Jump to content

Provincat e Belgjikës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e provincave të Belgjikës.

Belgjika është e ndarë në tre rajone. Dy nga këto rajone, Flandria dhe Valonia, janë të ndara secila në pesë provinca. Rajoni i tretë, Brukseli, nuk ndahet në provinca, pasi fillimisht ishte vetëm një pjesë e vogël e vetë një krahine.

Shumica e provincave e marrin emrin nga dukat dhe qarqet e mëparshme me vendndodhje të ngjashme, ndërsa territori i tyre bazohet kryesisht në departamentet e instaluara gjatë aneksimit francez. Në kohën e krijimit të Belgjikës më 1830, ekzistonin vetëm nëntë krahina, përfshirë provincën e Brabantit, e cila mbante qytetin e Brukselit. Në vitin 1995, Brabant u nda në tre zona: Brabanti Flarmand, i cili u bë pjesë e rajonit të Flandrisë; Barbanti Valon, e cila u bë pjesë e rajonit të Valonisë; dhe Rajoni i Kryeqytetit të Brukselit, i cili u bë një rajon i tretë. Këto ndarje pasqyruan tensione politike midis valonëve frëngjishtfolës dhe flamanishtes holandishtfolës; Rajoni i Kryeqytetit Bruksel është zyrtarisht dygjuhësh.

Ndarja në provinca përcaktohet nga neni 5 i kushtetutës belge. Provincat dhe Brukseli ndahen në 43 rrethe administrative, dhe më tej në 581 komuna.

Flamuri Stema Provinca Emri në holandisht Emri në frëngjisht Emri në gjermanisht Kryeqyteti Guvernatori Sipërfaqja Popullsia
(2021)
Densiteti
Flandria
Antwerp Antwerpen Anvers Antwerpen Antwerp Cathy Berx 2 876 km2 1.875.524 654,18 km2
Flandria Lindore Oost-Vlaanderen Flandre orientale Ostflandern Gent Jan Briers 2.982 km2 1.531.745 509.39 km2
Brabanti Flamand Vlaams-Brabant Brabant flamand Flämisch-Brabant Leuven Lodewijk De Witte 2.106 km2 1.162.084 551.76 km2
Limburg Limburg Limbourg Limburg Hasselt Jos Lantmeeters 2.422 km2 880.397 362.75 km2
Flandria Perëndimore West-Vlaanderen Flandre occidentale Westflandern Bruges Carl Decaluwé 3.144 km2 1.203.312 376.51 km2
Valonia
Hainaut Henegouwen Hainaut Hennegau Mons Tommy Leclercq 3.786 km2 1.345.947 352.99 km2
Liège Luik Liège Lüttich Liège Hervé Jamar 3.862 km2 1.109.067 287.55 km2
Luksemburg Luxemburg Luxembourg Luxemburg Arlon Olivier Schmitz 4.505 km2 284,638 64.75 km2
Namur Namen Namur Namür Namur Denis Mathen 3.600 km2 497.073 135.3 km2
Brabanti Valonas Waals-Brabant Brabant wallon Waals-Brabant Wavre Gilles Mahieu 1 091 km2 407.397 371,33 km2