Jump to content

Plagjiatura

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Plagjiatura është "përvetësimi i gabuar" dhe "vjedhja dhe publikimi" i "gjuhës, mendimeve, ideve ose shprehjeve" të një autori tjetër dhe përfaqësimi i tyre si vepra origjinale . [1] [2] Ai i nënshtrohet sanksioneve të tilla si ndëshkimet, pezullimin dhe madje dëbimin nga shkolla apo puna. Kohët e fundit, janë identifikuar raste të "plagjiatura ekstreme" në akademi. [3] Koncepti modern i plagjiaturës si veprim imoral dhe origjinaliteti si një ideal u shfaq në Evropë në shekullin XVIII, veçanërisht me lëvizjen romantike.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Plagjiatura konsiderohet pandershmëri akademike dhe një shkelje e etikës hulumtuese ose gazetareske. Ajo në vetvete nuk paraqet një krim, por mund të përbëjë shkelje të së drejtës së autorit. Në akademi dhe industri, kjo është një shkelje e rëndë etike. [4] [5] Plagjiatura dhe shkelja e të drejtës së autorit përputhen në një masë të konsiderueshme, por ato nuk janë koncepte ekuivalente dhe shumë lloje të plagjiaturë nuk përbëjnë shkelje të të drejtës së autorit dhe mund të gjykohen nga gjykatat. Plagjiatura nuk përcaktohet ose ndëshkohet me ligj, por nga institucionet (duke përfshirë shoqatat profesionale, institucionet arsimore dhe subjektet tregtare, siç janë kompanitë botuese).

Në shekullin e 1-të, përdorimi i fjalës latine plagiarius (fjalë për fjalë "rrëmbyes") u përdor për të treguar vjedhjen e veprës së dikujt tjetër, nga poeti romak Martial, i cili u ankua se një poet tjetër kishte "rrëmbyer ajetet e tij". Plagjiati, një derivat i plagiarës, u fut në gjuhën angleze në vitin 1601 nga dramaturgu Ben Jonson gjatë epokës Jacobean për të përshkruar një person fajtor për vjedhje letrare. [4] [6]

Plagjiatura e nxjerrë nga Plagiariu u fut në gjuhën angleze rreth vitit 1620. Plagiariu latin, "rrëmbyes" dhe plagium, "kidnapim", rrënjën indo-evropiane * , "për të endur" (shihet, për shembull, te grekët grekë, pleta "плета" bullgare dhe plekturë latine, të gjitha që do të thotë "endje").

Llojet e plagjiaturës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Plagjiaturë e drejtpërdrejtë - kopjimi i punës së dikujt tjetër, ose ndryshime të vogla në punën e dikujt tjetër për ta hequr atë si të tyren. [7]
 • Vetë-plagjiaturë - Ndodh kur një student dorëzon të gjitha ose një pjesë të punës së tyre të mëparshme pa marrë leje nga të gjithë profesorët e përfshirë. [7]
 • Plagjiaturë Mozaiku - Ose "shkrimi i patch-it" është kur pjesët e veprave të tjera kopjohen pa përdorur thonjëza . Mund të ndodhë edhe kur një student mban të njëjtën strukturë dhe kuptim të një pasazhi origjinal dhe përdor vetëm sinonime . [7]
 • Plagjiaturë aksidentale - Kjo mund të ndodhë kur një student nuk citon burimet e tyre. Kjo gjithashtu mund të ndodhë kur një student parafrazon informacionin pa dhënë atribut (kredi tek autori ose autorët origjinal). [7]
 • Mash-up - Dy ose më shumë burime të të dhënave që janë kthyer në një. Ato mund të jenë grafika, tekste, këngë dhe video nga media të ndryshme. [8] [9]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ From the 1995 Random House Dictionary of the English Language:
 2. ^ From the Oxford English Dictionary:
 3. ^ O'Connor, Z (2015) Extreme plagiarism: The rise of the e-Idiot?, International Journal of Learning in Higher Education, 20 (1), pp1-11. ISSN 2327-7955 [1]
 4. ^ a b Lynch (2002)
 5. ^ Green, Stuart P. (2002). "Plagiarism, Norms, and the Limits of Theft Law: Some Observations on the Use of Criminal Sanctions in Enforcing Intellectual Property Rights". Hastings Law Journal. 54 (1). SSRN 315562. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Valpy, Francis Edward Jackson (2005). Etymological Dictionary of the Latin Language. fq. 345. ISBN 9781402173844. entry for plagium, quotation: "the crime of kidnapping." {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b c d "The Common Types of Plagiarism". Bowdoin College Brunswick, Maine. Arkivuar nga origjinali më 1 tetor 2016. Marrë më 4 tetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "What is Plagiarism?". iParadigms, LLC. Marrë më 4 tetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Stolley, Karl (7 nëntor 2006). "Avoiding plagiarism". Purdue OWL. Marrë më 6 janar 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]