Jump to content

Universiteti Kirili dhe Metodi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Universiteti i Shkupit)
Universiteti Shën Kirili dhe Metodi në Shkup
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје
LlojiPublik
Themelimi19 Dhjetor 1943
(Boris III the Unifier)
24 April 1949 (zyrtarisht)
RektoriProf. Dr. Velimir Stojkoski Vet. M.D.
Stafi akademik
2390
StudentëRreth 50,000
Location,
KampusiRreth 90,000 m²
(Kampusi)
AffiliationsERA
UNICA
CEEPUS
CEI
EUA
IAU
EAIE
AUF
BUN
ERASMUS
Faqja zyrtareukim.edu.mk

Universiteti "Shën Kirili dhe Metodi" është themeluar në vitin 1949 me tre fakultete dhe ndodhet në Shkup, Maqedoninë e Veriut. Sot (2005) ky institucion i lartë arsimor paraqet një bashkësi prej 23 fakulteteve, 10 institucioneve shkencore dhe institucioneve tjera. Në planin studimor të të gjitha fakulteteve janë të përfshirë 36.000 studentë nga e gjithë Maqedonia e Veriut dhe mbi 700 studentë nga jashtë vendit. Mbi 2.300 kuadro arsimore e shkencore dhe kuardo bashkëpunues marrin pjesë në zhvillimin e procesit arsimor e shkencorë në fakultete dhe mbi 300 kuadro shkencore e ndihmëse në institute.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Iniversiteti përbëhet nga 23 fakultete dhe 10 institute hulumtuese:

Fakultetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fakulteti i Filozofisë
  • Themeluar më 1946
  • 12 programe të studimeve themelore
  • 17 programe të studimeve pasuniversitare
 • Fakulteti i Filologjisë "Blaže Koneski"
  • Themeluar 1946
  • 11 programe themelore
  • 13 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Shkencave Natyrore dhe Matematikës
  • 1946
  • 24 programe themelore
  • 31 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Shkencave të Agrokulturës dhe Ushqimit
  • 1947
  • 10 programe themelore
  • 24 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Pylltarisë
  • 1947
  • 4 programe themelore
  • 17 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Mjekësisë]
  • 1947
  • 3 programe themelore
  • 24 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Pedagogjisë "Shën Klementi i Ohrit"
  • 1947
  • 6 programe themelore
 • Fakulteti i Arkitekturës
  • 1949
  • 1 program themelor
  • 4 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Inxhinierisë Civile
  • 1949
  • 5 programe themelore
  • 4 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Ekonomisë
  • 1950
  • 7 programe themelore
  • 10 programe pasuniversitare
 • Fakulteti Juridik "Justiniani i Madh"
  • 1951
  • 3 programe themelore
  • 6 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Inxhinierisë Mekanike
  • 1959
  • 9 programe themelore
  • 6 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Inxhinierisë Elektrike dhe Teknologjisë Informative
  • 1959
  • 8 programe themelore
  • 9 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i teknologjisë dhe Metalurgjisë
  • 1959
  • 9 programe themelore
  • 16 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Stomatologjisë
  • 1959
  • 3 programe themelore
  • 7 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Muzikës
  • 1966
  • 27 programe themelore
  • 36 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i artit Dramatik
  • 1969
  • 7 programe themelore
  • 13 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Edukimit Fizik
  • 1977
  • 2 programe themelore
  • 2 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Farmacisë
  • 1977
  • 2 programe themelore
  • 9 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Arteve të Bukura
  • 1980
  • 4 programe themelore
  • 3 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Veterinarisë
  • 1991
  • 1 program themelor
  • 5 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Dizajnit, Teknologjisë dhe Enterierit
  • 2010
  • 2 programe themelore
  • 8 programe pasuniversitare
 • Fakulteti i Inxhinieringut Kompjuterik
  • 2010
  • 8 programe themelore
  • 16 programe pasuniversitare

Institutet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Instituti i Agrokulturës
  • 1923
 • Instituti i Historisë Nacionale
  • 1948
 • Instituti i Folklorit "Marko Cepenkov"
  • 1950
 • Instituti i Ekonomisë
  • 1952
 • Instituti i Gjuhës Maqedone "Krste Misirkov"
  • 1953
 • Instituti për Hulumtime Sociologjike, Politike dhe Juridike
  • 1965
 • Instituti i Seizmologjisë
  • 1965
 • "Fakulteti i Teologjisë "Shën Klementi i Ohrit"
  • 1977
 • Instituti për Letërsinë Maqedonase
  • 1998

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]