Titani (hënë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Stampa:Infobox planetTitani është hëna më e madhe e Saturnit dhe sateliti i dytë më i madh natyror në Sistemin Diellorë, është hëna vetme dihet të ketë një atmosferë të dendur dhe i vetmi trup i njohur në hapësirë, përveç Tokës, ku janë gjetur prova të qarta të trupave të qëndrueshëm të lëngut sipërfaqësor.

Titan është hëna e gjashtë e rrumbullakosur gravitacionale nga Saturni . Shpesh përshkruar si një hënë e ngjashme me planetin, Titan është 50% më i madh (në diametër) se hëna e Tokës dhe 80% më masiv.pas Ganimedit hëna e dytë më e madhe në Sistemin Diellor pas hënës së Jupiterit Ganymede, dhe është më e madhe se planeti Mërkur, por vetëm 40% si masiv. Zbuluar në 1655 nga astronomi Hollandez Christiaan Huygens, Titan ishte hëna e parë e njohur e Saturnit, dhe sateliti i gjashtë planetar i njohur (pas hënës së Tokës dhe katër hënave Galilease të Jupiterit ). Titani orbiton Saturnin në 20 rrezet e Saturnit. Nga sipërfaqja e Titanit, Saturni fsheh një hark prej 5.09 gradë dhe, po të ishte i dukshëm përmes atmosferës së trashë të hënës, do të shfaqej 11.4 herë më i madh në qiell sesa Hëna nga Toka.

Titani është i përbërë kryesisht nga akull dhe material shkëmbor, i cili ka të ngjarë të diferencohet në një bërthamë shkëmbore të rrethuar nga shtresa të ndryshme akulli, duke përfshirë një kore akulli I <sub id="mwQA">h</sub> dhe një shtresë nëntokësore me ujë të lëngshëm të pasur me amoniak. Ashtu si me Venusin para epokës hapësinore, atmosfera e dendur e errët parandaloi të kuptuarit e sipërfaqes së Titanit derisa misioni Cassini – Huygens në 2004 siguroi informacion të ri, duke përfshirë zbulimin e liqeneve të lëngshme hidrokarbure në rajonet polare të Titanit. Sipërfaqja e re gjeologjikisht është përgjithësisht e lëmuar, me pak krate goditje, megjithëse janë gjetur male dhe disa kriovolkanë të mundshëm.

Atmosfera e Titanit është kryesisht azot ; përbërësit pakicël çojnë në formimin e reve të metanit dhe etanit dhe mjegullën e rëndë të organonitrogjenit . Klima -duke pëshirë erën dhe shiun - krijon tipare sipërfaqësore të ngjashme me ato të Tokës, të tilla si duna, lumenj, liqene, dete (ndoshta me metan dhe etan të lëngëshë dhe delta, dhe dominohet nga modelet e motit sezonal si në Tokë. Me lëngjet e tij (si sipërfaqësore ashtu edhe nën sipërfaqe) dhe atmosferën e fortë të azotit, cikli i metanit të Titanit ka një ngjashmëri të mrekullueshme me ciklin e ujit të Tokës, megjithëse në temperaturë shumë më të ulët prej rreth 94 K (−179.2 °C; −290.5 °F) .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zbulimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Christiaan Huygens zbuloi Titanin në vitin 1655.