Shpërthime në Londër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shpërthimet kapin në kurth shumë banorë

7 korrik 2005Londër ka pasur një seri shpërthimesh në metro dhe nëpër autobusë. Shpërthimet ndodhën në orë 8:49 të mëngjesit, në kohë trafiku të ngarkuar. Ato ishin me shumë mundësi mësymjet terroriste. Shpëthimet ndodhën në stacionet e metrosë: Edgware Road, King's Cross St Pancras, Liverpool Street, Russell Square, Old Street dhe Moorgate.

Rreth 56 banorë (së bashku me terroristët) vdiqën, reth 700 veta u plagosën.

Parlamenti Evropian reagoj me një minutë heshtje.

Kryeministri i Britanisë Tony Blair lëshoi mbledhjen dhe thotë se ky është sulm terrorist. Wikipedia prezanton fletën në të cilën shkruhet paralajmërimi nga një organizatë në lidhje me El Kaidan.

Në qytet lëvizin vetëm policia dhe ushtria
Fleta e pranimit të sulmit në Londër

Kronologjia e ngjajes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 09:15 Policia britanike e stacionit Hekurdhorë lajmron për një shpërthim në qendrën e financave të Londrës në afërsi të Stacionit Liverpool Street.
 • 09:25 Policia lajmëron për një të plagosur në qedrën e financave.
 • 09:27 Agjencia Hekurudhore Metronet që përkujdeset për metron e Londrës, lajmëron se shkaku i shpërthimit ishte një problem elektriciteti.
 • 09:33 Njerzit lajmërojnë se për shkak të problemeve elektrike nuk punon metro e Londrës.
 • 09:41 Lajmi për një shpërthim të dytë në një stacion në veriperendim të Londrës.
 • 09:53 Policia njofton për "ndodhi" në Stacionin Aldgate dhe Russell Square.
 • 09:53 Metronet lajmëron për ndërpremjen e punës së metros.
 • 10:14 Agjesitë informative lajmrojnë për një shpërthim në një Autobsë të Londrës.
 • 10:24 Scotland Yard lajmëron për disa shpërthime në Londër.
 • 10:25 Policia e vërteton shpërthimin në Russell Square.
 • 10:33 Policia vërteton së paku tri shpërthime në Autobusë që qarkullonin në qender të Londrës.
 • 10:45 Burimet policore lajmrojnë për një shpërthim në një Autobusë.
 • 10:46 Dëshmitarët në Sky News tregojnë për një shërthim të dytë në Tavistock Square'.
 • 10:46 Policia lajmëron për persona të lënduar rëndë, por jo edhe për të vdekur.
 • 12:26 Ushtria rrethon Londrën dhe përkujdeset për siguri.
 • 13:11 Spiegel online lajmron për një letër ku dikush merr përgjegjësinë për shpërthimet [1]. Është "Oganizata e mësheftë - El Kaida në Evropë" .
 • 13:31 Sipas Sky News njëri nga Autobusët ka shpërthyer nga një Vetëvrasës.
 • 13:59 Ministri i punëve të brendëshme Clarke thotë se në përgjithësi ishin katër shpërthimeve nga të cilat një ishte në Autobusë.
 • 15:16 Sipas gazetës Spiegel një nënpunës jurist nga ShBA nga zyrat britanike ka kuptuar për 40 të vdekur.
 • 17:00 Agjensitë e lajmeve, lajmërojnë për vdekjen e më së paku 10 personave. Sipas RTK-live Kryeministri i Kosovës Bajram Kosumi i ka shprehur ngushllimet Tony Blair.