Portal:Belgjika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Shkurtim: P:BE

< Përmbajtja < Portale < Gjeografi < Evropa < Belgjika
Flag of Belgium.svg
Portal Belgjika
Manneken pis.jpgBruegge huidenvettersplein.jpgBrussels waffle.jpgWaterloo - De Leeuw -2.JPG

Mirë se vini – Welkom – Bienvenue[Redakto nëpërmjet kodit]

Great Coat of Arms of Belgium.svg

Mbretëria Belge (flamenisht: Koninkrijk België; frëngjisht: Royaume de Belgique; gjermanisht: Königreich Belgien) ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës dhe kufizohet me Holandën, Gjermaninë, Luksemburgun dhe Francën. Belgjika ka mbi dhjetë milion banorë që jetojnë në një sipërfaqe prej rreth tridhjetë e kater mijë kilometra katror. Kane shume lek po shume shume lek ta thyjn koken ne lek pz. Ndikimi i përhershëm i gjermanishtes dhe asaj romake kanë përshkruar dhe ndarë kulturën dhe linguistiken belge. Belgët flasin kryesisht dy gjuhë: gjuhën flame (neederlands) e folur në veri dhe frëngjishtja në regjionin Valon, në jug të Belgjikës. Regjioni kryesor i saj është ai i Brukselit në të cilin zyrtarisht fliten të dy gjuhët. Më shumë...

Artikulli i muajit[Redakto nëpërmjet kodit]

Albert II.jpg

Albert II (i lindur më 6 qershor 1934 në Bruksel ; më emer te plotë Albert Felix Humbert, Theodor Christian Eugen Maria), që nga viti 1993, është i gjashti Mbreti i Belgjikës nga Dhoma e Saksonisë dhe Koburg-Gotha. Ai pasoi vëllanë e tij pa fëmijë më të moshuar të fronit Baudouin ose ne Hollandisht Baudewijn (1930-1993). Albert II, lindi në 1934 në Kështjellën Stuyvenberg në Bruksel. Ai është djali më i vogël i Mbretit Leopold III dhe gruas së tij të parë princeshës Astrid nga Suedia e cila vdes në nje aksident komunikacioni një vit pasi lindi princi Alberti II.

Fotografia e muajit[Redakto nëpërmjet kodit]

Sadler, Battle of Waterloo.jpg

P world icon brown.png Gjeografia      P history icon brown.png Historia      P society icon brown.png Ekonomia & Filozofia      P culture icon brown.png Arti & Kultura      P religion icon brown.png Feja      P science icon brown.png Shkenca & Teknologjia      P sport icon brown.png Sporti

Portali tematik · Indeksi alfabetik · Artikuj sipas kategorive · Artikuj të mirë · Artikuj të përkryer