Jump to content

Frieza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Friza)
Frieza
Dragon Ball character
First appearanceDragon Ball kapitulli nr. 247, 24 tetor 1989 (Weekly Shōnen Jump 1989)
Created byAkira Toriyama
Interpretuar nga (japonisht)Ryūsei Nakao
In-universe information
SpeciesRaca e Friezës (Frost Demon)
Gendermashkull
Family
Aftësitë
 • Superfuqia
 • Supershpejtësia, zhdërvjelltësia, reflekset
 • Stamina
 • Fluturimi
 • Ndjenja e energjisë
 • Projektimi i energjisë
 • Thithja e energjisë
 • Qëndrueshmëria
 • Telepatia
 • Telekineza
 • Transformimi
ArmikuSon Goku

Frieza (japonisht: フリーザ Hepburn: Furīza?) është një personazh fiktiv nga manga Dragon Ball i krijuar nga Akira Toriyama. Ai paraqitet për herë të parë në manga brenda Kapitullit nr. 247, të botuar në revistën Weekly Shōnen Jump më 24 tetor 1989,[1] si antagonisti kryesor i sagës përkatëse, që u paraqit si një tiran galaktik i frikuar si qenia më e fuqishme në univers.

Edhe pse nuk u shfaq deri në gjysmën e dytë të mangës, Frieza konsiderohet antagonisti më ikonik i ekskluzivitetit Dragon Ball, meqë luan si katalizator i shumicës së ngjarjeve në këtë rrëfim, si pasojë e shkatërrimit të Planetit Vexhita në duart e tij, ardhjes së Gokut në Tokë, si dhe përleshjet në vijim me Raditzin, Nappën dhe Vexhitën. Frieza shfaqet sërish si i ligu kryesor në filmin teatral Dragon Ball Z: Resurrection 'F' dhe si personazh i herpashershëm në Dragon Ball Super.

 1. ^ Weekly Shōnen Jump #47 October 24, 1989