Shkolla e Athinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shkolla e Athinës

Shkolla e Athinës është një afresko e piktorit Raffael, që ky e krijoi prej 1510 deri më 1511 në Stanza della Segnatura të Vatikanit (biblioteka në dhomën private të papës) për papën Julius II..

Piktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Personat e pikturuar
(hollësira) Platoni dhe Aristoteli (mbrapsht), Heraklit dhe Diogeni (përpara)

Piktura shfaq një konstrukt me perspektivë qendrore, dhomë monumentale e brendshme, në të cilën janë takuar shkencëtarët dhe filozofët e antikës dhe të rilindjes. Majtas grupojnë platonikët, djathtas personalitete të orientuar aristotelik.

Personat të pikturuar më të rëndësishëm:

1) Zenoni i Kicionit (themeluesi i shkollës Stoike)

2) Epikur (themeluesi i shkollës Epikurike)

3) Federico II. Gonzaga (hercogi nga Mantua)

4) Averroes (filozof dhe teolog nga Arabia)

6) Pitagora (matematikan)

7) Alkibiades (politikan dhe komandant nga Athenia)

9) Francesco Maria della Rovere (papa Sixtus IV.)

10) Ksenofoni (historik dhe biograf i Sokratit)

12) Sokrati (filozof dhe mësues i Platonit)

13) Herakliti (filozof, imituar prej Michelangelo)

14) Platoni me shkrimin "Timaios" (filozof, imituar prej Leonardo da Vinci)

15) Aristoteli me shkrimin "Ethik" (filozof dhe nxënës i Platonit)

16) Diogjeni (filozof dhe Kiniker)

18) Euklidi (matematikan, imituar prej Bramante)

19) Zarathustra (themeluesi religjionit persik)

20) Ptolemeu (astronom dhe gjeograf)

R & 21) Raffael, para atine Sodoma (artist)