Safevitët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Dinastisë Safevide nga viti 1576 deri më 1666

Dinastia Safevij (Persisht: دودمان صفوی‎ Dudmâne Safavi) ishte një nga dinastitë më domethënëse sunduese të Iranit nga viti 1501 deri më 1736.[1] Dinastia Safevide e kishte zanafillën në rendin SafevidSufizmit, i cili u krijua në qytetin Ardabil në rajonin e Azerbajxhanit iranian. Ishte një dinasti iraniane me origjinë kurde, por gjatë sundimit të tyre ata u martuan me personalitete turkomane, gjeorgjiane, çerkeze dhe greke pontike. Nga baza e tyre në Ardabil, Safevinjtë vendosën kontrollin mbi pjesë të Iranit të Madh dhe rikonfirmuan identitetin iranian të rajonit, duke u bërë kështu dinastia e parë vendase që nga Perandoria Sasaniane për të krijuar një shtet kombëtar të njohur zyrtarisht si Iran.

Safevinjtë sunduan nga viti 1501 deri më 1722 (duke përjetuar një restaurim të shkurtër nga viti 1729 deri më 1736) dhe, në lartësinë e tyre, ata kontrolluan të gjithë atë që tani është Irani, Republika e Azerbajxhanit, Bahreini, Armenia, Gjeorgjia lindore, pjesë të Kaukazit të Veriut, Iraku, Kuvajti dhe Afganistani, si dhe pjesë të Turqisë, Sirisë, Pakistanit, Turkmenistanit dhe Uzbekistanit.

Pavarësisht nga shkatërrimi i tyre në vitin 1736, trashëgimia që ata lanë pas ishte ringjallja e Iranit si një bastion ekonomik midis Lindjes dhe Perëndimit, krijimi i një shteti efikas dhe byrokracia bazuar në "kontrollet dhe ekuilibrat", risitë e tyre arkitektonike dhe patronazhi i tyre për gjobë artet Safevinjtë gjithashtu kanë lënë gjurmët e tyre deri në epokën e tanishme duke përhapur Islamin Dymbëdhjetë në Iran, si dhe pjesë kryesore të Kaukazit, Anadollit dhe Mesopotamisë.

Shahët Safevid të Iranit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja Safevid ishte një familje e shkolluar që nga origjina e saj e hershme. Ekzistojnë poezi ekzistuese Tati dhe Persiane nga Shejh Safi ed-Din Ardebili si dhe poezi ekzistuese persiane nga Shejh Sadr ed-din. Pjesa më e madhe e poezisë ekzistuese të Shah Ismailit të Parë është në emrin australian të Khatai. Sam Mirza, djali i Shah Ismailit, si dhe disa autorë të mëvonshëm pohojnë se Ismaili kompozoi poezi si në turqisht dhe persisht, por vetëm disa ekzemplarë të vargut të tij persisht kanë mbijetuar. Një përmbledhje me poezi të tij në azerisht u botua si një Divan. Shah Tahmasp i cili ka kompozuar poezi në persisht ishte gjithashtu një piktor, ndërsa Shah Abbas II ishte i njohur si një poet, duke shkruar vargje azerbajxhanase. Sam Mirza, djali i Ismailit I ishte vetë një poet dhe e kompozoi poezinë e tij në persisht. Ai gjithashtu përpiloi një antologji të poezisë bashkëkohore.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "SAFAVID DYNASTY". Encyclopædia Iranica (në anglisht).