Jump to content

Puthja e Judës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Puthja e Judës (1304–1306), afresk nga Giotto, Scrovegni Chapel, Padova, Itali

Puthja e Judës, e njohur edhe si Tradhtia e Krishtit, është akti me të cilin Juda e identifikoi Jezusin para turmës me shpata dhe shkopinj që kishin ardhur nga krerët e priftërinjve dhe pleqtë e popullit për ta arrestuar, sipas Ungjijve Sinoptikë. Puthja jepet nga Juda në Kopshtin e Gjetsemanit pas Darkës së Fundit dhe çon drejtpërdrejt në arrestimin e Jezusit nga forcat policore të Sinedrit.

Satani kishte hyrë në Judë. Kjo është kur Juda vendos se do të flasë me një nga të dymbëdhjetët, Iskariotin. Atëherë Juda vendosi të fliste me kryepriftin si dhe me të gjithë zyrtarët e rojës së tempullit për t'u treguar se si do ta tradhtonte Jezusin. Të gjithë ishin shumë të lumtur me lajmin që sapo u kishte thënë Juda, kështu që të gjithë vendosën t'i paguanin para për ta tradhtuar Jezusin.

Brenda jetës së Jezusit në Dhiatën e Re, ngjarjet e identifikimit të tij me forcat armiqësore dhe ekzekutimi i mëpasshëm parashikohen drejtpërdrejt si kur Jezusi parashikon tradhtinë e tij dhe Jezusi parashikon vdekjen e tij. [1]

Më gjerësisht, një puthje e Judës mund t'i referohet "një akti që duket të jetë një akt miqësie, i cili në fakt është i dëmshëm për marrësin". [2]

krishterim, tradhtia e Jezusit vajtohet të mërkurën spiune (të Mërkurën e Shenjtë) të Javës së Shenjtë. [3] [4]

Në Dhiatën e Re[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Juda ishte edhe një dishepull i Jezusit dhe një nga dymbëdhjetë Apostujt fillestarë. Shumica e Apostujve e kishin origjinën nga Galilea, por Juda erdhi nga Judea. [5] Ungjijtë e Mateut (26:47–50) dhe Markut (14:43–45) përdorin të dy foljen greke καταφιλέω, që do të thotë "të puthësh, të përkëdhelësh; i dallueshëm nga φιλεῖν; veçanërisht të një puthjeje dashurore." Është e njëjta folje që përdor Plutarku për të përshkruar një puthje të famshme që Aleksandri i Madh i dha Bagoas. [6] Folja e përbërë (κατα-) "ka forcën e një përshëndetjeje të theksuar, të dukshme." [7] Teologu luteran Johann Bengel sugjeron që Juda e puthi atë "në mënyrë të përsëritur": "ai e puthi Atë më shumë se një herë në kundërshtim me atë që ai kishte thënë në vargun e mëparshëm: φιλήσω (Mateu 26:48) dhe e bëri këtë si nga ndjenja dashamirëse." [8]

Sipas Mateut 26:50, Jezusi u përgjigj duke thënë: "Mik, bëj atë që je këtu për të bërë". Luka 22:48 citon Jezusin duke thënë: "Judë, a po e tradhton Birin e Njeriut me një puthje?" [9]

Arrestimi i Jezusit pason menjëherë.

Komentimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Justus Knecht komenton puthjen e Judës, duke shkruar:

Ai nuk e refuzoi puthjen e tij tradhtare: Lëshoi që Fytyra e Tij e shenjtë të prekej nga buzët e këtij tradhtari të poshtër, madje e thirri: "Mik!" "Unë të kam trajtuar gjithmonë si mikun Tim", donte të nënkuptonte Ai, "përse, pra, vini tani në krye të armiqve të Mi dhe më tradhtoni tek ata me një puthje!" Ky trajtim i dashur nga ana e Zotit tonë ishte për tradhtarin mosmirënjohës një orë e fundit hiri. Jezusi i dha atij të kuptonte se Ai ende e donte atë, pavarësisht nga krimi i tij i poshtër dhe ishte gati ta falte.[10]

Cornelius a Lapidekomentin e tij të Madh shkruan:

