Rrafshi i kohës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Transformimi i Furierit lidh funksionin në rrafshin e kohës, të treguar me të kuqe, me funksionin në rrafshin e frekuencës, të paraqitur me blu. Frekuencat përbërëse, të shpërndara në të gjithë spektrin e frekuencës, përfaqësohen si maja në domenin e frekuencës.

Rrafshi i kohës i referohet analizës së funksioneve matematikore, sinjaleve fizike ose serive kohore të të dhënave ekonomike ose mjedisore, në lidhje me kohën . Në fushën e kohës, vlera e sinjalit ose e funksionit njihet për të gjithë numrat realë, për rastin e kohës së vazhdueshme, ose në momente të ndryshme të veçanta në rastin e kohës diskrete . Një oshiloskop është një mjet që përdoret zakonisht për të vizualizuar sinjalet e botës reale në rrafshin e kohës. Një grafik i rrafshit kohor tregon se si një sinjal ndryshon me kalimin e kohës, ndërsa një grafik i rrafshit të frekuencës tregon se sa nga sinjali ndodhet brenda çdo brezi të caktuar frekuencash mbi një shtrirje/gamë frekuencash.

Origjina e termit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi i termave të kundërta rrafshi i kohës dhe rrafshi i frekuencës u zhvillua në inxhinierinë e komunikimit në SHBA në fund të viteve 1940, me termat që u shfaqën së bashku pa përkufizim deri në vitin 1950. [1] Kur një analizë përdor të dytin ose një nga shumëfishat e saj si njësi matëse, atëherë ajo është në rrafshin e kohës. Kur analiza ka të bëjë me njësitë reciproke të tilla si Hertz, atëherë ajo është në rrafshin e frekuencës.

  1. ^ Lee, Y. W.; Cheatham, T. P. Jr.; Wiesner, J. B. (1950). "Application of Correlation Analysis to the Detection of Periodic Signals in Noise". Proceedings of the IRE. 38 (10): 1165–1171. doi:10.1109/JRPROC.1950.233423. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)