Ndryshimi mes inspektimeve të "Kirenea, Libi"

Jump to navigation Jump to search
1.397 bytes added ,  3 vjet më parë
 
=== Rënia ===
Eksporti kryesor i Kireneas në pjesën më të madhe të historisë së saj të hershme ishte silfumi bimor mjekësor, i përdorur si abortifik; barishtja ishte e vizatuar në shumicën e monedhave Kirenease. Silfimi ishte në një kërkesë të tillë që korrej deri në zhdukje; kjo, në lidhje me konkurrencën tregtare nga Carthage dhe Aleksandria, rezultoi në një reduktim të tregtisë së qytetit. Kirenea, me portin e saj të Apollonisë (Marsa Susa), mbeti një qendër e rëndësishme urbane deri në tërmetin e vitit 262, i cili dëmtoi "Shenjtëroren e Demeter dhe Persefon" në Kirenea. Pas katastrofës, perandori Klaudi Gothicus e rindërtoi Kirenean, duke e quajtur atë ''Claudiopolis'', por restaurimet ishin të dobëta dhe të pasigurta. Katastrofat natyrore dhe një rënie e thellë ekonomike, diktonin vdekjen e saj dhe në vitin 365 një tjetër tërmet tërësisht shkatërrues, shkatërroi shpresat tashmë të pakta të rimëkëmbjes. [[Ammianus Marcellinus]] e përshkroi atë në shekullin e IV si një qytet i shkretë, dhe Synesius, një vendas i Kireneas, e përshkroi atë në shekullin e ardhshëm si një shkatërrim i madh në mëshirën e nomadëve. Në fund të fundit, qyteti ra nën pushtimin arab në vitin 643, në të cilin kohë kishte mbetur pak nga qytetet romake të Afrikës Veriore; Rrënojat e Kireneas ndodhen pranë fshatit modern Shahhat.
 
== Periudha moderne ==

Menyja e navigimit