Turqit qipriotë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Turqit qipriotë
Rajone me popullsi të konsiderueshme
Qiproja Veriore150,000[1]
Turqia300,000 në mbi 650,000
(Vlerësimi më i lartë përfshin pasardhësit e Muhacir-ëve të fillimit të shekullit XX)[2][3][4][5][6][7]
Gjuhët
Gjuha turke
(turqishtja qipriote)
Fetë
Islami synitë
Grupe etnike të lidhura
Turqit

Turqitë qipriotë (Turqisht: Kıbrıs Türkleri ose Kıbrıslı Türkler; Greqisht: Τουρκοκύπριοι, Tourkokýprioi) janë kryesisht turq etnikë me origjinë nga Qipro.

Pas pushtimit osman të ishullit më 1571, rreth 30,000 kolonëve turq iu dha toka sapo të mbërrinin në Qipro. Për më tepër, shumë prej ishujve u konvertuan në Islam gjatë viteve të para të sundimit osman. Fluksi i kolonëve myslimanë kryesisht në Qipro vazhdoi me ndërprerje deri në fund të periudhës osmane. Sot, ndërsa Qiproja Veriore është shtëpia e një pjese të konsiderueshme të popullsisë turke qipriote, shumica e turqve qipriotë jetojnë jashtë, duke formuar mërgatën turke qipriote. Kjo mërgatë erdhi në ekzistencë pasi Perandoria Osmane transferoi kontrollin e ishullit në Perandorinë Britanike, pasi shumë turq qipriotë emigruan kryesisht në Turqi dhe Mbretërinë e Bashkuar për arsye politike dhe ekonomike. Emigrimi u përkeqësua nga dhuna ndër-komunale në vitet 1950 dhe 1960, pasi turqit qipriotë u desh të jetonin në enklava në Qipro.

Turqishtja standarde është gjuha zyrtare e Qipros Veriore. Gjuha e folur nga turqit qipriotë është turqishtja qipriote, e cila është ndikuar fuqimisht nga greqishtja qipriote.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hatay, Mete (2017). "Population and Politics in north Cyprus: An overview of the ethno-demography of north Cyprus in the light of the 2011 census" (në anglisht). PRIO Cyprus Centre. fq. 48. Arkivuar nga origjinali më 13 shkurt 2020. Marrë më 20 prill 2018. Taking the estimate of a current 'TRNC' citizen population at around 215,000, then, and subtracting the approximately 6,000 persons born in third countries whose heritage is not known, we may assume that there are around 150,000 persons of native Cypriot heritage, including 12,000–15,000 of mixed parentage (one Cypriot parent).
  2. ^ European Population Conference: Proceedings, Geneva (në anglisht), vëll. 2, Këshilli i Evropës, 1993, ISBN 9789287125514, The number of Turkish Cypriots now living in Turkey is about 300 000 while the number of those who have settled in England is 100 000. There are also approximately 30 000 Turkish Cypriots living in Australia and about 6 000 in Canada and the U.S.A.
  3. ^ Kanlı, Yusuf (2017). "Migration is a killer of Turkish Cyprus" (në anglisht). Hürriyet Daily News. Marrë më 8 prill 2018. ...Turkish Cypriot backgrounds living in Turkey. There are many figures. Some say it is around 300,000, some claim it is well over 650,000.
  4. ^ Kanlı, Yusuf (2018). "Bridging the population gap in Cyprus" (në anglisht). Hürriyet Daily News. Marrë më 8 prill 2018. It is often said that if the descendants of those who migrated from Cyprus to Turkey back in 1931 are included, the number of Turkish Cypriots living in the "motherland" might exceed 600,000.
  5. ^ Country Report: Cyprus, Malta (në anglisht), Economist Intelligence Unit, 1997, ...the original called for Turkey to grant dual citizenship to Turkish Cypriots – some 500,000 Turkish Cypriots living in Turkey would be considered citizens of the TRNC, and the approximately 200,000 persons living in the TRNC would be given Turkish citizenship
  6. ^ "Briefing Notes on the Cyprus Issue" (në anglisht). Ministry of Foreign Affairs and Defence, Turkish Republic of Northern Cyprus. maj 2001. Arkivuar nga origjinali më 9 korrik 2010. Marrë më 30 nëntor 2020. there are currently about 500,000 Turkish Cypriots living in Turkey; 200,000 in Great Britain; 40,000 in Australia and some 10,000 in North America and 5,000 in other countries.
  7. ^ Star Kıbrıs (2012). "Sözünüzü Tutun" (në turqisht). Marrë më 10 shtator 2012. Tarihsel süreç içerisinde yaşanan bazı olaylar nedeniyle Kıbrıs'tan göç etmek zorunda kalan Türklerin, bugün dünyanın farklı bölgelerinde yaşam sürdüklerine dikkat çeken Kasapoğlu, "Kıbrıslı Türklerin 300 bin kadarı İngiltere'de, 500 bini Türkiye'de, 120 bini Avustralya'da, 5 bini ABD'de, bin 800'ü Kanada'da, çok az bir popülasyon Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, bin 600'ü Yeni Zellanda'da, 2 bin kadarının da Almanya'da olduğu tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı.