Stanislav Kostka Neumann

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
S.K. Neumann, karikaturë nga František Gellner
Neumann Stanislav Kostka (1875-1947).jpeg

Stanislav Kostka Neumann (* 5 Qershor 1875Pragë ; 28. Qershor 1947 po aty.) poet çek. Ai përdori të paktën 25 pseudonime, disa prej të cilave edhe i kombinoi.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Djali i një avokati nga Praga - žižkov dhe i dërguari nga Reichsrat fillimisht ndoqën shkollën e mesme për një kohë, dhe më pas u transferua në akademinë tregtare një kohë të shkurtër më vonë, nga e cila ai u përjashtua. Ai u takua me punëtorë dhe vizitoi Partinë Social Demokratike osekosllovake në Austri . Në 1894 ai u dënua me një vit burg në gjyqin Omladina si një nga udhëheqësit shpirtëror të lëvizjes. Pas lëshimit të tij, ai botoi veprën e tij të parë poetike Nemesis, bono custos, shkruar në gjuhën Latine, me ndikim të fortë nga Josef Svatopluk Machar . Ai vizitoi minatorët në rrethin e linjitit Teplitz - Brüx - Komotau përsëri dhe u bë udhëheqësi i grupeve anarkiste rreth František Gellner, Fráňa árámek, Karel Toman dhe Jiří Mahen .

Në vitin 1904 ai shkoi në Vjenë dhe përjetoi krizën e anarkizmit në luftën për votim të përgjithshëm. Ai u zhvendos në Řečkovice në 1905, më vonë në Bílovice nad Svitavou në Moravia dhe jetoi kryesisht nga informimet e tij për shtyp. Në Moravia ai u njoh me natyrën dhe u largua nga anarkizmi. Së bashku me vëllezërit Karel dhe Josef Čapek, ai u përfshi në krijimin e almanakut.

Ai e përjetoi Luftën e Parë Botërore në frontin në Shqipëri . Pas demobilizimit, ai u bë redaktori i të përditshmes Zëri i Popullit (Hlas národa). Në vitet 1920 Neumann u përfshi në themelimin e Partisë Komuniste të Çekosllovakisë dhe gjithnjë e më shumë iu përkushtua poezisë proletare. Ai u dëbua nga partia në 1929 pasi u nënshkroi Manifestin e te Shtatëve . Më 1938 anëtarësia e partisë së tij u rinovua; Neumann atëherë gjithashtu përfaqësoi politikën kulturore të partisë. Neumann ishte një nga personalitetet e gjalla të grupit avangard Levá fronta (Fronti i Majtë), ai ishte kryeredaktori i revistës me të njëjtin emër, Levá fronta. [1]

Në vitet 1930 ai u sëmur rëndë dhe shkoi në banjë në Poděbrady . Gjatë Luftës së Dytë Botërore, ai jetoi në vendbanime të vogla për t'i shpëtuar vëmendjes së Gestapo .

Djali i tij është aktori Stanislav Neumann, stërnipi i tij, regjisori dhe fotografi Stan Neumann .

Puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Poeti, autori, publicisti, përkthyesi, kritiku letrar dhe kulturor ka punuar për revista të shumta si redaktor, duke përfshirë Moderní revue, Omladina, Lidové noviny, Tvorba . Punimet e tij të hershme ndikohen nga simbolika dekadente dhe anarkizmi individual. Për shembull, nga 1897 deri në 1905, ai botoi një revistë në grupin anarkist politik dhe kulturor, revistën New Cult (Nový kult).

Poezitë e tij, të shkruara në frymën e vitalizmit dhe civilizmit, lanë përshtypjen më të madhe. Në periudhën midis luftërave botërore, kur ishte i përfshirë edhe në Partinë Komuniste, ai shkroi poezi agjitacioni dhe luftarake, "poezia proletare" e njohur edhe si letërsi e klasës punëtore, por edhe koleksione filozofike kundër fashizmit . Disa nga librat e tij përmbajnë poezi intime, të cilat ai vetë i sulmoi në përmbledhjet e tij.

