Shkolla e Mesme Aprilov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjimnazi Aprilov

Shkolla e Mesme Kombëtare Aprilov në Gabrovo është shkolla e parë moderne laike në Bullgari . Ajo u hap më 2 janar 1835, kur Bullgaria ishte ende pjesë e Perandorisë Osmane, me ndihmën financiare të Vasil Aprilov, Nikolaj Palauzov, Vasil Rasheev dhe bullgarëve të tjerë të pasur dhe ishte bazuar në metodën Bell-Lancaster .

E formuar si Shkolla Gabrovo, ajo mori emrin e përfituesit të saj kryesor, Vasil Aprilov, në 1889. Shkolla ekziston edhe sot, pasi është rikthyer në ndërtesën e saj historike në 1992 dhe është një nga shkollat e mesme më prestigjioze në Bullgari. [1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Themelimi dhe zhvillimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkolla e Mesme e Prillit u krijua gjatë Rilindjes Bullgare si shkolla e parë e mesme bullgare. Origjina dhe zhvillimi i saj janë të lidhura ngushtë me idetë, aktivitetet dhe bujarinë e ideologut të arsimit modern bullgar . Shkolla e mesme u rrit në bazë të Shkollës së Ndërsjellë Gabrovo, e hapur me iniciativën e Aprilov dhe rrethit Odesa të Bullgarëve në 1835. Është shkolla e parë moderne laike bullgare dhe i dha shtysë hapjes së shkollave të ngjashme në qytete të tjera në trojet bullgare. Të diplomuarit e saj janë disa nga arsimtarët më të spikatur të Rilindjes si Neofit Rilski, Joseph Kovachev, Kalist Lukov, Tsvetan Semerdzhiev, etj. Shkolla ishte publike dhe falas për fëmijë nga i gjithë vendi. Me ndihmën dhe dhurimin e Vasil Aprilov dhe bashkëpunëtorit dhe përkrahësit të tij më të ngushtë Nikolay Palauzov, më 24 prill 1840 u krijua biblioteka e parë e shkollës publike. Në 1857, një aktivist tjetër i shquar i Rilindjes, një i diplomuar i shkollës dhe një mbajtës i bursës Aprilov, Todor Burmov, reformoi kurrikulat dhe shkolla u zhvendos në nivelin e ardhshëm arsimor. Vetëm 10 vjet më vonë, në 1867, mësuesi Yosif Kovachev prezantoi mësimin e "metodës së tingullit" për herë të parë.

Gjatë vizitës së tij në Gabrovo në verën e vitit 1847, Vasil Aprilov hapi një listë abonimesh për të mbledhur fonde për ndërtimin. Ndërtesa ishte ndërtuar në disa faza: në 1847–1851, muratura në katin e parë u bë nga një mjeshtër i panjohur; në 1872–1873, ndërtesa u përfundua nga Usta Gencho Kanev nga Tryavna . Është ndërtuar në një mënyrë që ishte e ngjashme me ndërtesën e Liceut Richelieu në Odesa . Ishte vendosur, sipas kornizës së atëhershme të qytetit, në periferi të tij, në një nga vendet "më të shëndetshme" dhe "më higjienike". Ndërtesa përfundoi pas themelimit të Bullgarisë në 1880–1881, kur pjesa e mesme e saj u mbarua dhe u bënë një numër përmirësimesh strukturore. Sidoqoftë, më 26 gusht 1873 shkolla e mesme u zhvendos në një vend të ri dhe kështu u bë shkolla e parë që kishte ndërtesën e saj. Klasa e vitit 1873 ishte klasa e parë e plotë që u diplomua nga shkolla.

Pas vitit 1987[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1988 shkolla fitoi një status të ri, duke u bërë një shkollë e mesme me një profil humanitar, i cili studion lëndë të tilla si letërsi, histori, filozofi dhe arte . Fillimisht, programi përmbante elemente të arsimit klasik siç janë studimi i BullgarisëVjetër dhe Latinisht, historia e kulturës dhe historia e filozofisë. Disa vjet më vonë, studimi i gjuhëve të lashta doli jashtë programit me qëllim që profili i gjuhës së huaj të forcohet. [2]

Edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkolla renditet ndër shkollat ​​e mesme më elitare në Bullgari. [3] Aktualisht, ai regjistron studentët në 3 klasa gjuhësore dhe 2 klasa humanitare. [4] Gjuhët kryesore të huaja të studiuara janë anglishtja dhe gjermanishtja, dhe përveç tyre, frëngjishtja dhe greqishtja mësohen si gjuhë të dyta. Profilet humanitare janë gjuhë, letërsi dhe histori bullgare . Gjithashtu ofrohen shumë forma të specializuara dhe jashtëshkollore të arsimit .

Me kalimin e viteve, maturantët e shkollës kanë qenë fitues të garave prestigjioze kombëtare dhe ndërkombëtare studentore. [5] Sipas të dhënave, 95% e të diplomuarve të shkollës vazhdojnë shkollimin në universitete. [6]

Traditat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ditët e Kulturës në Prill[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga fillimi i viteve 1990, shkolla ka qenë organizatorja e Ditëve të Kulturës së Prillit, të cilat mbahen çdo vit në gjysmën e dytë të majit. Ngjarja përfshin seminare studentore, shfaqje teatrore, koncerte dhe lexime letrare. Tradicionalisht, ditët e kulturës përfundojnë me diplomimin e nxënësve të klasës së 12-të. [7]

Kthimi i Aprilovtsi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nisma "Kthimi i Aprilovtsi" është një vazhdim i idesë që lindi me rastin e 180 vjetorit të Shkollës së Mesme Aprilov, për të organizuar një Ball Vjetor Alumni, i cili do të përmbushë të kaluarën dhe të tashmen e shkollës së mesme përmes fprmave festive, etj. takime krijuese dhe pune të të diplomuarve nga klasa të ndryshme të shkollës. Studentë të suksesshëm të Shkollës së Mesme Aprilov kthehen të tregojnë për rrugëtimin e tyre, kuptimin e asaj që kanë arritur dhe përpjekjen që ata kanë bërë në karrierën e tyre.

Njerëz të shquar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

themeluesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Vasil Aprilov - figurë ekonomike dhe arsimore, donator, shkrimtar
 • Neofit Rilski - murg, mësues, artist dhe një figurë e rëndësishme e Rilindjes Kombëtare Bullgare
 • Grigor Parlichev - shkrimtar dhe përkthyes
 • Spiro Gulabchev - politikan, publicist dhe botues, dhe një nga ideologët e parë të anarkizmit në Bullgari
 • Vasil Karagiosov - prodhues, politikan ( deputet ), nënkonsull nderi i Gjermanisë në Gabrovo, mësues, figurë e shquar publike dhe donator

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "The 100 best secondary schools in Bulgaria for 2019" (në bullgarisht). Marrë më 21 gusht 2019.
 2. ^ "The April High School - history in dates" (në bullgarisht). Marrë më 18 maj 2020.
 3. ^ "The 100 best secondary schools in Bulgaria for 2019" (në bullgarisht). Marrë më 21 gusht 2019.
 4. ^ "Aprilov High School - Enrolment" (në bullgarisht). Marrë më 18 maj 2020.
 5. ^ "National Philosophy Olympiad" (në bullgarisht). Arkivuar nga origjinali më 6 nëntor 2010. Marrë më 18 maj 2020.
 6. ^ "April High School - Enrolment" (në bullgarisht). Marrë më 12 maj 2008.
 7. ^ "April Days of Culture begin at the Aprilov High School" (në bullgarisht). Marrë më 18 maj 2020.