Provinca Antwerp

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Provinca Antwerp
Provincie Antwerpen
Location of Provinca Antwerp
Popullsia
 • Gjithsej1,875,524
Faqja zyrtarewww.provincieantwerpen.be

Provinca Antwerp (Holandisht: Provincie Antwerpen) është provinca më veriore si e Rajonit Flemish, e quajtur edhe Flandria, ashtu edhe e Belgjikës. Kufizohet me provincën Brabanta VerioreHolandës në veri dhe provincat belge të Limburgut, Brabantit Flamand dhe Flandria Lindore. Kryeqyteti i saj është Antwerp, i cili përfshin Portin e Antwerp, porti i dytë më i madh detar në Evropë. Ajo ka një sipërfaqe prej 2,876 km2, dhe me mbi 1.87 milion banorë sipas janarit 2021, është krahina më e populluar e vendit. Provinca përbëhet nga tre zona: Antwerp, Mechelen dhe Turnhout. Pjesa lindore e krahinës përfshin pjesën kryesore të rajonit Campine.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë Mesjetës së hershme rajoni ishte pjesë e Mbretërisë Franke, e cila ishte e ndarë në disa pagi. Territori i krahinës së sotme i përkiste disa pagi nga të cilat rajoni rreth asaj që do të bëhej qyteti i Antwerpës i përkiste Pagus Renesium. Pagus Toxandria shtrihej nga Brabanta Veriore në rajonin Campine. Në jug kishte Pagus Bracbatinsis dhe Pagus Hasbaniensis. Në vitin 843 Perandoria Karolingiane e Karlit të Madh u nda midis bijve të tij dhe lumi Scheldt u bë kufiri midis Francisë Perëndimore dhe Francisë Lindore. Në vitin 974 Otto II krijoi Margraviatin e Antwerp si një mbrojtje kundër Qarkut të Flandrisë.

Në vitin 1106, Henry V i dha Margraviatin Godfrey I të Leuvenit. Pasardhësit e tij do të bëhen nga viti 1235 e tutje Dukë të Brabantit dhe vetë rajoni ishte pjesa veriore e [[[Dukati i Brabantit|Dukatit të Brabantit]]. Në vitin 1430 Dukati u bë pjesë e Dukatit të Burgonjës deri në vitin 1477 kur ra në Shtëpinë e Habsburgëve. Në vitin 1713, në fund të Luftës së Pasardhjes Spanjolle rajoni u bë pjesë e Holandës Austriake deri në vitin 1794, me në vitin 1790 Shtetet e Bashkuara të Belgjikës jetëshkurtër. Më 1 tetor 1795, ish-Holanda Austriake u aneksua nga Franca nën Drejtorinë Franceze.

Provinca moderne u krijua si Departamenti i dy Netes gjatë Perandorisë së Parë Franceze (kur Holanda Jugore ishte pjesë e Francës). Pas humbjes së Napoleonit, territori u bë pjesë e Mbretërisë së Bashkuar të Holandës si provincë e Brabantit Qendror, duke e dalluar atë nga Brabanta Veriore dhe Brabanta Jugore. Në vitin 1830, pas pavarësisë së Belgjikës, krahina u quajt Antwerp (sipas qytetit dhe kryeqytetit të saj të madh).

Ndarjet administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Provinca është e ndarë në tre zona administrative (arrondissementen në holandisht) që përmbajnë 69 bashki (numrat i referohen vendndodhjes së komunave në hartën e treguar në këtë seksion):

Qarku i Antwerp: Qarku i Mechelen: Qarku i Turnhout:

Gjuha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si në të gjithë provincat flamande, gjuha zyrtare dhe standarde e provincës Antwerp është holandishtja. Ashtu si me Brabantin Flamand, Brabantin e Veriut dhe Brukselin, dialekti lokal është një varietet Brabantian.

Feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas vitit 2008, 73.3% e popullsisë së Antwerp e identifikojnë veten si katolikë, 24.1% si jo-fetarë, 2.6% e identifikojnë veten si të feve të tjera.