Stacioni meteorologjik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stacion meteorologjik në Aeroportin Mildura, Victoria, Australi .
Instrumentet e stacionit të motit të montuar në çati
Një stacion automatik sinoptik

Stacioni meteorologjik ose Stacioni i motit është një objekt që ndodhet në tokë ose në det, i kompletura me instrumente dhe pajisje për matjen e kushteve atmosferike për të siguruar informacione për parashikimet e motit dhe për të studiuar motin dhe klimën. Matjet e bëra përfshijnë temperaturën, presionin atmosferik, lagështinë, shpejtësinë e erës, drejtimin e erës dhe sasitë e reshjeve. Matjet e erës bëhen me sa më pak pengesa të tjera, ndërsa matjet e temperaturës dhe lagështisë mbahen të lira nga rrezatimi diellor, ose insolacioni. Vëzhgimet manuale bëhen të paktën një herë në ditë, ndërsa matjet automatike bëhen të paktën një herë në orë. Kushtet e motit në det bëhen nga anijet dhe vozitësit, të cilët matin aspekte meteorologjike paksa të ndryshme si temperatura e sipërfaqes së detit, lartësia e valës dhe periudha e valës. [1] [2] [3]

Instrumentet meteorologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stacionet tipike meteorologjike kanë instrumentet e mëposhtme:

 • Termometër për matjen e temperaturës së sipërfaqes së ajrit dhe detit
 • Barometër për matjen e presionit atmosferik
 • Higrometër për matjen e lagështisë
 • Anemometër për matjen e shpejtësisë së erës
 • Piranometër për matjen e rrezatimit diellor
 • Matës shiu për matjen e reshjeve të lëngshme gjatë një periudhe të caktuar kohe.
 • Çorape ere për matjen e shpejtësisë së përgjithshme të erës dhe drejtimit të erës
 • Erëmatës, e quajtur gjithashtu lopatë e ajrit, është një mjet tregon se nga po fryn era.

Përveç kësaj, në stacione të caktuara të automatizuara meteorologjike mund të përdorin instrumente shtesë, duke përfshirë:

 • Sensor për identifikimin e reshjeve
 • Disdrometër për matjen e shpërndarjes së madhësisë së të reshurave
 • Transmisometër për matjen e dukshmërisë
 • Tavanometër për matjen e tavanit të reve

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Arizona Meteorological Network. Retrieved on 2008-06-11.
 2. ^ University of Florida. Florida Automated Weather Network. Retrieved on 2008-06-11.
 3. ^ University of Georgia. Georgia Environmental Monitoring Network. Arkivuar 9 qershor 2010 tek Wayback Machine Retrieved on 2010-09-01.