Rrethi i Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Distrikti i Kosovës

Distrikti ose Rrethi i Kosovës (serbisht: Косовски округ Kosovski okrug shqiptohet [kôsoʋskiː ôkruːɡ]) ishte një rreth i Kosovës dhe Metohisë ndërmjet viteve 1990 dhe 1999; në kohën kur, Kosova ishte pjesë e Konfederatës Serbia dhe Mali i Zi. Distrikti de jure ende ekziston, përkundër faktit se qeveria serbe pranoi administrimin civilOKB-së mbi Kosovën.

Distrikti ndodhej në pjesën qëndrore të Kosovës dhe kishte një popullsi prej 672,292 banorësh. Kryeqyteti i saj ishte Prishtina.

Bashkitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethi përfshinte bashkitë e:

Kultura dhe historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në qendër të Prishtinës qëndron xhamia e Çarshisë, e ndërtuar pas Betejës së Kosovës. Në afërsi të Prishtinës gjendet një lokalitet arkeologjik nga periudha neolitike, si dhe vendbanimi romak i Vicianumit. Gjithashtu afër Prishtinës ndodhet Manastiri i Graçanicës, e ndërtuar në vitin 1315. Arkitektura dhe piktura afreske e tij e bëjnë atë një nga monumentet më të rëndësishme mesjetare në të gjithë Evropën. Sot është një manastir aktiv për gratë dhe i hapur për vizitorët.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]