazinotë. Makinat moderne të Pachinko-s kanë komponentë mekanikë dhe elektrikë.

Bixhozi për para është i paligjshëm në Japoni, por popullariteti i përhapur i pachinko-s me aksione të ulëta në shoqërinë japoneze ka mundësuar një boshllëk specifik ligjor që e lejon atë të ekzistojë. Topat Pachinko të fituara nga lojërat nuk mund të shkëmbehen drejtpërdrejt me para në sallon, as nuk mund të hiqen nga ambientet ose të shkëmbehen me sallone të tjera. Megjithatë, ato mund të tregtohen ligjërisht në sallon për të ashtuquajturat argumente "çmimi special" (tokushu keihin), të cilat nga ana e tyre mund të "shiten" për para në një shitës të veçantë jashtë lokaleve. Këta shitës (gjoja të pavarur nga, por shpesh në pronësi të pronarit të sallonit) më pas i shesin kuponët në sallon me të njëjtin çmim të paguar për to - plus një komision të vogël, duke krijuar një fitim në para - pa shkelur teknikisht ligjin.[1]

Deri në vitin 1994, tregu i pachinkos në Japoni vlerësohej në ¥30 trilion (apo rreth 300 miliardë dollarë amerikan). Në vitin 1999, shitjet dhe të ardhurat nga sallonet e pachinko kontribuan me 5.6% të Produktit të Brendshëm Bruto të Japonisë, në vlerën e ¥500 trilionit, dhe punësuan mbi 330,000 njerëz, që përbënte 0.52% e të gjithë atyre të punësuar në Japoni. Sidoqoftë, shuma e shitjeve të këtyre salloneve pachinko llogaritet bazuar në shumën totale që klientët morën me qira topa pachinko nga sallonet pachinko.[2] Thuhet se rreth 85% e parave të shpenzuara nga klientët në sallonet e pachinko u kthehen klientëve, kështu që shitjet e pachinko salloneve thuhet se janë rreth 15% e shumës statistikore. Që nga viti 2015, tregu japonez i pachinko gjeneron më shumë të ardhura nga kumari sesa ai i Makaos,[3] Las Vegasit dhe Singaporit së bashku. Natyra gri e tregut të lojërave të fatit Pachinko dhe fitimi i jashtëzakonshëm historikisht rezultuan në infiltrim të konsiderueshëm nga yakuza, i cili e përdori atë si një mjet për pastrim parash dhe shantazh.[4] Megjithatë, që nga vitet 1990, kjo ka qenë më pak problematike për shkak të goditjeve të policisë. Në vitin 2018, kishte mbi 7 milionë pachinko në mbarë botën, me më shumë se gjysma e tyre në Japoni.[5][6]

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një makinë pachinko i ngjan një makinerie vertikale pinball, por është e ndryshme nga pinball perëndimor në disa mënyra. Ai përdor topa të vegjël prej çeliku (me diametër 11 mm), të cilat pronari (zakonisht një "sallon pachinko", që paraqet shumë lojëra individuale në rreshta) i jep me qira lojtarit, ndërsa lojërat me pinball përdorin një top më të madh dhe të kapur.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Makinat Pachinko u ndërtuan për herë të parë gjatë viteve 1920 si një lodër për fëmijë e quajtur "Corinth game" (korinto gēmu), bazuar në dhe emërtuar sipas "bagatelës së Korintit" amerikan. Një tjetër frymëzim i mundshëm ishte "Billard japonais", 'Bilardo japonez', i shpikur në Evropën Perëndimore gjatë shekullit të 18-të. Ajo u shfaq si një kalim kohe për të rritur në Nagoya rreth vitit 1930 dhe u përhap prej andej.[7][8][9]

Të gjitha sallonet pachinko të Japonisë u mbyllën gjatë Luftës së Dytë Botërore, por u rishfaqën në fund të viteve 1940. Pachinko ka mbetur popullor që nga ajo kohë; salloni i parë tregtar u hap në Nagoya në vitin 1948. Si një vend i ndikuar nga Japonia gjatë pushtimit të saj, Tajvani ka shumë institucione pachinko. Kjo tregon se pachinko ka qenë një lojë e dashur për shumë njerëz në këtë rajon dhe ka qenë një pjesë e rëndësishme e kulturës së tyre lojërash.

