Psikologjia e personalitetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Psikologjia e personalitetit është një degë e psikologjisë që studion personalitetin dhe ndryshimin e saj midis individëve. Ajo është një studim shkencor që synon të tregojë se si njerëzit janë individualisht të ndryshëm për shkak të forcave psikologjike. [1] Fushat e tij të përqendrimit përfshijnë:

  • ndërtimi i një panoramë koherente të individit dhe proceseve të tyre kryesore psikologjike
  • hetimi i dallimeve psikologjike individuale
  • hetimi i natyrës njerëzore dhe ngjashmërive psikologjike midis individëve

"Personaliteti" është një dinamik dhe një sërë karakteristikash të organizuara e të zotëruara nga një person që një mënyrë unike ndikon në mjedisin, njohjen, emocionet, motivimet dhe sjelljet e tyre në situata të ndryshme. Fjala personalitet buron nga fjala e gjuhës latine persona, që do të thotë "maskë".

Personaliteti gjithashtu i referohet modelit të mendimeve, ndjenjave, rregullimeve shoqërore të sjelljeve të ekspozuara vazhdimisht me kalimin e kohës e që ndikon fuqimisht në pritjet, vetëperceptimet, vlerat dhe qëndrimet e dikujt. Personaliteti parashikon gjithashtu reagime njerëzore ndaj njerëzve të tjerë, probleme dhe stres. [2] [3] Gordon Allport (1937) përshkroi dy mënyra kryesore për të studiuar personalitetin: nomotetik dhe idiografik. Psikologjia nomotike kërkon ligje të përgjithshme që mund të zbatohen për shumë njerëz të ndryshëm, siç është parimi i vetëaktualizimit ose tipari i ekstraversionit. Psikologjia idiografike është një përpjekje për të kuptuar aspektet unike të një individi të veçantë.

Studimi i personalitetit ka një histori të gjerë dhe të larmishme në psikologji me një bollëk të traditave teorike. Teoritë kryesore përfshijnë perspektivën disiplinuese (tiparet), perspektivën psikodinamike, humaniste, biologjike, bihevioriste (sjelljes), evolucionare dhe perspektivën e mësimit shoqëror. Sidoqoftë, shumë studiues dhe psikologë nuk e identifikojnë qartë veten me një perspektivë të caktuar dhe përkundrazi marrin një qasje eklektike. Hulumtimet në këtë fushë janë të drejtuara në mënyrë empirike - siç janë modelet dimensionale, bazuar në statistika multivariane siç është analiza e faktorëve - ose thekson zhvillimin e teorisë, siç është ajo e teorisë psikodinamike. Ekziston gjithashtu një theks thelbësor në fushën e aplikuar të testimit të personalitetit. Në edukimin dhe aftësimin psikologjik, studimi i natyrës së personalitetit dhe zhvillimi psikologjik i tij zakonisht vlerësohet si një parakusht për trajnime (kurse) në psikologji anormale ose psikologji klinike.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Friedman, Howard; Schustack, Miriam (2016). Personality: Classic theories and modern research. USA: Pearson. ISBN 978-0-205-99793-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Winnie, J.F. & Gittinger, J.W. (1973) An introduction to the personality assessment system. Journal of Clinical Psychology, Monograph Supplement, 38,1=68
  3. ^ Krauskopf, C.J. & Saunders, D.R, (1994) Personality and Ability: The Personality Assessment System. University Press of America, Lanham, Maryland

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]