Pcinja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Pcinja  është një Dege e majtë  e lumit të Vardarit. Ky lume eshte i gjate 128 -{km}-dhe rrjedh nga Serbia dhe kalon neper Maqedoni.

Lumi Pcinja  i takon pellgut te Egjeut. Pellgu i saj perfshinë nje siperfaqe prej 3.140 -{km2}- (1.247 -{km2}- në Serbi dhe 1.893 -{km2}- në Republikën e Maqedonisë). Mesatarja e shkarkimit në gojën e Vardarit 14 -{m3/s} dhe lumit nuk është i lundrueshëm. Të gjitha deget e mëdha të Lumit Pcinja gjinden  në Republikën e Maqedonisë:Lumi Bistrica, Lumi Petroshnica ,Lumi Kriva Reka, (majtas), dhe Lumi Kumanovska Reka (Djathtas).

Rrjedha përmes Serbisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pcinja në Trgoviste
Pcinje

Pcinje perbehet nga  disa përrenj në shpatin Perëndimor të malit, Dukat në fshatin Radovnitsa, nga ku rrjedh në Perëndim nën emrin e Tripusnice. Lugina e Lumit e bën nje mikro-rajon me qendër në vendin , Trgoviste ku ne Tripusnice nga Jugu rrjedh, lumi Lesnicka Reka, pastaj Lumi rrjedh tutje në Perëndim nën emrin Pcinja. Kjo fushë është një nga më të varfrit në rajon, me shkallën më të lartë te Dyndjeve të popullatës në Serbi (12.556 banorë në vitin 1971, dhe 6.372 2002, 17 banorë/-{km2}-). Pcinje pastaj rrjedh në Perëndim,në Veri prej malit të Gjerë.Te Fshati Shainca merr degen djathtas te lumit Koruqicu ,dhe vazhdon në Jug në një luginë të ngushtë në mes të maleve Ruen dhe Kozjak. Në këtë luginë është edhe fshati dhe  manastiri, Prohor Pcinjski. Në afërsi të saj, pas 45 km rrjedhim nëpër Serbi, lumi  shkon në Maqedoni.

Rrjedha përmes Republikës së Maqedonisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 83 km të mbetura te rrjedhës së lumit ,Lumi leht kthehet në drejtim të Jug-Perëndimit. Kalon neper Fshatrat; Karlovce, Dragomance, Strnovac, Ushtar(Vojnik), Klecevce, Pcinje, Studena Bara,Gorno Kojnare,Dolno Kojnare dhe qytetzes Katlanovo, Ku Aty pergjate gjindet Banja e Katllanoves Banja më e njohur turistike në Republikën e  Maqedonisë. Edhe pse ndodhet 25 km nga Shkupi, Katlanovo më afër eshte me periferi ,maqedonia kapitale duke ndertuar dhe zgjeruar , kështu që parashikohet se një ditë Shkupi do te dal ne Lumin Pcinja.

Rrjedhja e Lumit përmes Republikës së Maqedonisë ndahet ne Mikrorajone në  Sredorek dhe Kotorci, mes të cilave gjindet gryka e Baderit. Në rrjedhjen e poshtme të Pcinjes nga ana Perëndimore gjinden malet e Gradistanska , dhe pastj Lumi derdhet ne Vardar në gjysmë të rrugës në mes të Shkupit dhe Velesit.

Letërsi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Мала енциклопедија Просвета (bot. 3)). Београд: Просвета. 1985.  978-86-07-00001-2. |ISBN= dhe |isbn= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!)
  • Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост.  978-86-01-02651-3.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]