Rajoni i Egjeut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rajoni i Egjeut
Ege Bölgesi
Rajon i Turqisë

Rajoni i Egjeut (turqisht: Ege Bölgesi) është një nga 7 rajonet gjeografikeTurqisë.

E vendosur në Turqinë perëndimore, kufizohet me Detin Egje në perëndim, Rajonin Marmara në veri, Rajonin e Anadollit Qendror në lindje dhe Rajonin Mesdhetar në jug.

Midis katër rajoneve bregdetare, Rajoni i Egjeut ka vijën më të gjatë bregdetare.

Nënndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Aegean Section (turqisht: Ege Bölümü)
  • Edremit Area (turqisht: Edremit Yöresi)
  • Bakırçay Area (turqisht: Bakırçay Yöresi)
  • Gediz Area (turqisht: Gediz Yöresi)
  • İzmir Area (turqisht: İzmir Yöresi)
  • Küçük Menderes Area (turqisht: Küçük Menderes Yöresi)
  • Büyük Menderes Area (turqisht: Büyük Menderes Yöresi)
  • Menteşe Area (turqisht: Menteşe Yöresi)
 • Inner Western Anatolia Section (turqisht: İç Batı Anadolu Bölümü)

Ekorajonet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekorajonet e këtij rajoni janë të gjitha tokësore, më saktësisht Palearktik, dhe akoma më shumë, pyje mesdhetare, pyje druri dhe pastrim. Pjesë të ndryshme janë brenda klasifikimeve vijuese:

 • Pyjet sklerofile dhe të përziera të Egjeut dhe Turqisë Perëndimore
 • Pyjet halore anatoliane dhe të përziera gjetherënës
 • Pyjet halore montane jugore Anatoliane dhe qumeshtit

Provincat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Provinca që janë plotësisht në rajonin e Egjeut:

Provinca që janë kryesisht në rajonin e Egjeut:

Provinca që janë pjesërisht në rajonin e Egjeut:

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima e Rajonit të Egjeut ka një klimë mesdhetare në bregdet, me verë të nxehtë, të thatë dhe dimër të butë në të freskët, me lagështi dhe një klimë kontinentale gjysmë të thatë në brendësi me verë të nxehtë, të thatë dhe dimër të ftohtë, me borë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

38°00′N 29°00′E / 38.000°N 29.000°E / 38.000; 29.000

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]