Viktori i Antiokisë thotë: "Njeriu i pakënaqur i dha puthjen e paqes Atij kundër të cilit ai po vendoste kurthe vdekjeprurëse". “Duke dhënë, - thotë pseudo-Jerome, "shenjën e puthjes me helmin e mashtrimit". Për më tepër, ndonëse Krishti u ndje thellë dhe u dhemb shumë nga tradhtia e Tij nga Juda, megjithatë Ai nuk e refuzoi puthjen e tij dhe në këmbim i dha një puthje të dashur. 1. "Që Ai të mos duket se i tërhiqet nga tradhtia" (Shën Ambrose në Lluka xxi. 45), por me dëshirë për ta përqafuar atë dhe poshtërime edhe më të mëdha, për hir tonë. 2. Për të zbutur dhe shpuar zemrën e Judës; dhe 3. Për të na mësuar të duam armiqtë tanë dhe ata që ne e dimë se do të tërbohen kundër nesh (Shën Hilary of Poitiers). Sepse Krishti nuk e urrente, por e donte tradhtarin, dhe u pikëllua më shumë për mëkatin e tij sesa për tradhtinë e Tij, dhe për këtë arsye u përpoq ta çonte në pendim.[11]

Në art[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skena përfshihet pothuajse gjithmonë, qoftë si vetë Puthja, qoftë si momenti më pas, Arrestimi i Jezusit, apo të dyja të kombinuara (si më sipër), në ciklet e Jetës së Krishtit në art apo Pasionit të Jezusit në media të ndryshme. Në disa cikle bizantine është e vetmja skenë para Kryqëzimit. Disa shembuj përfshijnë:

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Graham, Natalie (2011). Contribution from Middlebury College Publications "Judas Kiss". New England Review (1990-). 32 (2): 88 – nëpërmjet JSTOR. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerën e |url= (Ndihmë!)
 2. ^ "Judas kiss". TheFreeDictionary.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Cooper, J.HB. (23 tetor 2013). Dictionary of Christianity. Routledge. fq. 124. ISBN 9781134265466. Holy Week. The last week in LENT. It begins on PALM SUNDAY; the fourth day is called SPY WEDNESDAY; the fifth is MAUNDY THURSDAY or HOLY THURSDAY; the sixth is GOOD FRIDAY; and the last 'Holy Saturday', or the 'Great Sabbath'. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Brewer, Ebenezer Cobham (1896). The Historic Notebook: With an Appendix of Battles. J. B. Lippincott. fq. 669. The last seven days of this period constitute Holy Week. The first day of Holy Week is Palm Sunday, the fourth day is Spy Wednesday, the fifth Maundy Thursday or Holy Thursday, the sixth Good Friday or Holy Friday, and the last Holy Saturday or the Great Sabbath in Eastern Rite traditions. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Judd Jr., Frank (2006). "Judas in the New Testament, the Restoration, and the Gospel of Judas". Brigham Young University Studies. 45 (2): 35–43. JSTOR 43044515 – nëpërmjet JSTOR. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Plutarch (1919). "67.4". Alexander. Përkthyer nga Bernadotte Perrin. λέγεται δὲ μεθύοντα αὐτὸν θεωρεῖν ἀγῶνας χορῶν, τὸν δὲ ἐρώμενον Βαγώαν χορεύοντα νικῆσαι καὶ κεκοσμημένον διὰ τοῦ θεάτρου παρελθόντα καθίσαι παρ᾽ αὐτόν: ἰδόντας δὲ τοὺς Μακεδόνας κροτεῖν καὶ βοᾶν φιλῆσαι κελεύοντας, ἄχρι οὗ περιβαλὼν κατεφίλησεν {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Vincent's Word Studies on Matthew 26, accessed 27 February 2017
 8. ^ Bengel's Gnomon on Matthew 26, accessed 27 February 2017
 9. ^ Dear, John. "On Holy Thursday, betrayal and friendship", National Catholic Reporter, March 27, 2012
 10. ^ Knecht, Friedrich Justus (1910). "LXX. Jesus is apprehended and bound" . A Practical Commentary on Holy Scripture. B. Herder. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Lapide, Cornelius (1889). The great commentary of Cornelius à Lapide. Përkthyer nga Thomas Wimberly Mossman. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ For a discussion of the kiss of Judas with respect to Caravaggio's The Taking of Christ (now in the National Gallery of Ireland, Dublin), together with a summary of traditional ecclesiastical interpretation of that gesture, see Franco Mormando, "Just as your lips approach the lips of your brothers: Judas Iscariot and the Kiss of Betrayal" in Saints and Sinners: Caravaggio and the Baroque Image, ed. F. Mormando, Chestnut Hill, MA: The McMullen Museum of Art of Boston College, 1999, 179–90.