Jump to content

Universiteti i Palermos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fakulteti i Arkitekturës, Universiteti i Palermos

Universiteti i Palermos ( italisht: Università degli Studi di Palermo) është një universitet publik italian në Palermo, Itali, dhe i themeluar në vitin 1806. Ai është i organizuar në 12 fakultete.

Universiteti i Palermos u themelua zyrtarisht në 1806, megjithëse rrënjët e tij më të hershme datojnë në 1498 kur atje mësohej mjekësia dhe ligji . Pak më vonë në histori, nga gjysma e dytë e shekullit të 16-të nga selia e tyre në Collegio Massimo al Cassero, Etërit jezuitë dhanë diploma në Teologji dhe Filozofi - lëndë në të cilat ata kishin qenë mjeshtër për më shumë se 200 vjet.

Në 1767 ata u dëbuan nga mbretëria nga mbreti Ferdinand I, deri 37 vjet më vonë, kur u kthyen për të zënë vendin e tyre - i cili ndërkohë ishte kthyer në Regia Accademia.

Në këtë kohë, i njëjti mbret Ferdinand vendosi t'i jepte një vend të mirë Accademia-s, duke e zhvendosur vendndodhjen e saj në Manastirin e Etërve Teatini pranë Kishës së Shën Giuseppe.

Palazzo Chiaramonte-Steri

Pas bashkimit të Italisë në vitin 1860, Universiteti i Palermos u modernizua nën shtytjen e kimistit Stanislao Cannizzaro dhe ministrit dhe specialistit të studimeve arabe Michele Amari, duke marrë pak a shumë pamjen e tij aktuale. Që nga viti 1984, ndërtesa kryesore e Universitetit, ku ndodhet zyra e rektorit, është Palazzo Chiaramonte-Steri, një nga ndërtesat më të rëndësishme historike në Palermo, e ndërtuar në vitin 1307 dhe më parë rezidenca e Chiaramonte. Jo shumë larg Palazzo Steri, në tokë që dikur i përkiste Chiaramonte, Kopshtet BotanikePalermos përbëjnë një perlë më tej të admirueshme të Universitetit.

Sot, Universiteti është rritur në një institucion me rreth 2000 profesorë dhe 50,000 studentë në të cilin kryhen kërkime në të gjitha fushat kryesore të studimit. Në vitet e fundit universiteti ka marrë pjesë aktive në programet e bashkëpunimit ndërkombëtar.

Brenda ndërtesës së Artit dhe Arkitekturës në Universitetin e Palermos

Këto janë 12 fakultetet në të cilat është i ndarë Universiteti i Palermos:

Lidhjet e jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]