Regjimenti Västerbottens

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Västerbottensgruppen vapen

Regjimenti Västerbottens ( suedisht: Västerbottens regemente ), emërtimet I 19, I XIX, I 20 dhe I 20/Fo 61, ishte regjiment i këmësorisë në ushtrinë suedeze që ka origjinën e saj në shek. XVI. Ajo u shpërbë në vitin 2000. Ushtarët e regjimentit ishin të rekrutuar nga provinca e Västerbottenit dhe më vonë u vendos atje.

Historia[redakto | përpunoni burim]

Origjina e regjimentit është në fänikor (kompanitë) e ngrituar në Västerbotten në vitet e 1550-ta dhe 1560-ta. Në vitin 19615, këto njësi - me fanikor-et e tjera afër provincave të Ångermanland, Medelpad, Hälsingland dhe Gästrikland - u organizuan nga Gustav II AdolfiNorrlands storregemente, nga të cilat shtatë nga 24 kompanitë ishin të rekrutuar në Vasterbotten. Norrlands storregemnete përbëhej nga tri fusha regjimentesh, nga të cilat regjimenti Vasterbottens ishte njëri. Diku rreth viti 1624, regjimenti i madh ishte i ndarë në tri regjimente më të vogla, nga të cilat njëri ishte regjimenti Vasterbottens.

Regjimenti Vasterbottens ishte njëri nga 20 regjimentet këmbësorake suedeze i përmendur në kushtetutën suedeze të vitit 1634. Regjimenti u shpërnda në vitin 1696. Ai e ndërroi emrin në Västerbottens fältjägarregemente në vitin 1829, dhe u nda në dy njësi me madhësi të batalionit në vitin 1841, njëri nga të cilët ishte Västerbottens fältjägarkår dhe tjetri Norrbottens fältjägarkår. Njësia u rrit në madhësi të regjimentit dhe u bë përsëri regjiment në vitin 1892. Regjimenti pati fushën e vet të trajnimit në vende të ndryshme në Vasterbotten, por u vendos në Umea në vitin 1909.

Regjimentit iu dha përcaktimi I 19 (I 19-ti Regjiment i Këmbësorisë) në rend gjeneral në vitin 1916, por ky përcaktim iu dha Norrbottens fältjägarkår kur njësia u nda, dhe Västerbottens fältjägarkår iu dha I XIX (I XIX-ti Regjimet i Këmbësorisë). Kur njësia u rikthye në emrin dhe madhësinë e dikurshme në vitin 1892, përcaktimi iu ndërrua në I 20 (I 20-ti Regjiment i Këmbësorisë).

Menaxherët[redakto | përpunoni burim]

Krerët e regjimenteve gjatë viteve 1900 - 2000:

 • 1897–1901: Otto Ewert Mautitz
 • 1901–1902: Carl Conrad Vogel
 • 1902–1907: Johan Oscar Nestor
 • 1907–1915: Gillis Bergenstråhle
 • 1915–1921: Bengt Ribbing
 • 1921–1928: Hugo Ankarcrona
 • 1928–1932: Per Erlandsson
 • 1933–1937: Carl Bennedich
 • 1937–1941: Nils Rosenblad
 • 1941–1947: Olof Sjöberg
 • 1947–1952: Per Axel Holger Stenholm
 • 1952–1952: Magnus Wilhelm af Klitenberg
 • 1952–1959: Carol Bennedich
 • 1959–1964: Åke H:son Söderbom
 • 1964–1970: Allan Johan Magnus Månsson
 • 1970–1971: Karl Iwan Eliseus
 • 1971–1973: Dick Ernst Harald Löfgren
 • 1973–1976: Sven Nils Anders Kruse de Verdier
 • 1976–1981: Dick Ernst Harald Löfgren
 • 1981–1983: Olof Gunnar Dackenberg
 • 1983–1990: Erik Olof Forsgren
 • 1990–1993: Jan Olof Lindström
 • 1993–1999: Anders Kihl
 • 1999–2000: Per-Ove Harry Eriksson