Rreth 80 për qind e salloneve pachinko në Japoni janë në pronësi të koreanëve etnikë. Në vitin 2001, kompania britanike BS Group (febp) bleu një pjesë të aksioneve në Tokyo Plaza, e cila kishte pothuajse 20 sallone në të gjithë Japoninë, dhe gjithashtu kishte parë hapjen e salloneve në Mbretërinë e Bashkuar.[10]

Deri në vitet 1980, makinat pachinko ishin pajisje mekanike, duke përdorur zile për të treguar gjendje të ndryshme të makinës. Energjia elektrike përdorej vetëm për të ndezur dritat dhe për të treguar probleme, si për shembull, një makinë e zbrazur nga topat e saj. Topat u lëshuan duke përdorur një rrokullisje; shpejtësia e tyre kontrollohej duke tërhequr rrokullisjen poshtë në nivele të ndryshme. Prodhuesit në këtë periudhë përfshinin Nishijin dhe Sankyo; shumica e këtyre makinave të disponueshme në faqet e ankandeve online sot datojnë në vitet 1970. Pas kësaj kohe, makinat pachinko inkorporuan më shumë veçori elektronike, duke kërkuar kështu energji elektrike për funksionim.[11][3][12]

Mekanizmat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hyrja në një sallon pachinko në Shibuya, Tokio, Japoni

Për të luajtur pachinko, lojtarët marrin një numër topash metalikë duke futur para ose kartela drejtpërdrejt në makinën që duan të përdorin. Më pas ata gjuajnë topat në makinë. Makinat pachinko më të vjetra përdorin një levë me susta për të gjuajtur topa individualisht; ndërsa më vonë ato përdorin një pullë të rrumbullakët, duke kontrolluar forcën e një pistoni me shkrepje mekanike që lëshon topat. Topat bien vertikalisht përmes një sërë kunjash, levash, kupash, kurthesh dhe pengesash derisa të hyjnë në një objektiv fitues ose të arrijnë në fund të fushës së lojës.

Lojtari ka një shans për të marrë më shumë topa nëse një top i lëshuar bie në një nga vendet e caktuara. Të marrësh më shumë topa konsiderohet një përfitim, pasi e lejon lojtarin të qëndrojë në lojë më gjatë dhe në fund krijon një mundësi më të madhe për fitim.

Dizajn[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Makinat Pachinko ndryshojnë në disa aspekte - përfshirë mekanikën dekorative, zërin, truket, modalitetet dhe portat. Fusha e lojës zakonisht është një tabelë druri me një mbulesë akrilike transparente që përmban vepra arti. Shumica e makinerive moderne kanë një ekran LCD mbi xhepin kryesor të fillimit. Loja luhet duke mbajtur rrymën e topave në të majtë të ekranit, por shumë modele kanë rrjedhën e tyre të optimizuar të topit. Makinat e cilësisë së mirë ndryshojnë në vendndodhjen dhe strategjinë e xhepit, ku shumica kanë një zonë qendrore specifike që përmban xhepa fitimi.

Mënyra e pagesës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Punimet e brendshme të një makinerie pachinko po nxirren nga një sallon

Nëse dy numrat, shkronjat ose simbolet e para të rrotullimit përputhen, programi dixhital do të shfaqë shumë animacione përpara se rrotullimi i tretë të ndalojë, për t'i dhënë lojtarit një emocion shtuar. Kjo quhet një arritje (ose rīchi) dhe ndonjëherë luhen animacione më të gjata të quajtura super arritje. Makineritë Pachinko ofrojnë shanse të ndryshme për të arritur një jackpot; nëse lojtari arrin të marrë një jackpot, makina do të hyjë në modalitetin e pagesës.

Mënyra e pagesës zgjat për një numër raundesh. Gjatë çdo raundi, mes më shumë animacioneve dhe filmave që luhen në ekranin qendror, një portë e madhe pagese hapet në fund të paraqitjes së makinës dhe lojtari duhet të përpiqet të gjuajë topa në të. Çdo top që futet me sukses në këtë portë rezulton në shumë topa që hidhen në një tabaka të veçantë në fund të makinës, të cilën më pas mund të vendoset në një kovë topi.