Ai luftoi kundër borgjezisë së vogël, duke lavdëruar njerëzit, jetën, tokën, diellin, gëzimin dhe bukurinë në poezitë e tij.

Punimet e botuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Nemesis, premium bonos, 1895 (Drejtësia është mbrojtësi i së mirës)
 • Apostrofy hrdé a vášnivé, 1896 (apostrofa krenare dhe pasionante)
 • Jsem apoštol nového žití, 1896 (Unë jam apostulli i jetës së re)
 • Satanova sláva mezi námi, 1897 (Lavdia e djallit ndër ne)
 • Sen o zástupu zoufajících, 1903 (ëndrra e bandës së dëshpëruarve)
 • Hrst květů z různých sezon, 1907 (një grusht lulesh nga stinët e ndryshme)
 • Socializmi një svoboda, 1909 (socializmi dhe liria)
 • České zpěvy, 1910 (këngët Czecheke )
 • Kniha lesů, vod a strání, 1914 (Libri i pyjeve, ujërave dhe shpateve)
 • Bohyně, světice, ženy, 1915 (perëndeshat, shenjtorët, gratë)
 • Nové zpěvy, 1918 ( thirrje të reja)
 • Třicet zpěvů z rozvratu, 1918 (30 këngë të radhës)
 • Pozdrav Tomáši G. Masarykovi, 1918 (përshëndetje për Tomáš G. Masaryk)
 • Knihy mládí a vzdoru, 1920 (librat e rinisë dhe kundërshtimit)
 • Ať žije život, 1920 (Rroftë jeta! )
 • Elbasan, 1922 ( Elbasan )
 • S městem za zády, 1922-23 (Me qytetin pas nesh)
 • Rudé zpěvy, 1923 ( thirrje të kuqe)
 • Válčení civilistovo, 1925 (Luftërat Civile)
 • Bragožda a jiné válečné vzpomínky, 1928 (Bragožda dhe kujtime të tjera të luftës)
 • Revolucioni Francouzská, 1929 (Revolucioni Francez)
 • Kriza Národa, 1930 (kriza e kombit)
 • Dějiny ženy, 1931 (historia e grave)
 • Monogamia. Od Masaryka k Russelovi, od Russela k socialismu, 1932
 • Zlatý zbardh, 1932 (re e artë)
 • Enciány z Popa Ivana, 1933 (gentian i Pop Ivan)
 • Láska, 1933 (dashuri)
 • Srdce a mračna, 1935 (zemra dhe retë)
 • Neboli Anti-Gide Optimizmi bez pověr a iluzí, 1937 (Anti-Gide ose Optimizëm pa bestytni dhe iluzion)
 • Sonáta horizontálního života, 1937 (Sonata e jetës horizontale)
 • Bezedný rok, 1938 (vit pa fund)
 • Zamořená léta, 1945 (vitet e kontaminuara)
 • Dějiny lásky, [1946] (histori dashurie)

Përkthime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • R. Havel: Neumann Stanislav. In: Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950 (ÖBL). Band 7, Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, Wien 1978, ISBN 3-7001-0187-2, S. 94 f. (Direktlinks auf S. 94, S. 95).

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Jaroslav Váňa: Levá fronta včera a dnes, in: Obrys-Kmen, 34/2004, Wochenzeitschrift der Unie českých spisovatelů (Union tschechischer Schriftsteller), online auf: obrys-kmen.cz/...

burim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje në internet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Literatur und andere Medien von und über Stanislav Kostka Neumann im Katalog der Nationalbibliothek der Tschechischen Republik
 • Literatur von und über Stanislav Kostka Neumann im Katalog der Deutschen Nationalbibliothek
 • Stanislav Kostka Neumann – Quellen, Texte, Werke, Übersetzungen, Medien auf Wikilivres (auch bekannt als Bibliowiki)