Seude binti Zema

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Seude bint Zema
Nëna e Besimtarëve
سَوْدَةُ بنت زَمَعَةَ
U lind në
Seude bint Zema

rr. 566 - 580 CE
Vdiq22 Shawwal pas hixhretit; rr. shtator/tetor 644 ose 674 e.r..
Medina, Hexhaz, Arabia
(sot Mbretëria e Arabisë Saudite)
Vendi i prehjesXhenet el-Baki, Medina
Njohur përGruaja e profetit Muhammed, Nëna e Besimtarëve
TitulliNëna e Besimtarëve
Bashkëshorti/ja
 • As-Sakran ibn Amr (vdiq më 619)
 • Muhammad (m. 619-620; vdiq më 632)
FëmijëAbdur Rahman ibn Sakran
Prind/ër
 • Zam'a ibn Kajs (babai)
  El Shamus bint Kajs (nëna) (nga Banu Najjar)
FamiljaBanu Amir (nga lindja)
Ahl al-Bayt (nga martesa)

Seude bint Zema (arabisht: سودة بنت زمعة) ishte gruaja e dytë e profetit Muhammed dhe Nëna e Besimtarëve (arabisht: أمّ المؤمنين, romanizuar: ʾumm al-muʾminīn),

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Babai i saj, Zam'a ibn Kajs, ishte nga fis i Amir ibn Luaj i fisit KurejshMekë. Nëna e saj, El Shamus bint Kajs, ishte nga fisi Nexhar i klanit HazrexhMedine.[1]

Ajo u martua me Es-Sakran ibn Amr.[1] Ata kishin një djalë, Abdurrahman ibn Sakran, i cili u vra në betejën e Xhalulës në vitin 637 pas Krishtit.[2]

Migrimi në Abisini[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sevda dhe Es-Sakran emigruan në Abisini[1] me urdhër të Muhammedit. Es-Sakrani u largua nga Abisinia nëpërmjet detit me Uakas. Ata u kthyen në Mekë, ku Es-Sakran vdiq.[3]

Martesa me Muhammedin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sevda bint Zama, kishte qenë një prej grave të para që emigruan në Abisini për hir të Allahut. Burri i saj kishte vdekur. Ajo ishte një grua e gjatë, e madhe dhe e zezë, me një sjellje të këndshme, me dashamirësi, dhe vetëm personi i duhur për t'u kujdesur për familjen dhe pjesëtarët e familjes së Profetit Muhammed.[4]

Pra, Muhamedi i lejoi Khaulës që të fliste me Zotërinë Ebu Beqirin dhe Seuda në këtë temë. Khaula shkoi drejt Seudas dhe tha, "A do që Allahu t'ju japë bekimin e madh, Seuda?" Seuda pyeti: "Dhe çfarë është kjo, Khaula?" Ajo tha, "I Dërguari i Allahut më ka dërguar tek ju me një propozim martese!" Seuda u përpoq të mbajë veten pavarësisht nga habia e saj e plotë dhe më pas u përgjigj me një zë dridhës: "Do të doja këtë! Shko te babai im dhe i thuaj atij ". Khaula shkoi tek Zam'a, një njeri i vjetër, e përshëndeti dhe më pas tha: "Muhamedi, biri i Abdullahut, birit të Abdul Muttalibit, më ka dërguar të kërkoj Seuda për martesë". Njeriu i vjetër bërtiti: "Një lidhje fisnike. Çfarë thotë ajo? " Khaula u përgjigj: "Asaj i pëlqen kjo gjë." Ai i tha asaj të thërrasë atë. Kur erdhi, ai tha: "Seuda, kjo grua pretendon se Muhammedi, djali i Abdullahut, birit të Abdul Muttalib, e ka dërguar të kërkoj dorën për martesë. Kjo është një lidhje fisnike. A dëshiron që unë të martoj ty me atë? " Ajo pranoi, duke ndier se ishte një nder i madh. [4]

Muhammedi u martua me Seuda në Ramazan në vitin e dhjetë pas profetësisë së tij (dmth. Në prill / maj 620), pak vite pas vdekjes së Hatixhes.[5] Sipas Ibn Sa'd, Seuda vdiq në vitin 54 pas hixhretit, Nëse ajo jetonte të bëhej një tetëmbëdhjetë vjeç, ajo duhet të jetë martuar me Muhammedin në moshën 27 vjeçare. Nëse ajo arriti në moshën 90, atëherë ajo nuk mund të kishte qenë më e vjetër se 37 vjeç kur u martua me Profetin që ishte 50 vjeç në atë kohë.[6]

Seuda shkoi për të jetuar në shtëpinë e Muhammedit dhe menjëherë mori përsipër kujdesin e vajzave dhe të familjes së tij, ndërsa Aishe bint Ebu Bekiri u fejua me të por mbeti në shtëpinë e atit të saj. Martesa me Seude ishte një surprizë e madhe në Mekë se Muhamedi zgjodhi të martohej me një grua të ve, e cila nuk ishte as e re as e bukur. Muhammadi, megjithatë, kishte edhe parasysh gjyqet e akuzat që ajo kishte pësuar, kur kishte emigruar në Abisini, duke lënë shtëpinë dhe pronën e saj, e duke kaluar shkretëtirën dhe pastaj detin për në një tokë të panjohur nga dëshira për të ruajtur fenë e saj. [4]

Pas Hixhretit, bashkësia e parë e muslimanëve u rrit me shpejtësi, lulëzoi dhe lindi fryte.[4]

Kur ishte më e vjetër, Muhamedi ishte i shqetësuar që Seuda mund të mërzitej për shkak të konkurrencës me gratë më të reja, dhe i ofroi divorcin. Ajo tha se ajo do t'ia jepte natën e saj Aishës, për të cilën ajo ishte shumë e dashur, sepse ajo donte të ishte vetëm gruaja e tij në Ditën e Ringjalljes.[4]

Jeta me vonë, vejushëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas vdekjes së Muhammedit, Seuda mori si dhuratë një shumë parash, të cilën ajo i shpenzonte për bamirësi. Muavije I, kalifi i parë i dinastisë Umajade, bleu shtëpinë e saj në Medine për 180,000 dirhemë. Ajo, Aisha, Hafsa dhe Safija gjithmonë mbetën shumë të afërta.[4]

Ajo vdiq në Medinë në Shtator ose Tetor 674. [5]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Tabari, Tarikh al-Rusul wa’l Muluk.
 2. ^ Vacca, V. "Sawda Bint Zamʿa."
 3. ^ Tabari, Tarikh al-Rusul wa’l Muluk.
 4. ^ a b c d e f Ibn Kathir. "Wives of the Prophet Muhammad (SAW)" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 16 nëntor 2017. Marrë më 20 prill 2019. {{cite web}}: Mospërputhje stampash kohore te |archive-date= / |archive-url=; sugjerohet 2 gusht 2013 (Ndihmë!)
 5. ^ a b Tabari, Tarikh al-Rusul wa’l Muluk.
 6. ^ Ibn Sa'd, Tabaqat Vol.8 page 56.