Mënyrat e fshehura, sugjerimet dhe fitoret e menjëhershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për të përmirësuar lojën, makinat moderne kanë integruar disa aspekte që nuk janë të mundshme në makinat e vjetra. Një e zakonshme është aftësia për të kaluar midis mënyrave të ndryshme të lojës, duke përfshirë mënyrat e rralla dhe të fshehura që mund të ndryshojnë ndjeshëm nga loja normale. Dy shembuj mund të shihen në serinë Neon Genesis Evangelion të makinerive Pachinko, të cilat përfshijnë Modalitetin e Misionit dhe Modalitetin Berserker, duke filluar nga efekti i vogël në fitim deri te të qenit një fitore pothuajse e garantuar.[13][14]

Sistemet pas pagesës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasi të ketë mbaruar mënyra e pagesës, makina pachinko mund të bëjë një nga dy gjërat. Shumica e makinave Pachinko përdorin "kakuhen" (確変, shkurt për sistemin "kakuritsu hendō" - 確率変動) ku një përqindje e jackpot-eve të mundshme në automatin dixhital rezultojnë në shanset për të arritur xhekpotin e ardhshëm duke shumëzuar me një sasi të madhe, e ndjekur nga një rrotullim tjetër pavarësisht nga rezultati. Probabiliteti i ndodhjes së një kakuhen përcaktohet nga një gjenerator i numrave të rastësishëm.

Prandaj, sipas këtij sistemi, është e mundur që një lojtar të marrë një varg jackpot-esh të njëpasnjëshme pas atij të parë "të fituar me vështirësi", zakonisht i referuar si "modaliteti i etheve". Një lloj tjetër i sistemit kakuhen është një kohë speciale ose ST kakuhen. Me këto makinat, çdo jackpot i fituar rezulton në një kakuhen, por për të fituar një pagesë përtej çmimit të parë, lojtari duhet të arrijë një grup të caktuar të shanseve brenda një numri të caktuar rrotullimesh.

Çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Topa Pachinko

Oficerët e policisë në pension shpesh punojnë në industrinën e pachinkos; kritikët kanë theksuar se, ndërsa kjo ka pasur një efekt parandalues kundër krimit të organizuar, gjithashtu kjo do të thotë se këta operatorë janë në një pozicion të fortë për të ndikuar tek oficerët e policisë në favor të tyre.

Pas regjistrimit të numrit të topave që lojtari fitoi dhe numrit të makinës që përdori, një anëtar i stafit do t'i japë lojtarit një kupon ose kartë me numrin e topave të ruajtura në të. Disa makina moderne mund të numërojnë topat automatikisht, pa nevojë për staf. Pas kësaj, lojtari e dorëzon kuponin në qendrën e shkëmbimit të sallonit për të marrë çmimet e tij. Në mesin e çmimeve të disponueshme, gjithmonë ka një artikull të njohur si "çmimi special" (tokushu keihin - 特殊景品) zakonisht një artikull i vogël risi prej argjendi ose ari i mbështjellë në plastikë, që mund të shitet për para në dorë në një ndërmarrje të jashtme pranë sallonit.

Rregulloret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pirja e duhanit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pirja e duhanit lejohet në sallonet pachinko, megjithëse në Japoni ka diskutime për të shtrirë ndalimin e duhanit në publik për ta. [15]

Krimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një demonstrim anti-pachinko në Tokio, Japoni (2013)

Kumari është e paligjshme në Japoni, por pachinko konsiderohet si një përjashtim dhe trajtohet si një aktivitet argëtues.[16] Megjithatë, dhënia e çmimeve të drejtpërdrejta në para për lojërat e fatit është e paligjshme. Sallonet e pachinkos mund të shpërblejnë lojtarët me objekte, të cilat më pas mund të shiten për para në qendrat e këmbimit të afërta. Me rritjen e presionit publik dhe politik në vitet e fundit, duke filluar nga miratimi i ligjit të përgjithshëm të Japonisë kundër lojërave të fatit në vitet 1990, policia është më aktive në rregullimin e salloneve të pachinkos.

Oficerët e policisë në pension shpesh punojnë në industrinë e pachinkos; kritikët kanë theksuar se, ndërsa kjo ka pasur një efekt parandalues kundër krimit të organizuar, kjo gjithashtu do të thotë se këta operatorë janë në një pozicion të fortë për të ndikuar te oficerët e policisë në favor të tyre.

Varësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një studim i vitit 2014 tregoi se tendencat patologjike të lojërave të fatit tek të rriturit japonezë ishin 9.04% te meshkujt dhe 1.6% te femrat, më e lartë se prevalenca e Amerikës së Veriut prej 1.6%, veçanërisht për meshkujt. Në vitin 1999, 29% e lojtarëve mendonin se ishin të varur dhe kishin nevojë për trajtim. 30% e tjerë thanë se tejkaluan buxhetet e tyre dhe morën hua para për të luajtur.[17]

Franshizat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një sërë ekskluzivitetesh mediatike, kryesisht përzierja mediatike - duke përfshirë ekskluzivitete të filmave japonezë, anime, manga, televizion dhe video lojëra - kanë gjeneruar të ardhura të konsiderueshme nga shitja e makinave pachinko dhe pachislot të licencuara në sallonet pachinko dhe arkadat e argëtimit. Sega Sammy Holdings dhe Konami janë dy mbajtësit kryesorë të licencës për shumicën e makinave të përzierjes së mediave pachinko.[18][19]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Kushner, David (1 tetor 2010). "The Secret Life of Pachinko". IEEE Spectrum. Marrë më 2 tetor 2010.
 2. ^ Plotz, David (4 nëntor 2008). "Pachinko Nation". Japan Society, New York. Arkivuar nga origjinali më 20 shtator 2017. Marrë më 9 nëntor 2009.
 3. ^ a b Hincks, Joseph (30 janar 2017). "This Japanese Slot Game Generates More Revenue Than Las Vegas and Macau Combined". Fortune (magazine). Marrë më 15 shkurt 2021.(kërkohet abonim)
 4. ^ O'Connor, Devin (3 gusht 2021). "Japan Pachinko Industry Continues Reeling, Profits Down 27 Percent". Casino.org (në anglishte amerikane). Marrë më 29 maj 2022.
 5. ^ Wan, Junmin. (6 nëntor 2014). Consumer casualties : exploring the economics of habit, information, and uncertainty in Japan. New York, NY. ISBN 978-1-137-38724-0. OCLC 882185031.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 6. ^ パチンコの還元率は競馬より高い約85%。そのギャンブル性について考える. Harbor Business Online/Fusosha. 22 dhjetor 2016. Arkivuar nga origjinali më 29 shtator 2017.
 7. ^ Scott, Simon (24 maj 2014). "Ball and chain: gambling's darker side". The Japan Times. Marrë më 15 shkurt 2021.(kërkohet abonim)
 8. ^ "A little about the machines, and who makes (made) them". Marrë më 15 shkurt 2021.
 9. ^ "Pachinko". 15 shtator 2014. Arkivuar nga origjinali më 22 dhjetor 2014. Marrë më 15 shkurt 2021.
 10. ^ "Pachinko finds slot in London". 6 korrik 2001. Marrë më 16 mars 2024.
 11. ^ "Electrical Notes". Marrë më 16 shkurt 2021.
 12. ^ "Modern vs Vintage Pachinko Machines". Arkivuar nga origjinali më 15 mars 2011. Marrë më 15 shkurt 2021.
 13. ^ van custompachinko (25 shkurt 2010). "Evangelion: The Beginning and the End – Rei mode". YouTube. Arkivuar nga origjinali më 9 janar 2015. Marrë më 24 qershor 2014.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 14. ^ van custompachinko (17 shkurt 2010). "Evangelion 4 pachinko 3 minute mission mode". YouTube. Arkivuar nga origjinali më 9 janar 2015. Marrë më 24 qershor 2014.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 15. ^ Shores, Trey (26 maj 2006). "A dying breed: Japan's smokers are feeling the heat as the government slowly tackles tobacco". Metropolis. Arkivuar nga origjinali më 11 korrik 2006. Marrë më 12 shtator 2006.
 16. ^ Master, Farah (12 maj 2014). "Taxing times for pachinko as Japan considers casino gamble". Reuters. Marrë më 24 qershor 2014.
 17. ^ Toyama, T.; Nakayama, H.; Takimura, T.; Yoshimura, A.; Maesato, H.; Matsushita, S.; Osaki, Y.; Higuchi, S. (1 shtator 2014). "Sy17-4 * Prevalence of Pathological Gambling in Japan: Results of National Surveys of the General Adult Population in 2008 and 2013". Alcohol and Alcoholism. 49 (suppl 1): i17. doi:10.1093/alcalc/agu052.75. ISSN 0735-0414.
 18. ^ Rich Stanton (2022-05-13). "Konami just had its best-ever year, thanks to games you've never heard of". PC Gamer (në anglisht). Marrë më 2023-08-26.
 19. ^ Graser, Marc (2 gusht 2013). "'Dark Knight' Producer Plays Pachinko to Launch Next Franchise (EXCLUSIVE)". Variety.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]