Jump to content

Sanxhaku i Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sanxhaku i Malit të Zi (Gjuha malazeze: Санџак Црне Горе Sandžak Crne Gore, turqisht: Karadağ Sancağı)[1] ishte një krahinë (sanxhak) i Perandorisë OsmaneGadishullin Ballkanik që korrespondon afërsisht me Malin e Zi modern. Ai u krijua në vitin 1514 nga kufijtë e ish- Zetës, të sunduar nga Crnojevići, e cila më parë ishte organizuar në sanxhakun e Shkodrës në 1499.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa më e madhe e Principatës se Zetës humbi statusin e saj si shtet i pavarur, duke u bërë një shtet vasal i Perandorisë Osmane, derisa iu shtua njësisë administrative osmane të Sanxhakut të Shkodrës në vitin 1499. Në vitin 1514 ky territor u nda nga Sanxhaku i Shkodrës dhe u krijua si sanxhak më vete i Malit të Zi, nën sundimin e Skenderbe Crnojeviqit.[2]

Në vitin 1523, resm-i filori i Malit të Zi (Crna Gora - Karadağ), i cili kishte statusin e hasit, përbëhej nga 33 akçe në taksë votimi, një 20 akçe İspençe dhe 2 akçe për grumbulluesin.[3] Kur Skenderbe Crnojević vdiq në vitin 1528, Sanxhaku i Malit të Zi iu bashkua Sanxhakut të Shkodrës, si një njësi administrative unike me një shkallë të caktuar autonomie.[4]

Pasojat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sanxhaku u riorganizua në një vilajetSanxhakut të Shkodrës, Vilajetit të Malit të Zi (Vilajet Crne Gore - Vilajet-i Kara Dag).

Guvernatorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Branislav Đurdev (shkurt 1951): »Defteri za Crnogorski sandžak iz vremena Skender-bega Crnojevića«

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Johann Georg Kohl (1851). Reise nach Istrien, Dalmatien und Montenegro (në gjermanisht). Arnold. fq. 334.

    Die Türken nennen Montenegro „Kara Dag", was auchso viel als „Schwarzberg" oder „Schwarzwald" heißt.

  2. ^ Ćorović, Vladimir (1933). Istorija Jugoslavije (në serbisht). Beograd: Narodno Delo. Marrë më 27 prill 2011. Год. 1499. припојена је била Црна Гора скадарском санџакату. Али, год. 1514. одвојио је султан поново и поставио јој за управника, као санџак-бега, потурченог Станишу, односно Скендер-бега Црнојевића.
  3. ^ Colin Imber; Rhoads Murphey; Keiko Kiyotaki (26 nëntor 2004). Frontiers of Ottoman Studies (në anglisht). I.B.Tauris. fq. 81–. ISBN 978-0-85771-281-3.
  4. ^ Ćorović, Vladimir (1933). Istorija Jugoslavije (në serbisht). Beograd: Narodno Delo. Marrë më 27 prill 2011. 1528... Црна Гора је потом поново припојена скадарском санџакату и остала је са извесним ... правима његов саставни део...