Ekspeditat ushtarake[redakto | përpunoni burim]

Organizimet[redakto | përpunoni burim]

1634(?)
 • Livkompaniet
 • Överstelöjtnantens kompani
 • Majorens kompani
 • Lövångers kompani
 • Kalix kompani
 • Bygdeå kompani
 • Skellefteå kompani
 • Piteå kompani
1841
 • Livkompaniet
 • Skellefteå kompani
 • Bygdeå kompani
 • Lövångers kompani

Emri, përcaktimi, garizoni[redakto | përpunoni burim]

Emri suedisht Emri anglisht Nga viti Në vitin
Västerbottens regemente Västerbotten Regiment 1624 1829-12-11
Västerbottens fältjägarregemente Västerbotten Field Jäger Regiment 1829-12-12 1841
Västerbottens fältjägarkår Västerbotten Field Jäger Corps 1841 1892-12-11
Västerbottens regemente Västerbotten Regiment 1892-12-12 2000-06-30
Përcaktimi Nga viti Në vitin
I 19 1816 1841
I XIX 1841 1892-12-31
I 20 1893-01-01 1973-06-30
I 20/Fo 61 1973-07-01 2000-06-30
Vendi trajnues apo qyteti i garrizonit Nga viti Në vitin
Gumboda hed 1649 1898
Vännäs läger 1649 1909-03-31
Umeå (G) 1909-04-01 2000-06-30

References[redakto | përpunoni burim]

Print
 • Braunstein, Christian (2003). Sveriges arméförband under 1900-talet. Stockholm: Statens Försvarshistoriska Museer.  91-971584-4-5. 
 • Holmberg, Björn (1993). Arméns regementen, skolor och staber: en sammanställning. Arvidsjaur: Svenskt militärhistoriskt bibliotek.  91-972209-0-6. 
 • Kjellander, Rune (2003). Sveriges regementschefer 1700-2000: chefsbiografier och förbandsöversikter. Stockholm: Probus.  91-87184-74-5. 
 • Nelsson, Bertil (1993). Från Brunkeberg till Nordanvind: 500 år med svenskt infanteri. Stockholm: Probus.  91-87184-23-0. 
 • Svensk rikskalender 1908. Stockholm: P.A. Norstedt & Söner. 1908. 
 • Berg, Ejnar (2004). Vyer från kastaler, kastell och kaserner: guide över Sveriges militära byggnader : illustrerad med vykort.  91-87184-75-3.  Një parametër i panjohur |libris= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivare= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivningsort= është injoruar (ndihmë)
 • Braunstein, Christian (2003). Sveriges arméförband under 1900-talet.  91-971584-4-5.  Një parametër i panjohur |författarlänk= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |serie= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |libris= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivare= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivningsort= është injoruar (ndihmë)
 • Holmberg, Björn. Arméns regementen, skolor och staber: [en uppslagsbok] : en sammanställning.  91-972209-0-6.  Një parametër i panjohur |libris= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivare= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivningsort= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |år= është injoruar (ndihmë)
 • Kjellander, Rune. Sveriges regementschefer 1700-2000: chefsbiografier och förbandsöversikter.  91-87184-74-5.  Një parametër i panjohur |libris= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivare= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivningsort= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |år= është injoruar (ndihmë)
 • Totalförsvar i förnyelse. 1995.  Një parametër i panjohur |hämtdatum= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |libris= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivningsort= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |serie= është injoruar (ndihmë)
 • Totalförsvar i förnyelse: etapp 2. 1996.  Një parametër i panjohur |hämtdatum= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |libris= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivningsort= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |serie= është injoruar (ndihmë)
 • Det nya försvaret: redo för nästa årtusende : populärversion av reringens proposition 1999/2000:30 Det nya försvaret. 2000.  Një parametër i panjohur |libris= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivare= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |utgivningsort= është injoruar (ndihmë); Një parametër i panjohur |hämtdatum= është injoruar (ndihmë)
Online