Shenron

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shenron (神龍, Shenron) është personazh fiktiv nga anime dhe manga Dragon Ball krijuar nga Akira Toriyama.

Shenron graffiti, Vic, Catalonia

Paraqitja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenron është treguar me bri kafe, dhëmbë të mprehtë, lëkurë jeshile me luspa, sytë e kuq, katër këmbë në çdo këmbë, një trup gjarpërues të gjatë (bisht i tij merr tre të katërtat e gjatësisë së tij), mustaqe të gjata rrjedh, formë hunda, dhe rrjedh flokët e gjelbër në faqet e tij. Ai është një dragua lindor, lloji i të cilit është dashamirës dhe i shenjtë në mitologjitë orientale. Ndryshe nga dragonët perëndimorë, të cilët kanë krahë të mëdhenj dorsal të palosshëm në shpinë, ai nuk ka asnjë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dragon Ball[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenroni së pari u thirr nga Perandori Pilaf dhe vartësit e tij jashtë kështjellës së Pilafit. Pilafi mbledh sferat e dragoit nga Goku dhe shokët e tij për t'ia përmbushur dëshirën e tij që e tërë toka të jetë nën kontrollin e tij. Sidoqoftë para se Pilafi të bëjë dëshirën e tij, dëshira e tij u ndërpre nga Oolong ku shprehi dëshirën e tij për brekë të femrave, dhe pas kësaj Shenroni u zhduk dhe sferat u shpërndan.

Shenroni u thirr që ta rringjallë babain e Upa, Borën i cili u vra nga Tao Pai Pai.

Pasi Mbreti Pikolo përdori Sferat e Dragoit për të rifituar rininë e tij, ai vrau Shenronin para se të shpërndahet për të parandaluar që dikush tjetër të përdorë Sferat e Dragoit kundër tij. Megjithatë, pas humbjes së tij, Kami ngjalli Shenronin për të shpërblyer Gokun për përpjekjet e tij të guximshme kundër mbretit Pikolo. Ai fillimisht kishte vendosur të mos i rikrijonte ato, pasi fillimisht i kishte projektuar tokat për të inkurajuar aktet e guximit dhe për t'i dhënë njerëzve një ndjenjë shprese, por egoizmi dhe lakmia e njerëzimit shkaktuan që Sferat e Dragoit të përdoreshin në mënyrë të saktë të kundërta sesa ajo që synonte . Vetëm pasi Goku shfaqi dashurinë e tij të pavdekshme për miqtë e tij, ai vendosi se në të vërtetë kishte njerëz të mirë në këtë botë.

Dragon Ball Z[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenron thirret për të ringjallur Gokun në mënyrë që të mbrojë planetin nga Sajanët. Menjëherë pas kësaj, Shenron indirekt është çaktivizuar kur Napa vret Pikolon duke marrë një sulm të menduar për Gohan; për shkak të lidhjes së Kami me Pikolon, Kami përfundon duke vdekur dhe Sferat e Dragoit janë kthyer në gur si rezultat.

Shenron i përjetshëm është ringjallur indirekt nga Sferat e Dragoit të planetit Namek kur Gohan dhe Krilin dëshirojnë që Pikolo të ringjallet dhe të transportohet në Namek. Shenron më vonë përdoret për të dëshiruar të gjithë ata që u vranë nga Friza dhe njerëzit e tij në Namek.

Disa vite më vonë, Shenroni u shkëput përkohësisht kur Kami u ribashkua me Pikolon për shkak rrethanave ekstreme.

Pas ndryshimit të Dendes, Shenron është i aftë për t'i plotësuar tri dëshira. Megjithatë Dende nuk është mjaft i fortë, Shenron mund ta plotësoj dy dëshira nëse dëshira është rringjallaj e shumë njerëzve, Shenron mund ta plotësoj një dëshirë.

Dëshirat mund të ruhen deri në thirrjen e ardhshme; në këtë rast, Sferat e Dragoit do të shpërndahen nëpër botë në të njëjtën mënyrë sikur dikush të kishte folur të gjitha dëshirat, por do të mbetet si gurë për vetëm katër muaj, pas së cilës Shenron mund të thirret përsëri për të dhënë dëshirat e mbetura. Më pas, topi shpërndahet dhe kthehet në gurë për një vit të tërë. Kjo është treguar kur Shenron thirret për të ringjallur të gjithë ata që u vranë në ditën e Turneut Botëror të Arteve Marciale.

Dëshira e shpëtuar u përdorë katër muaj pas humbjes së Kid Buut, për të fshirë kujtimet që njerëzit e Tokës të mos dinin për Majin Buu, përveç miqve dhe familjes së Gokut.

Dragon Ball Super[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenron thirret nga Goku për të mësuar më shumë për Perëndinë Super Sajanë. Shenron duket se ka frikë nga Birus, duke iu referuar atij me nderim të respektueshëm dhe duke vepruar si një shërbëtor i përulur dhe jo një hyjni i fuqishëm.

Shenron më vonë thirret pasi Pilafi dhe vartësit e tij mblodhën Sferat e Dragoit. Sidoqoftë, Sorbet dhe Tagoma i kërcënojnë ata duke i lënë ata të dëshirojnë Frizën të rringjallet. Duke përdorur dy dëshirat e tjera, Shu dëshiron për një milion Zeni dhe Mai dëshiron për akullore.

Shenron thirret nga Bulma, së bashku me Gokun, Vegeta, Birus dhe Whis, për të ndihmuar në gjetjen e fundit të Super Sferat e Dragoit dhe përsëri është i frikësuar nga paraqitja e Birusit. Ai përpiqet të gjejë atë që po kërkon, por nuk mundet sepse universi është kaq i madh edhe për të dhe kërkimi i tij në një univers tjetër është përtej fuqisë së tij, duke e lënë Bulma të bëjë një radar që t'i gjej ata. Birus pastaj tremb jashtë Shenron kur ai kërkon për dëshirat e tjera dhe Sferat e Dragoit janë shpërndarë edhe një herë.

Dragon Ball GT[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dragon Ball GT, një shenron i keq, i njohur si Shenroni i Tymit të Zi, është thirrur nga Sferat e Dragoit (të cilat ishin plasaritur për shkak të Energjisë Negative), i cili lëshon shtatë dragonjë individuale. Goku, së bashku me familjen dhe miqtë e tij, janë dukshëm të papërshtatshëm dhe duhet t'i luftojnë ata. Pasi Shenron dhe Luftëtarët Z tjera mundin Dragoin e Hijes, Shenron duket pa u thirrur. Ai shëron plagët e Gokut dhe i jep një dëshirë të fundit para se të largohet nga Toka me Gokun dhe Sferat e Dragoit, për të rikuperuar dhe për t'i mësuar banorët e Tokës të ndalen duke u mbështetur në Sferat e Dragoit për të zgjidhur problemet e tyre. Shenron pastaj merr Goku dhe fluturon larg, duke i thënë lamtumirë miqve të tij, sidomos Pikolos në ferr.

Njëqind vjet më vonë, Shenron me sa duket do të kthehet, pasi Sfera e Dragoit me katër yje shihet përsëri.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]